Araştırma Makalesi

Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Telaffuz Becerisi Açısından Karaokenin Kullanılması

Cilt: 7 Sayı: 1 1 Mart 2022
PDF İndir

Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Telaffuz Becerisi Açısından Karaokenin Kullanılması

Öz

Telaffuz, bir dil öğrencisinin nitelikli bir konuşma yeteneğine sahip olabilmesi için gerekli işlevlerden biridir. Doğru gerçekleştirilen telaffuz sayesinde bireylerin sözel üretimleri kuvvetlenerek iletişimlerindeki nitelik boyutu artabilmektedir. Telaffuz becerisini geliştirebilmek için gerçekleştirilebilecek çeşitli yöntem ve araçlar mevcuttur. Karaokenin de bunlardan biri olduğu düşünülmektedir. Çünkü karaoke dil öğrenicisine özgür bir performans ortamı sunmakta, dinlenilen ve seslendirilen şarkı sözlerinin aynı anda takip edilmesine fırsat tanımaktadır. Bu çalışmada Türkçeyi ikinci dil olarak öğrenen öğrencilerin telaffuz becerilerini geliştirmede karaoke kullanımının rolünü ortaya koyabilmek amaçlanmıştır. Çalışma, nitel araştırma yöntemi çerçevesinde durum çalışması deseniyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın katılımcıları Ankara’da özel bir dil öğretim kurumunda Türkçe öğrenmekte olan 10 yabancı uyruklu öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak gözlem, görüşme ve video kayıtlarından faydalanılmıştır. Veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonunda, karaoke kullanımıyla öğrencilerin telaffuz becerilerinde ilerlemeler olduğu, konuşma kaygılarında azalmalar meydana geldiği ve konuşma esnasında kendilerine duydukları öz güvenin artması gibi bulgulara ulaşılmıştır. Bulgulara göre öğrencilerin telaffuzun geliştirilmesinde karaokeden faydalanılabileceği ve etkileşimli bir öğrenme ortamında konuşma becerisine yönelik katkılarının olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. • Abbott, M. (2002). Using music to promote L2 learning among adult learners. TESOL Journal, 11(1), 10-17.
  2. • Abdullah, M. A. R. & Hussin, S. (2019). The impact of animated karaoke on vocabulary acquisition among Japanese language learners in Malaysian universities. Indonesian Journal of EFL and Linguistics, 4(1), 2527-5070.
  3. • Archibald, J. (2012). Developing natural and confident speech: drama techniques in the pronunciation class. In P. Avery & S. Ehrlich (Eds.), Teaching American English Pronunciation. New York: Oxford University Press.
  4. • Athanasopoulos, G., Hagihara, K., Cierro, A., Guérit, R., Chatelain, J., Lucas, C. & Macq, B. (2017). 3D immersive karaoke for the learning of foreign language pronunciation. 2017 International Conference on 3D Immersion (IC3D), 1-8. doi: 10.1109/IC3D.2017.8251915.
  5. • Bakaric, M. B., Mesic, K., & Prskalo, L. N. (2020). The prospects of karaoke as a teaching method in primary education. TOJET: The Turkish Online Journal of Educational Technology, 19(4), 111-122.
  6. • Bodorik, M. (2017). Teaching English pronunciation by non-native teachers as seen by Slovak teachers. Journal of Language and Cultural Education, 5(3), 157-174.
  7. • Boylu, E. (2021). Kuramdan uygulamaya Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde ölçme ve değerlendirme (3. Bs.). Ankara: Pegem Akademi.
  8. • Collin, D. & Owain, L. (2015). Utilizing karaoke in the ESL classroom: The Beatles. A Journal of the Texas Council of Teachers of English Language Arts, 45(1), 32-36.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dilbilim

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2022

Gönderilme Tarihi

16 Şubat 2022

Kabul Tarihi

16 Mart 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Dıncer, M., & Karadağ, B. F. (2022). Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Telaffuz Becerisi Açısından Karaokenin Kullanılması. Aydın Tömer Dil Dergisi, 7(1), 91-116. https://izlik.org/JA57NJ36GD
AMA
1.Dıncer M, Karadağ BF. Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Telaffuz Becerisi Açısından Karaokenin Kullanılması. Aydın Tömer Dil Dergisi. 2022;7(1):91-116. https://izlik.org/JA57NJ36GD
Chicago
Dıncer, Merve, ve Bilal Ferhat Karadağ. 2022. “Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Telaffuz Becerisi Açısından Karaokenin Kullanılması”. Aydın Tömer Dil Dergisi 7 (1): 91-116. https://izlik.org/JA57NJ36GD.
EndNote
Dıncer M, Karadağ BF (01 Mart 2022) Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Telaffuz Becerisi Açısından Karaokenin Kullanılması. Aydın Tömer Dil Dergisi 7 1 91–116.
IEEE
[1]M. Dıncer ve B. F. Karadağ, “Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Telaffuz Becerisi Açısından Karaokenin Kullanılması”, Aydın Tömer Dil Dergisi, c. 7, sy 1, ss. 91–116, Mar. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57NJ36GD
ISNAD
Dıncer, Merve - Karadağ, Bilal Ferhat. “Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Telaffuz Becerisi Açısından Karaokenin Kullanılması”. Aydın Tömer Dil Dergisi 7/1 (01 Mart 2022): 91-116. https://izlik.org/JA57NJ36GD.
JAMA
1.Dıncer M, Karadağ BF. Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Telaffuz Becerisi Açısından Karaokenin Kullanılması. Aydın Tömer Dil Dergisi. 2022;7:91–116.
MLA
Dıncer, Merve, ve Bilal Ferhat Karadağ. “Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Telaffuz Becerisi Açısından Karaokenin Kullanılması”. Aydın Tömer Dil Dergisi, c. 7, sy 1, Mart 2022, ss. 91-116, https://izlik.org/JA57NJ36GD.
Vancouver
1.Merve Dıncer, Bilal Ferhat Karadağ. Türkçenin İkinci Dil Olarak Öğretiminde Telaffuz Becerisi Açısından Karaokenin Kullanılması. Aydın Tömer Dil Dergisi [Internet]. 01 Mart 2022;7(1):91-116. Erişim adresi: https://izlik.org/JA57NJ36GD


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png