Objective: This research aimed to reveal the relationships between the mineral composition of hazelnuts, our traditional export product, and the nutritent element contents of the leaves.
Materials and Methods: Leaf and kernel samples of Tombul and Palaz hazelnut varieties were taken from forty hazelnut orchards in the Ordu region and some nutrient elements were analyzed in these samples.
Results: Hazelnut kernel contains an average of 2.90% nitrogen (N) and 15.36% protein. In the study, 100 grams of hazelnut kernel included an average of 333 mg phosphorus (P), 451 mg potassium (K), 172 mg calcium (Ca), 161 mg magnesium (Mg), 1.31 mg sodium (Na), 4.27 mg iron (Fe), 3.04 mg copper (Cu), 2.45 mg zinc (Zn), 6.67 mg manganese (Mn) and 1.44 mg boron (B). According to the leaf analysis results, it was determined that the hazelnut plant was inadequately nourished in terms of N, P, K, Mg, Zn and B at different rates.
Conclusion: Significant relationships were determined between the mineral composition of the kernel and the nutrient element contents of the leaves in Tombul and Palaz hazelnut varieties. There was a significant positive difference between leaf P, Ca and Mn contents and hazelnut kernels in both varieties, and significant negative relationships were determined between the Ca content of the kernel and the P content of the leaves.
2000-07-11-029
Amaç: Bu araştırmada, geleneksel ihraç ürünümüz olan fındığın mineral bileşimleri ile yaprakların besin element içerikleri arasındaki ilişkilerin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Ordu yöresinde kırk adet fındık bahçesinden Tombul ve Palaz fındık çeşitlerine ait yaprak ve meyve örnekleri alınmış ve bu örneklerde bazı besin element analizleri yapılmıştır.
Araştırma Bulguları: Fındık meyvesinin ortalama %2.90 azot (N) ve %15.36 protein içerdiği saptanmıştır. Çalışmada fındık meyvesinin 100 gramında ortalama 333 mg fosfor (P), 451 mg potasyum (K), 172 mg kalsiyum (Ca), 161 mg magnezyum (Mg), 1.31 mg sodyum (Na), 4.27 mg demir (Fe), 3.04 mg bakır (Cu), 2.45 mg çinko (Zn), 6.67 mg mangan (Mn) ve 1.44 mg bor (B) içerdiği tespit edilmiştir. Yaprak analiz sonuçlarına göre ise N, P, K, Mg, Zn ve B bakımından fındık bitkisinin farklı oranlarda yetersiz beslendiği saptanmıştır.
Sonuç: Tombul ve Palaz fındık çeşitlerinde meyvenin mineral bileşimleri ile yaprakların besin element içerikleri arasında önemli ilişkiler belirlenmiştir. Her iki çeşitte fındık meyvesi ile yaprakların P, Ca ve Mn içerikleri arasında önemli pozitif; meyvenin Ca içeriği ile yaprakların P içerikleri arasında önemli negatif ilişkiler belirlenmiştir.
Yazarlar arasında herhangi bir çıkar çatışması yoktur.
Ankara Üniversitesi Araştırma Fonu (Proje no:2000-07-11-029)
2000-07-11-029
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Plant Nutrition and Soil Fertility |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Project Number | 2000-07-11-029 |
Publication Date | October 29, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |