Objective: This studywas conducted in Silifke ecological conditions in two growiwing seasons (spring and autumn). In the study, animal origin fertilizers, which are easily available in the region, were used in order to find solutions to soil and crop problems caused by excessive use of chemical fertilizers in lettuce farming, and to increase product yield and quality.
Material and Method: Lital F1 lettuce variety was used as vegetable material. Fertilizer applied and its amounts; 30% with goose manure (2 tons/da), chicken manure (2 tons/da), cattle manure (4 tons/da), sheep manure (4 tons/da) and a mixture of existing fertilizers (3 tons/da) Reduced chemical fertilizers (7/10NPK) were used. No fertilizer was applied to the control plots. In plant samples selected between 4-6 representing the average after harvest; plant head length, head diameter, root collar diameter, leaf fresh and dry weight, root length, number of leaves, head weight, SSKM and nutrient content in plant leaves (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu) was measured.
Results: According to the results of the study; While TVG+7/10NPK application stood out in terms of plant head diameter, head length, head weight and number of leaves in both periods, the combination of animal and chemical fertilizers provided significant increases in yield parameters compared to the control. According to the average head weight data of 2020, the highest yield was obtained from TVG-7/10NPK(2.6kg) and KRSG+7/10NPK(2.6kg) applications, while the lowest yield was 0.8kg from the control application and 2.5kg from only NPK application. According to the average head weight data of 2021, the highest value with 2.6 kg was obtained from TVG+7/10, KRSG+7/10NPK, KZG+/10NPK and NPK applications, while the lowest value was obtained from the control application as 0.9 kg.
Conclusion: It was concluded that 30% reduced chemical fertilizers in lettuce cultivation can be used without loss in average yield as a result of using different animal fertilizers.
Amaç: Bu çalışma Silifke ekolojik koşullarında iki farklı dönemde (bahar ve sonbahar) yürütülmüştür. Çalışmada, marul tarımında aşırı miktarlarda kimyasal gübre kullanımı sonucu ortaya çıkan toprak ve ürün sorunlarına çözüm bulmak amacı ile bölgede kolay temin edilen hayvansal kökenli gübreler kullanılmıştır.
Materyal ve Yöntem: Bitkisel materyal olarak Lital F1 marul çeşidi kullanılmıştır. Uygulanan gübre ve miktarları; kaz gübresi (2 ton/da), tavuk gübresi (2 ton/da), sığır gübresi (4 ton/da), koyun gübresi (4 ton/da) ve mevcut gübrelerin karışımından oluşan gübre KRŞG (3 ton/da) ile % 30 oranda azaltılmış kimyasal gübreler (7/10NPK) kullanılmıştır. Kontrol parsellerine gübre uygulaması yapılmamıştır. Hasattan sonra ortalamayı temsil eden 4-6 arasında seçilen bitki örneklerinde; bitki baş uzunluğu, baş çapı, kök boğazı çapı, yaprak yaş ve kuru ağırlığı, kök uzunluğu, yaprak sayısı, baş ağırlığı, SÇKM ve bitki yapraklarında besin elementi içerikleri (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu) ölçülmüştür.
Araştırma Bulguları: Çalışma sonuçlarına göre; her iki dönemde bitki baş çapı, baş uzunluğu, baş ağırlığı ve yaprak sayısı bakımından TVG+7/10NPK uygulaması ön plana çıkarken, hayvansal ve kimyasal gübrelerin kombinasyonu verim parametrelerinde kontrole göre önemli artışlar sağlamıştır. 2020 yılı ortalama baş ağırlığı verilerine göre en yüksek verim TVG-7/10 NPK (2.6kg) ve KRŞG+7/10 NPK (2.6kg) uygulamalarından elde edilirken en düşük verim kontrol uygulamasından 0.8kg, sadece NPK uygulamasından 2.5kg elde edilmiştir. 2021 yılı ortalama baş ağırlığı verilerine göre 2.6 kg ile en yüksek değer TVG+7/10, KRŞG+7/10NPK, KZG+/10NPK ve NPK uygulamalarından elde edilirken en düşük değer 0.9 kg olarak kontrol uygulamasından elde edilmiştir.
Sonuç: Marul yetiştiriciliğinde % 30 oranında azaltılmış kimyasal gübrelerin değişik hayvansal gübreler ile birlikte kullanılması sonucunda ortalama verimde kayıp olmadan kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 11, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |