Araştırma Makalesi

Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi

Cilt: 6 Sayı: 1 1 Mart 2021
PDF İndir

Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi

Öz

Bu araştırmanın amacı, yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilerin konuşma becerilerinin geliştirilmesinde akran değerlendirmenin etkisini belirlemektir. Araştırma, ön test-son test deney gruplu desen kullanılarak yarı deneysel modelde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Uygulama ve Araştırma Merkezinde (TÖMER) 2017-2018 eğitim-öğretim yılında C1 düzeyinde Türkçe öğrenimi gören 25 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrencilerden seçkisiz yöntemle belirlenen 6 öğrenci hazırlıklı konuşma etkinlikleri yapmış; geriye kalan 19 öğrenci ise akran değerlendirme formlarını doldurmuşlardır. Çalışmada veri toplamak amacıyla Temizkan (2009) tarafından oluşturulmuş “Konuşma Becerisine Yönelik Akran Değerlendirme Formu” kullanılmıştır. Bu form; “içerik, dil ve anlatım, sunum” olmak üzere üç ana başlıktan, toplam otuz iki maddeden oluşmaktadır ve üçlü likert biçiminde derecelendirilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesinde öncelikle değerlendiriciler arası uyumu gözlemlemek için sınıf içi korelasyon hesaplanmıştır. Sürekli verilerin normallik kontrolü Shapiro Wilk testi ile yapılmış ve ön test-son test karşılaştırmaları için Eşleştirilmiş T Testi kullanılmıştır. Araştırma sonunda yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde akran değerlendirmenin, konuşma becerisinin “dil ve anlatım, içerik, sunum” boyutlarını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Arı, B. & Top, M. B. (2018). Akran Değerlendirmenin Türkçeyi Yabancı Dil Olarak Öğrenen Öğrencilerin Yazılı Anlatımlarındaki Anlatım Bozukluklarını Gidermeye Etkisi. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 31 (Özel Sayı), 95-109.
  2. Bayat, Ö. (2010). İngilizce Yazılı Anlatım Derslerinde Uygulanan Akran ve Öz Değerlendirme Etkinliklerine Yönelik Öğrenci Görüşleri. Dil Dergisi (150): 70-81.
  3. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2018). Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri (25. Baskı). Ankara: Pegem Akademi yay.
  4. Durmuş, E. (2015). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (4. Baskı). Ankara: Anı yay.
  5. Dündar, M.S. (2016). Akran Değerlendirmesinin Uzaktan Eğitimde Kullanımı ve Akademik Başarıya Etkileri (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  6. Göçer, A. (2015). Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Konuşma Becerisinin Gelişim Durumunun Belirlenmesi. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, ÖS- II, 47-56.
  7. Güneş, F. (2017). Türkçe Öğretimi Yaklaşımlar ve Modeller (5. Baskı). Ankara: Pegem Akademi yay.
  8. Hamzadayı, E. (2015). Yabancılara Türkçe Öğretiminde C1 Düzeyinde Yazılı Akran Geribildirimlerine İlişkin Görünümler. Journal of World of Turks, 7(2), 287-298.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dilbilim

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2021

Gönderilme Tarihi

27 Nisan 2020

Kabul Tarihi

23 Mayıs 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Bayrakdar, E., & Maltepe, S. (2021). Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi. Aydın Tömer Dil Dergisi, 6(1), 1-23. https://izlik.org/JA77DW84NA
AMA
1.Bayrakdar E, Maltepe S. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi. Aydın Tömer Dil Dergisi. 2021;6(1):1-23. https://izlik.org/JA77DW84NA
Chicago
Bayrakdar, Emre, ve Sadet Maltepe. 2021. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi”. Aydın Tömer Dil Dergisi 6 (1): 1-23. https://izlik.org/JA77DW84NA.
EndNote
Bayrakdar E, Maltepe S (01 Mart 2021) Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi. Aydın Tömer Dil Dergisi 6 1 1–23.
IEEE
[1]E. Bayrakdar ve S. Maltepe, “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi”, Aydın Tömer Dil Dergisi, c. 6, sy 1, ss. 1–23, Mar. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77DW84NA
ISNAD
Bayrakdar, Emre - Maltepe, Sadet. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi”. Aydın Tömer Dil Dergisi 6/1 (01 Mart 2021): 1-23. https://izlik.org/JA77DW84NA.
JAMA
1.Bayrakdar E, Maltepe S. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi. Aydın Tömer Dil Dergisi. 2021;6:1–23.
MLA
Bayrakdar, Emre, ve Sadet Maltepe. “Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi”. Aydın Tömer Dil Dergisi, c. 6, sy 1, Mart 2021, ss. 1-23, https://izlik.org/JA77DW84NA.
Vancouver
1.Emre Bayrakdar, Sadet Maltepe. Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretiminde Akran Değerlendirmenin Konuşma Becerisine Etkisi. Aydın Tömer Dil Dergisi [Internet]. 01 Mart 2021;6(1):1-23. Erişim adresi: https://izlik.org/JA77DW84NA


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png