Amaç: Bu çalışma İtalya ve İspanya’dan introdüksiyon amacı ile getirilip dikilen çeşitlerin Ordu ekolojisinde gelişme ve verim performanslarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Bu çalışmanın materyallerini Negret, ‘Castanyera’, ‘Segorbe’, ‘Tonda di Giffoni’, ‘Tonda Gentile Romana’ ve ‘Nocchione’ fındık çeşitleri oluşturmaktadır. Çeşitler tek gövdeli olarak 3x6 m mesafe ile 3 tekerrürlü dikilmiştir. 2023 yılında ilk hasat yapılmıştır. Meyve özellikleri olarak kabuk kalınlığı, kabuklu meyve ve iç ağırlığı, meyve ve iç boyutları, iç oranı, göbek boşluğu incelenmiştir. Ayrıca bitki başına verim, çotanakta meyve sayısı ve çotanak sayıları da belirlenmiştir.
Araştırma Bulguları: Çeşitlerin ortalama çotanaktaki meyve sayıları 1.93 olarak tespit edilmiştir. Çeşitlerin ortalama meyve kabuk kalınlıkları 1.49 mm iken en ince kabuklu çeşit 1.33 mm ile TGR olmuştur. Çeşitlerin ortalama meyve ağırlığı 3.02 g olup en ağır meyveli çeşit 3.89 g ile ‘Castanyera’ olmuştur. ‘Segorbe’ çeşidi 439 g/bitki ile en yüksek verim değerine sahip olurken bunu 259 g/bitki ile Negret izlemiştir. Yine çeşitlerin ortalama meyve şekil indeksi ise 1.09 olarak hesaplanmıştır.
Sonuç: Ordu ekolojisinde yetiştirilen bazı yabancı kökenli fındık çeşitlerinin introdüksiyonuna yönelik olarak başlatılan bu çalışma İspanya çeşitleri olan Negret, ‘Castanyera’ ve ‘Segorbe’ ile İtalya çeşitleri olan ‘Tonda di Giffoni’, ‘Tonda Gentile Romana’ ve ‘Nocchione’ fındık çeşitlerine yönelik Türkiye’de yapılan ilk adaptasyon çalışmasıdır. Elde edilen sonuçlar benzer çalışmalara da ışık tutacak mahiyettedir. Verim, meyve özellikleri ve diğer özelliklere ait verilerin tam verim çağına kadar alınmaya devam ettirilmesi önem taşımaktadır.
Objective: This study was carried out to determine the nut quality and yield performances of the foreign varieties brought from Italy and Spain for introduction purposes in Ordu ecology.
Materials and Methods: The materials of this study consist of ‘Negret’, ‘Castanyera’, ‘Segorbe’, ‘Tonda di Giffoni’, ‘Tonda Gentile Romana’ and ‘Nocchione’ hazelnut varieties. The varieties were planted in 2021 as a single trunk, with a distance of 3x6 m, in 3 repetitions. The first harvest was made in 2023. As for fruit characteristics, shell thickness, shelled fruit and kernel weight, nut and kernel dimensions, internal ratio, and core cavity were examined. In addition, the yield per plant, the nut number per cluster and the number of clusters were also recorded.
Results: The average nut number per cluster of the varieties was determined as 1.93. While the average shell thickness of the varieties was 1.49 mm, thinner shell was TGR with 1.33 mm. The average nut weight of the varieties was 3.02 g, and the heaviest nut variety was ‘Castanyera’ with 3.89 g. ‘Segorbe’ variety had the highest yield value with 439 g/plant, followed by ‘Negret’ with 259 g/plant. Again, the average nut shape index of the varieties was calculated as 1.09.
Conclusion: The initiated study for the adaptation of some foreign hazelnut varieties grown in Ordu ecology is the first adaptation study in Türkiye for some Spanish and Italian hazelnut varieties. The results obtained will shed light on similar studies. It is important to continue the data on yield, nut characteristics and other characteristics until the full production age.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Pomology and Treatment |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | October 29, 2023 |
Submission Date | October 17, 2023 |
Acceptance Date | October 24, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |