Objective: This study aims to investigate the changes in colostrum during the first 72 h after birth and to elucidate the impact of calving age and calf sex in Anatolian buffaloes.
Materials and Methods: The study used colostrum samples from 25 newly calved Anatolian buffalos raised under similar farm conditions. The samples were collected at the first milking after calving (T0), 24 h (T24), 48 h (T48), and 72 h (T72) after calving during the summer season. The postpartum period, calving age, and calf sex were considered as non-genetic factors.
Results: The first milking colostrum weight, fat, solids-not-fat (SNF), protein, and lactose content were determined as 2.95±0.21 kg, 7.96±0.45%, 17.5±1.63%, 14.5±1.45% and 2.58±0.24%, respectively. Fat, SNF, and protein were significantly higher at T0. Colostrum weight was the lowest at T0 and T24, gradually increasing at T48 and T72 (P<0.05). Lactose did not change statistically in the postpartum period (P>0.05). The calving age and calf sex did not statically affect colostrum weight, fat, SNF, protein, and lactose content (P>0.05).
Conclusion: In conclusion, the composition of buffalo colostrum showed significant changes in the postpartum period, especially after the first milking. Therefore, providing high-quality colostrum as soon as possible is recommended for calf health.
This research was supported by Republic of Turkey, Ministry of Agriculture and Forestry, General Directorate of Agricultural Research and Policies.
We would like to thank Amasya Water Buffalo Breeders’ Association for valuable technical assistance.
Amaç: Bu çalışmada, Anadolu mandalarında malaklamadan sonraki ilk 72 saatte kolostrumdaki değişimlerin incelenmesi ve malaklama yaşı ile malak cinsiyetinin kolostruma etkisinin ortaya konulması amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Çalışmada benzer çiftlik koşullarında yetiştirilen 25 yeni buzağılamış Anadolu mandasından alınan kolostrum örnekleri kullanıldı. Örnekler yaz mevsimi süresince malaklama sonrası ilk sağım (T0), 24. saat (T24), 48. saat (T48) ve 72. saatte (T72) alınmıştır. Malaklama sonrası dönem, malaklama yaşı ve malak cinsiyeti genetik olmayan faktörler olarak değerlendirilmiştir.
Araştırma Bulguları: İlk sağım kolostrum ağırlığı, yağ, yağsız kuru madde (YKM), protein ve laktoz oranları sırasıyla 2,95±0,21 kg, yağ %7,96±0,45, %17,5±1,63, protein %14,5±1,45 ve %2,58±0,24 olarak belirlenmiştir. Yağ, YKM ve protein T0'da önemli ölçüde daha yüksektir. Kolostrum ağırlığı T0 ve T24'te en düşük, T48 ve T72'de kademeli olarak artmıştır (P<0.05). Laktoz doğum sonrası dönemde istatistiki olarak değişmemiştir (P>0.05). Malaklama yaşı ve malak cinsiyeti kolostrum ağırlığı, yağ, YKM, protein ve laktoz içeriğini istatistiki olarak etkilememiştir (P>0.05).
Sonuç: Sonuç olarak, manda kolostrumunun bileşimi malaklama sonrası dönemde özellikle ilk sağımdan sonra önemli düzeyde değişim göstermiştir.
Bu nedenle, malak sağlığı için mümkün olan en kısa sürede yüksek kaliteli kolostrum sağlanması önerilir.
| Primary Language | English |
|---|---|
| Subjects | Stock Farming and Treatment |
| Journal Section | Makaleler |
| Authors | |
| Publication Date | June 30, 2025 |
| Submission Date | February 25, 2025 |
| Acceptance Date | April 10, 2025 |
| Published in Issue | Year 2025 Volume: 14 Issue: 1 |