EN
TR
Kadınların Kahve Konulu Akademik Çalışmalardaki Temsiline Sosyolojik Bakış: Bibliyometrik Haritalama ile Görsel Bir Keşif
Abstract
Kahve yetiştirici bölgelerden ticaretle tüm dünyaya yayılan kahve, kolonizasyon, sömürgecilik ve köleleştirmenin aracı konumundayken yakın tarihte başlayan sürdürülebilir kalkınma girişimleri ve sertifikasyon sistemleri ile birlikte sebep olduğu eşitsizliklerin önleyici ve giderici aktörü olarak rol oynamaktadır. Bu çalışma kapsamında uluslararası alanyazında “kahve” ve “kadın” anahtar kelimeleri ile bağlantılı çalışmaların görsel haritalama tekniği ile bibliyometrik analizinin yapılması amaçlanmıştır. Anlamı, hazırlanışı, tadı ve hatta yapısı dahi değişen, tüketim alışkanlıklarını dönüştüren kahvenin alanyazında “kadın”lar söz konusu olduğunda nasıl işlendiğini inceleyen bu çalışmada; kadın olgusunun genellikle katılımcı ve örneklem gruplarında kendisine yer bulduğu tespit edilmiştir. Özellikle kadını merkezine alarak gerçekleştirilmiş çalışmaların ise sayıca az olduğu keşfedilmiştir. Analiz sonuçlarına göre; incelenen çalışmalarda ortak yazarlıkta Brustad; ortak yazarlıkta ülke olarak Almanya, Güney Amerika ve İspanya; en fazla birlikte kullanılan anahtar kelimelerde cinsiyet, güçlendirme ve sigara içme anahtar kelimeleri; en fazla atıf alan ve bibliyometrik eşleşmede en fazla eşleşen dergilerde Journal of Development Studies; en fazla atıfa sahip yazar olarak Lyon; en fazla atıfa sahip ülke olarak Amerika Birleşik Devletleri; bibliyografik eşleşmede öne çıkan makalede Meemken (2018); bibliyografik eşleşmede öne çıkan yazar olarak Brustad ve son olarak ortak yazarlıkta öne çıkan yazarın ise Quisumbing olduğu tespit edilmiştir.
Keywords
References
- Ağuş, A., Kocagöz, E., Aslan, M. (2021, 3-4 Temmuz). Tüketicilerin çay ve kahve tüketim alışkanlıkları üzerine bir değerlendirme. B. Darıcı, H. M. Ertuğrul, F. Ayhan (Ed.), Online International Conferance on Empirical Economics and Social Sciences (e-ICEESS’21) Full Paper Proceedings içinde (s. 58-71). Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi.
- Akarçay, E. (2014). Kâh kahvehane kâh café: Küreselleşen Eskişehir’de kahve tüketimi üzerine kuramsal bir giriş. Galatasaray Üniversitesi İletişim Dergisi, (2), 181–202.
- Arslan, E. (2022). Sosyal bilim araştırmalarında VOSviewer ile bibliyometrik haritalama ve örnek bir uygulama. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(Özel Sayı 2), 33–56.
- Aşık, N. A. (2017). Değişen kahve tüketim alışkanlıkları ve Türk kahvesi üzerine bir araştırma. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 5(4), 310–325.
- Ayar, İ., Tarakcı, H. (2021). Kahve dükkanında Türk kahvesi: Tüketici tutumları üzerine bir araştırma. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 5(2), 1070–1087.
- Bacon, C. M. (2010). A spot of coffee in crisis: Nicaraguan smallholder cooperatives, fair trade networks, and gendered empowerment. Latin American Perspectives, 37(2), 50–71.
- Bayramoğlu, A., Ceceloğlu, D., Cirit, H. ve Abasız, N. (2018). Artvin Çoruh Üniversitesindeki kadın akademisyenlerin beslenme alışkanlıkları. Osmangazi Tıp Dergisi, 41(3), 235–242.
- Burkut, E. B. (2023). WoS ve Scopus veri tabanındaki Yavaş Şehirlerle (Cittaslow) ilgili yayınların VOSviewer programıyla analizi. bāb Journal of FSMVU Faculty of Architecture and Design, 4(1), 22–52.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Gastronomy
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
January 16, 2025
Submission Date
June 7, 2024
Acceptance Date
August 26, 2024
Published in Issue
Year 2025 Volume: 9 Number: 1
APA
Kaya, S. Ç. (2025). Kadınların Kahve Konulu Akademik Çalışmalardaki Temsiline Sosyolojik Bakış: Bibliyometrik Haritalama ile Görsel Bir Keşif. Aydın Gastronomy, 9(1), 1-25. https://izlik.org/JA93XE92CH
AMA
1.Kaya SÇ. Kadınların Kahve Konulu Akademik Çalışmalardaki Temsiline Sosyolojik Bakış: Bibliyometrik Haritalama ile Görsel Bir Keşif. A-GASTRO. 2025;9(1):1-25. https://izlik.org/JA93XE92CH
Chicago
Kaya, Songül Çilem. 2025. “Kadınların Kahve Konulu Akademik Çalışmalardaki Temsiline Sosyolojik Bakış: Bibliyometrik Haritalama Ile Görsel Bir Keşif”. Aydın Gastronomy 9 (1): 1-25. https://izlik.org/JA93XE92CH.
EndNote
Kaya SÇ (January 1, 2025) Kadınların Kahve Konulu Akademik Çalışmalardaki Temsiline Sosyolojik Bakış: Bibliyometrik Haritalama ile Görsel Bir Keşif. Aydın Gastronomy 9 1 1–25.
IEEE
[1]S. Ç. Kaya, “Kadınların Kahve Konulu Akademik Çalışmalardaki Temsiline Sosyolojik Bakış: Bibliyometrik Haritalama ile Görsel Bir Keşif”, A-GASTRO, vol. 9, no. 1, pp. 1–25, Jan. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA93XE92CH
ISNAD
Kaya, Songül Çilem. “Kadınların Kahve Konulu Akademik Çalışmalardaki Temsiline Sosyolojik Bakış: Bibliyometrik Haritalama Ile Görsel Bir Keşif”. Aydın Gastronomy 9/1 (January 1, 2025): 1-25. https://izlik.org/JA93XE92CH.
JAMA
1.Kaya SÇ. Kadınların Kahve Konulu Akademik Çalışmalardaki Temsiline Sosyolojik Bakış: Bibliyometrik Haritalama ile Görsel Bir Keşif. A-GASTRO. 2025;9:1–25.
MLA
Kaya, Songül Çilem. “Kadınların Kahve Konulu Akademik Çalışmalardaki Temsiline Sosyolojik Bakış: Bibliyometrik Haritalama Ile Görsel Bir Keşif”. Aydın Gastronomy, vol. 9, no. 1, Jan. 2025, pp. 1-25, https://izlik.org/JA93XE92CH.
Vancouver
1.Songül Çilem Kaya. Kadınların Kahve Konulu Akademik Çalışmalardaki Temsiline Sosyolojik Bakış: Bibliyometrik Haritalama ile Görsel Bir Keşif. A-GASTRO [Internet]. 2025 Jan. 1;9(1):1-25. Available from: https://izlik.org/JA93XE92CH