Amaç: Çalışmada; Bacillus subtilis OSU-142 ve Bacillus megaterium M-3 bakteri suşlarının elma fidanlarının bitki gelişimi üzerine etkilerinin tespiti amaçlanmıştır. Materyal ve Yöntem: Araştırmada MM106 anacı üzerine aşılı Fuji, Golden Delicious, Mondial Gala, Pink Lady, Red Chief, Scarlet Spur çeşitlerinin fidanları kullanılmıştır. Araştırma Bulguları: Bakteri uygulamaları fidan boyunu kontrole göre artırmış, en yüksek artış OSU-142 + M-3'te meydana gelmiştir. Genel olarak uygulamalar kök uzunluğunu artırmıştır. Mondial Gala, Scarlet Spur, Red Chief ve Pink Lady çeşitlerinde kök sayısında en yüksek artış M-3 uygulamasında bulunmuştur. Sonuç: Bakteri uygulamalarının bitki gelişimini artırdığı belirlenmiş olup, elma fidanı yetiştiriciliğinde büyümeyi teşvik etmek için kullanılması önerilmektedir.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
17201053
Objective: In study; it was aimed to determine the effects of Bacillus subtilis OSU-142 and Bacillus megaterium M-3 bacteria strains on growth of apple saplings. Materials and Methods: In study was conducted at Karaman. It was used Fuji, Golden Delicious, Mondial Gala, Pink Lady, Red Chief, Scarlet Spur cultivars grafted on MM106 rootstock. Results: Bacteria applications increased the sapling height compared to the control, the highest increase occurred in OSU-142 + M-3. In general, bacteria have increased the root length. The highest increase in root number was obtained from M-3 application in Mondial Gala, Scarlet Spur, Red Chief and Pink Lady cultivars. Conclusion: As a result, bacteria have been confirmed to enhance development and it is suggested to use to encourage growth at apple saplings cultivation.
17201053
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | 17201053 |
Publication Date | July 31, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |