EN
TR
Bursa ilindeki tüketicilerin yumurta tüketim bilincinin belirlenmesi
Öz
Amaç: Bu çalışmada, Bursa ilindeki tüketicilerin yumurta tüketim bilinç düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve yöntem: Bu amaçla, 2019 yılında Bursa ilinde ikamet eden vatandaşlardan basit tesadüfi örnekleme yoluyla belirlenen 460 kişi ile yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır.
Araştırma bulguları: Çalışmada ailelerin %37.6’sı 4 kişiden ve %31.1’i 3 kişiden oluşmuştur. Tüketicilerin %5.2’sinin ilkokul, %6.7’sinin ortaokul, %22.8’inin lise ve %65.2’sinin üniversite mezunu olduğu belirlenmiştir. Tüketicilerin %90.2’si yumurtanın etiketinde bulunan harflerin ne anlama geldiğini bildiğini belirtmiştir. Tüketicilerin %88.3’ünün yumurta üretim sistemleri hakkında bilgi sahibi oldukları belirlenmiştir. Aynı zamanda tüketicilerin %59.3’ü serbest sistem yumurta tavukçuluğunun diğer sistemlerden daha iyi olduğunu ifade etmiştir. Tüketicilerin %80.4 ü organik ya da serbest sistemde üretilen yumurtalar hakkında yeterince tanıtım yapılmadığını belirtmiştir. Yine tüketicilerin %44’ ü organik ya da serbest sistemde üretilen yumurtaların fiyatını etkileyen en önemli faktörün yüksek üretim maliyeti olduğunu ifade etmiştir. Tüketicilerin %69.3’ ünün organik ya da serbest sistemde üretilen yumurtaları daha sağlıklı buldukları için tercih ettikleri tespit edilmiştir. Tüketicilerin %48’ i yumurta üreten ya da satan işletmelerin yeterince denetlenmediğini ifade etmiştir. Ayrıca, tüketicilerin %57’si kovid-19 vakalarının yumurta tüketimlerini etkilemediğini, buna karşın %26.1’i ise yumurta tüketimlerini arttırdığını belirtmiştir. Aynı zamanda, tüketicilerin %77.4’ü kovid-19 vakalarının yumurta fiyatlarını arttırdığını ifade etmiştir.
Sonuç: Yazılı ve görsel basında zaman zaman yumurta tüketimine karşı propagandalar yapılmaktadır ve bu propagandalar yumurta tüketiminin azalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle tüketim düzeyini daha da artırabilmek için yumurtanın yeterli ve dengeli beslenmedeki yeri ve önemi anlatılmalıdır.
Anahtar Kelimeler
References
- Akbay, C., Tiryaki, G., & Gül, A. (2007). Consumer characteristics influencing fast food consumption in Turkey. Food Control, 18, 904- 913.
- Alkan, S., & Derebaşı, S. (2018). Ordu ilinde yumurta tüketim bilincinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 7(2), 237-244.
- Altan, Ö. (2015). Yumurta oluşumu, kalitesi ve biyoaktif komponentleri. Ege Üniversitesi Basımevi, 35100 Bornova, İZMİR.
- Anonymous, (2019). www.tuik.gov.tr, https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul [Erişim: 20.04.2022].
- Durmuş, İ., Demirtaş, S.E., Can, M., & Kalebaşı, S. (2007). Ankara ilinde yumurta tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Tavukçuluk Araştırma Dergisi, 7(1), 42- 45.
- Fearne, A., & Lavelle, D. (1996). Segmenting the UK egg market: results of a survey of consumer attitudes and perceptions, British Food Journal, 98(1), 7-12.
- Goddard, E., Boxall, P., Emunu, J.P., Boyd, C., Asselin, A., & Neall, A. (2007). Consumer attitudes, willingness to pay and revealed preferences for different egg production attributes: Analysis of Canadian Egg Consumers. Project Report, Department of Rural Economy, University of Alberta, July 2007.
- Güneş, T., & Albayrak, M. (1997). Türkiye tavukçuluğunda pazarlama sorunları ve çözüm önerileri. Ulusal Tavukçuluk Kongresi YUTAV, İstanbul, cilt:4, syfa:4-14.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Zootechny (Other)
Journal Section
Research Article
Publication Date
December 29, 2022
Submission Date
May 12, 2022
Acceptance Date
October 26, 2022
Published in Issue
Year 2022 Volume: 11 Number: 2
APA
Alkan, S., & Berber, Ö. (2022). Bursa ilindeki tüketicilerin yumurta tüketim bilincinin belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 11(2), 413-420. https://doi.org/10.29278/azd.1115857
Cited By
Afyonkarahisar İlinde Üniversite Öğrencilerinin Yumurta Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Çalışma
Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi
https://doi.org/10.30910/turkjans.1537161