Research Article

TÜRK VE TÜRKİSTAN (ORTA ASYA)-TÜRK SANATINA DAİR DÜŞÜNCELER

Number: 67 June 20, 2014
  • Bekir Deniz
TR EN

TÜRK VE TÜRKİSTAN (ORTA ASYA)-TÜRK SANATINA DAİR DÜŞÜNCELER

Abstract

Türk Sanatının başlangıcı, Türkler hangi topraklarda yaşamış olursa olsun, Türkistan/Orta Asya Türk Sanatına dayanır: Türklerin Yontma Taş Devri de, Demir Devri de, devri, Neolitik Devri de Türkistan da/Orta Asya’da yaşanmıştır. Anadolu’da, arkeologların kazılarda Türk devrini göz ardı edip, Antik dönemleri ön plâna çıkartması, Antik dönem sanatını adeta Türk devri sanatı imiş gibi takdim etmelerinden dolayı insanlar Antik Dönem tarih ve sanatını Türk devri imiş gibi algılamakta ve Türklerin ilk çağlarını Anadolu’da yaşadığını düşünmektedir. Daha XIX. yüzyıldan itibaren, özellikle Avusturyalı ve Alman Sanat Tarihçiler Türk ve İslam Sanatını araştırıp öğrendikten sonra gözlerini Türkistan/Orta Asya’ya çevirmiş, Türk Sanatının kökeninin Türkistan olduğunu ortaya koymuşlardır. Bazı Türk Sanat Tarihçiler neredeyse yirminci yüzyıl boyunca bunun aksini ispata çalışmış: Türk Sanatının kökenini Anadolu’daki Antik medeniyet ve Kafkasya’da yaşayan bazı halklara yamamaya çalışmışlardır. Yirminci yüzyılın ortalarında rahmetli Celal Esat Arseven, Remzi Oğuz Arık, Suut Kemal Yetkin, Emel Esin bunun aksini savunmuş, İkinci Dünya Savaşı yıllarında, kendi ülkelerinin baskısından kaçıp Türkiye’ ye sığınan ve her biri bulunduğu üniversitenin Sanat Tarihi alanında öncüsü olan Ernest Diez, Kurt Erdmann, Katerina Otto-Dorn gibi bilim adamları Türk Sanatının İlk Çağlardan beri Türkistan/Orta Asya’da şekillenip, Türk ülkelerine nasıl yayıldığını göstermeyi başarmışlardır. Bunların öğrencileri olan Sayın Prof. Dr. Oktay Aslanapa, Prof. Nejat Diyarbekirli, Prof. Dr. Rüçhan Arık, Prof. Dr. M. Oluş Arık, Prof. Dr. Gönül Öney, Prof. Dr. Haluk Karamağaralı ve Prof. Dr. Beyhan Karamağaralı ısrarla Türk Sanatının kökeninin Türkistan/Orta Asya olduğunu savunmuşlardır. 1990 yılından sonra, genç sanat tarihçilerin bu alanda yaptığı çalışmalar Türk sanatının kökeninin Türkistan/Orta Asya olduğu gerçeğini gözler önüne sermiştir. 1970 yıllarına kadar Üniversitelerde Orta Asya-Türk Sanatı” diye bir ders yokken, bugün Sanat Tarihi Bölümlerinde “Orta Asya-Türk Sanatı Anabilim Dalı” veya “Orta Asya-Türk Arkeolojisi Anabilim Dalı” açılması bunu kanıtlamaktadır.

Keywords

References

  1. Arık, R. O. (1956), Coğrafya’dan Vatan’a, Ankara.
  2. Arık, R. O. (1976), Türk Sanatı, Ankara.
  3. Arık, M. O. (1994), Orta Asya Mimarlık Mirasımızdan İzlenimler/Impressıons From Our Arhıtectural Herıtage ın Central Asıa, TİKA T. C. Dışişleri Bakanlığı Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı Yayını, Ankara.
  4. Arseven, C. E. (1955), Türk Sanatı Tarihi, C.I-III, , Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
  5. Aslanapa, O. (1961), Turkish Art, Seljuks and Otoman Carpets, Tiles and Miniature Paintings, İstanbul.
  6. Aslanapa, O. (1972), Türk Sanatı, Başlangıcından Büyük Selçukluların Sonuna Kadar, C.I, II, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul.
  7. Aslanapa, O. (1991), Anadolu’da İlk Türk Mimarisi: Başlangıcı ve Gelişmesi, Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yayını, Ankara.
  8. Aslanapa, O. (1993), Türkiye’de Avusturyalı Sanat Tarihçileri ve Sanatkarlar, Österreichische Kunsthistoriker und Künst’er in Der Turkei, İstanbul.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Bekir Deniz This is me
Kazakhstan

Publication Date

June 20, 2014

Submission Date

June 20, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Number: 67

APA
Deniz, B. (2014). TÜRK VE TÜRKİSTAN (ORTA ASYA)-TÜRK SANATINA DAİR DÜŞÜNCELER. Türkoloji, 67, 66-75. https://izlik.org/JA57JU72WH
AMA
1.Deniz B. TÜRK VE TÜRKİSTAN (ORTA ASYA)-TÜRK SANATINA DAİR DÜŞÜNCELER. Türkoloji. 2014;(67):66-75. https://izlik.org/JA57JU72WH
Chicago
Deniz, Bekir. 2014. “TÜRK VE TÜRKİSTAN (ORTA ASYA)-TÜRK SANATINA DAİR DÜŞÜNCELER”. Türkoloji, nos. 67: 66-75. https://izlik.org/JA57JU72WH.
EndNote
Deniz B (June 1, 2014) TÜRK VE TÜRKİSTAN (ORTA ASYA)-TÜRK SANATINA DAİR DÜŞÜNCELER. Türkoloji 67 66–75.
IEEE
[1]B. Deniz, “TÜRK VE TÜRKİSTAN (ORTA ASYA)-TÜRK SANATINA DAİR DÜŞÜNCELER”, Türkoloji, no. 67, pp. 66–75, June 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA57JU72WH
ISNAD
Deniz, Bekir. “TÜRK VE TÜRKİSTAN (ORTA ASYA)-TÜRK SANATINA DAİR DÜŞÜNCELER”. Türkoloji. 67 (June 1, 2014): 66-75. https://izlik.org/JA57JU72WH.
JAMA
1.Deniz B. TÜRK VE TÜRKİSTAN (ORTA ASYA)-TÜRK SANATINA DAİR DÜŞÜNCELER. Türkoloji. 2014;:66–75.
MLA
Deniz, Bekir. “TÜRK VE TÜRKİSTAN (ORTA ASYA)-TÜRK SANATINA DAİR DÜŞÜNCELER”. Türkoloji, no. 67, June 2014, pp. 66-75, https://izlik.org/JA57JU72WH.
Vancouver
1.Bekir Deniz. TÜRK VE TÜRKİSTAN (ORTA ASYA)-TÜRK SANATINA DAİR DÜŞÜNCELER. Türkoloji [Internet]. 2014 Jun. 1;(67):66-75. Available from: https://izlik.org/JA57JU72WH