Amaç: Bu çalışmada, fındıktaki kaliteyi artırabilmek amacıyla kabuklu fındıkta kusurlu olanları manuel bir süreç olmaktan çıkartıp otomatik olarak tanımlanması için bir yöntem geliştirilmesi hedeflenmiştir. Çatlak, kırık, delik gibi kusurlu fındıkların derin öğrenme tabanlı bir yapay zeka modeli ile sınıflandırması amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Çalışmada kullanılacak veri kaynağı için cep telefonu vasıtasıyla fotoğraf çekilmesi suretiyle veriler kayıt altına alınmıştır. Kayıt altına alınan veriler bir etiketleme uygulaması sayesinde kusurlu ve sağlam olmak üzere 2 sınıfa ayrılmıştır. Son olarak etiketlenen veriler test, validasyon ve eğitim olmak üzere 3 parçaya ayrılmıştır. Facebook firmasının geliştirmiş olduğu Detectron2 uygulaması üzerinde Faster R-CNN modeli çalıştırılmıştır.
Araştırma Bulguları: Araştırmada dijital dönüşüm adımı olarak bir görüntü işleme teknolojisiyle kusurlu ve sağlam fındıklar mAP ölçeğine göre %92 başarı ile tespit edilmiştir.
Sonuç: Fındıkta kaliteyi ve randımanı arttırmak için sağlam fındık ile kusurlu fındığın ayıklanması gerekmektedir. Bu süreçte bir karar destek sistemi olarak görüntü işleme ile kusurlu fındığın tespit edilmesi çalışması yapılmıştır. Yapılan deney sonuçlarına göre kusurlu fındığın %92 başarı ile tespit edildiği gösterilmiştir. Yapılan bu çalışma kusurlu fındığın ayıklama sürecinde yardımcı bir yapay zeka uygulaması olarak kullanılabilecektir.
Kusur Tespiti Yapay Zeka Süreç Yönetimi Teknoloji ve Yenilik Yönetimi Karar Destek Sistemleri
Bu çalışma etik onay gerektiren herhangi bir insan veya hayvan araştırması içermemektedir.
OGZA Teknoloji AŞ
Bu çalışmada kullanılan verinin etiketleme süreci OGZA Teknoloji AŞ tarafından yapılmış olup, elde edilen veriler hibe edilmiştir.
Objective: This study aims to develop a method to automatically identify defects in shelled hazelnuts, eliminating the need for a manual process, in order to increase the quality of hazelnuts. It is also aimed to classify hazelnuts with defects such as cracks, breaks and holes with a deep learning-based artificial intelligence model.
Materials and Methods: In this paper, first, a literature review was conducted for hazelnuts. The dataset to be used in the study, was prepared by taking photographs via a mobile phone. The prepared data is divided into 2 classes: defective and regular, thanks to a labelling tool. Finally, the labelled data is divided into 3 parts: testing, validation, and training. As an image processing algorithm, Faster R-CNN model was run on the Detectron2 application developed by Facebook.
Results: In this research, a digital transformation step, using image processing technology, defective and regular hazelnuts were detected with a success rate of 92% according to the mAP scale.
Conclusion: To increase the quality and yield of hazelnuts, regular hazelnuts and defective hazelnuts must be sorted out. A study was carried out to detect defective hazelnuts using image processing as a decision support system. According to the test results, it was shown that defective hazelnuts were detected with 92% success. This study can be used as an artificial intelligence application to assist in the sorting process of defective hazelnuts.
Defect Detection Artificial Intelligence Process Management Technology and Innovation Management Decision Support Systems
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other), Post Harvest Horticultural Technologies (Incl. Transportation and Storage), Sustainable Agricultural Development, Agricultural Policy |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | October 29, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |