Introduction and Aim: This study was conducted to determine the relationship between dietary habits and sleep quality in shift workers.
Materials and Methods: The study was carried out with 150 male drivers working in Istanbul with an age range of 21-57. The data were collected with a questionnaire form applied by face to face interview method. In addition to demographic information, anthropometric measurements, physical activity levels and eating habits were questioned in the questionnaire. Body mass index (BMI) of the individuals was calculated, and sleep quality was evaluated with the Pittsburg Sleep Quality Index (PSQI).
Results: The average body weight of the individuals is 90.6 ± kg, and the BMI of 51.1% is over 30 kg / m2. It was found that the rate of skipping meals was high (73.3%) and the sleep quality of 68.0% was poor. According to the PSQI evaluation, 34% of the individuals were found to have poor sleep quality. There was no significant difference between PSQI and BMI scores of individuals working in shifts (p> 0.05). It was found that drivers who consume high-calorie food during the shift to cope with sleep have lower sleep quality (p <0.05).
Conclusion: Due to shift work, drivers skip meals at a high rate and turn to unhealthy snacks to cope with sleep. Approximately one in three drivers has poor sleep quality. It is necessary to increase the sleep quality of these individuals, who play the most important role in the public transportation system in the largest city of our country, and to offer solutions for the nutritional problems they encounter.
Giriş ve Amaç: Bu çalışma, vardiyalı çalışan şoförlerde beslenme alışkanlıkları ile uyku kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışma, İstanbul’da çalışan yaş aralığı 21-57 olan 150 erkek şoför ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanan bir anket formu ile toplanmıştır. Ankette demografik bilgilerin yanı sıra antropometrik ölçümler, fiziksel aktivite düzeyleri ve beslenme alışkanlıkları sorgulanmıştır. Bireylerin beden kütle indeksi (BKİ) hesaplanmış, uyku kalitesi ise Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile değerlendirilmiştir.
Bulgular: Bireylerin ortalama vücut ağırlığı 90,6± kg olup, %51,1’nin BKİ’si 30 kg/m2’nin üzerindedir. Öğün atlama oranının yüksek (%73,3) ve %68,0’inin uyku kalitesinin kötü olduğu saptanmıştır. PUKİ değerlendirmesine göre bireylerin %34’ünün kötü uyku kalitesine sahip olduğu bulunmuştur. Vardiyalı çalışan bireylerin PUKİ ve BKİ puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Uyku ile baş etmek için vardiya sırasında kalorisi yüksek besin tüketimi olan şoförlerin uyku kalitesinin daha düşük olduğu saptanmıştır (p<0,05).
Sonuç: Şoförler vardiyalı çalışmaya bağlı olarak yüksek oranda öğün atlamakta, uyku ile baş etmek için sağlıksız atıştırmalıklara yönelmektedir. Yaklaşık her üç şoförden biri kötü uyku kalitesine sahiptir. Ülkemizin en büyük kentindeki toplu taşıma sisteminde en önemli rolü üstlenen bu bireylerin uyku kalitesinin artırılması ve karşılaştıkları beslenme sorunları için çözüm önerileri sunulması gereklidir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Health Care Administration |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 20, 2021 |
Submission Date | January 2, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 4 Issue: 3 |