Review

Mağdur Konumundan Alınan Jouissance: Lacanyen Histeri Nevrozu Kapsamında Bir Vaka Çalışması

Volume: 12 Number: 3 September 30, 2025
EN TR

Mağdur Konumundan Alınan Jouissance: Lacanyen Histeri Nevrozu Kapsamında Bir Vaka Çalışması

Abstract

Haksızlığa uğramış, kıygın anlamlarına gelen mağduriyet, toplumsal söylem içinde güçlü bir role sahiptir. Toplumsal söylem içindeki değişimlerin sonucunda insanlar mağdur olmak için yarışır gelmiştir. Mağdur özne, haksızlığa uğraması, şikayetlenen örüntüsü ve Başka’dan gelen her türlü cevap karşısında tatminsizliğini devam ettirmektedir. Söylem içindeki örüntüsü bakımından Lacan’ın dört temel söyleminden biri olan histeriğin söylemi ile açıklanabilen mağdur konumu, aynı zamanda öznenin jouissance aldığı noktaları da göstermektedir. Mağdur konumu ve mağdur özne denildiği zaman genellikle mazoşizm ile karıştırılmaktadır. Bu ikisi arasında temel farklılıklar mevcuttur. Mazoşist özne Başka’da kaygı uyandırıp ses aracılığı ile yasanın gelmesini sağlarken; mağdur konumundaki özne Başka’dan gelen bakış üzerinden kendisini konumlandırır. Histeriğin söyleminde, eksiği olan özne, eksik olduğu nesneye sahip olduğunu varsaydığı Başka’ya bir talep iletir ve bu Başka bildiği varsayılan özne konumunu korumak için sürekli olarak bilgi üretmeye çalışır. Üretilen bu üründen histerik söylemdeki bölünmüş özne hiçbir zaman tatmin olmaz ve bu tatminsizlik söylemin sürekli olarak devam etmesini sağlar. Mağduriyet konumundaki özne için de aynı şey geçerlidir. Mağdur özne, Başka’ya ya mağduriyetinin giderilmesi veya görülmesi için talepte bulunur. Başka’nın ürettiği ürün olan bilgiden hiçbir zaman tatmin olmaz ve mağduriyetini devam ettirir. Bu makalede, mağduriyet konumundan alınan jouissance, histeriğin söylemi ve histerik yapılanmadaki vaka örneği üzerinden tartışılacaktır.

Keywords

Ethical Statement

Hastadan onam alınmıştır.

References

  1. Braunstein, N. (2003). Desire and jouissance in the teachings of Lacan. İçinde J. Rabaté (Ed.), The Cambridge companion to Lacan (ss. 102-115). Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CCOL0521807441.007
  2. Dor, J. (1989). The clinical Lacan. Other Press
  3. Evans, D (1996). An introductory dictionary of Lacanian psychoanalysis. Routledge.
  4. Freud, S. (1900). The interpretation of dreams: Distortion in dreams. İçinde J. Strachey (Ed. ve Çev.), The standard edition of the complete psychological works of Sigmund Freud. The Hogart Press
  5. Fink, B. (1997). A clinical introduction to Lacanian psychoanalysis: Theory and technique. Harvard University Press.
  6. Gençöz, T. (2019). Lacan’ın dört temel söylemi. İçinde T. Gençöz (Ed.), Lacanyen Psikanaliz. Türkiye Klinikleri (ss. 53-58).
  7. Gençöz, T. ve Özbek-Şimşek, D. (2020). Psikanalitik psikoterapiler. Klinik psikoloji: Bilim ve uygulama (1. Basım, ss. 379-408), Türk Psikologlar Derneği Yayınları.
  8. Herman, J. L. (1992). Trauma and recovery. Basic Books.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Clinical Psychology

Journal Section

Review

Publication Date

September 30, 2025

Submission Date

August 4, 2025

Acceptance Date

September 28, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 12 Number: 3

APA
Uçar Özsoy, S. (2025). Mağdur Konumundan Alınan Jouissance: Lacanyen Histeri Nevrozu Kapsamında Bir Vaka Çalışması. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi, 12(3), 400-425. https://izlik.org/JA62YY97SD
AMA
1.Uçar Özsoy S. Mağdur Konumundan Alınan Jouissance: Lacanyen Histeri Nevrozu Kapsamında Bir Vaka Çalışması. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi. 2025;12(3):400-425. https://izlik.org/JA62YY97SD
Chicago
Uçar Özsoy, Selin. 2025. “Mağdur Konumundan Alınan Jouissance: Lacanyen Histeri Nevrozu Kapsamında Bir Vaka Çalışması”. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi 12 (3): 400-425. https://izlik.org/JA62YY97SD.
EndNote
Uçar Özsoy S (September 1, 2025) Mağdur Konumundan Alınan Jouissance: Lacanyen Histeri Nevrozu Kapsamında Bir Vaka Çalışması. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi 12 3 400–425.
IEEE
[1]S. Uçar Özsoy, “Mağdur Konumundan Alınan Jouissance: Lacanyen Histeri Nevrozu Kapsamında Bir Vaka Çalışması”, AYNA Klinik Psikoloji Dergisi, vol. 12, no. 3, pp. 400–425, Sept. 2025, [Online]. Available: https://izlik.org/JA62YY97SD
ISNAD
Uçar Özsoy, Selin. “Mağdur Konumundan Alınan Jouissance: Lacanyen Histeri Nevrozu Kapsamında Bir Vaka Çalışması”. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi 12/3 (September 1, 2025): 400-425. https://izlik.org/JA62YY97SD.
JAMA
1.Uçar Özsoy S. Mağdur Konumundan Alınan Jouissance: Lacanyen Histeri Nevrozu Kapsamında Bir Vaka Çalışması. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi. 2025;12:400–425.
MLA
Uçar Özsoy, Selin. “Mağdur Konumundan Alınan Jouissance: Lacanyen Histeri Nevrozu Kapsamında Bir Vaka Çalışması”. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi, vol. 12, no. 3, Sept. 2025, pp. 400-25, https://izlik.org/JA62YY97SD.
Vancouver
1.Selin Uçar Özsoy. Mağdur Konumundan Alınan Jouissance: Lacanyen Histeri Nevrozu Kapsamında Bir Vaka Çalışması. AYNA Klinik Psikoloji Dergisi [Internet]. 2025 Sep. 1;12(3):400-25. Available from: https://izlik.org/JA62YY97SD