Research Article

İlkbahar dönemi bitkileri ve arıcılıkta polen kaynağı bakımından önemi

Volume: 4 Number: 1 December 1, 2015
Metin Deveci , Şeref Cınbırtoğlu *, Gürkan Demirkol
TR

İlkbahar dönemi bitkileri ve arıcılıkta polen kaynağı bakımından önemi

Öz

Bu çalışma 2013 yılı İlkbahar döneminde Ordu ilinde yürütülmüştür. Florada, bal arıları için polen kaynağı olan çiçekli bitkilerin yanı sıra diğer çiçek açan bitki türleri de belirlenmiştir. Belirlenen bitkiler; ait oldukları familyalara, ömür uzunluklarına, yapı ve çiçeklenme dönemlerine göre sınıflandırılmıştır. Arıların uçuş aktivitelerine başladığı Mart, Nisan ve Mayıs aylarında floradaki çiçeklerden polenler
alınarak referans preparatlar hazırlanmak suretiyle 53 familyaya ait 147 takson tespit edilmiştir. Taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılışları; %17.69 Avrupa‐Sibirya, %6.80 Akdeniz, %1.36 İran‐Turan ve %74.15 birden fazla bölgeli veya bölgesi bilinmeyen şeklindedir. Araştırma sahasında en fazla türe sahip familyalar ise Fabaceae (%14.97), Rosaceae (%14.29), ve Asteraceae (%8.16) familyaları olarak tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Apis mellifera L.,bal arısı,familya,flora,ilkbahar bitkileri

References

  1. Acar, Z., Önal Aşcı Ö., 2006. Fosfor Uygulamasının Ak Üçgül (Trifolium repens L.)’ün Ot ve Sap Verimi Üzerine Etkisi. OMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(3):323‐ 329.
  2. Andrada, A. C., Tellería, M. C., 2005. Pollen collected by honey bees (Apis mellifera L.) from south of Caldén district (Argentina): botanical origin and protein Content, Grana, 44: 115–122.
  3. Anonim, 2005. Bal Arılarında Nosemosis’in Teşhisi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, P(11): 43‐44.
  4. Anonim, 2008. Türkiye’nin Çayır ve Mera Bitkileri. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Ankara, 468s.
  5. Anonim, 2013a. Türkiye Bitkileri Veri Servisi. TÜBİVES. http://turkherb.ibu.edu.tr/‐(Erişim tarihi: 28.10.2013).
  6. Anonim, 2013b. Ordu Valiliği Meteoroloji Müdürlüğü. Mart‐Nisan‐Mayıs ayları meteoroloji verileri, Ordu.
  7. Avcı, M., 1993. Türkiye’nin flora bölgeleri ve Anadolu Diagonali’ne coğrafi bir yaklaşım. Türk Coğrafya Dergisi, 28:225‐248.
  8. Baydar, H., Gürel, F. 1998. Antalya doğal florasında bal arısı (Apis mellifera)’ nın polen toplama aktivitesi, polen tercihi ve farklı polen tiplerinin morfolojik ve kalite özellikleri. Tr. J. of Agriculture and Forestry, 22(1998): 475–482.
  9. Bayram, N. E., Sorkun, K. 2013. Hakkari İli arıcılığı için önemli olan ballı bitkilerin nektar ve polen verimleri. Uluslararası Katılımlı V. Marmara Arıcılık Kongresi, 4‐6 Nisan 2013, Bursa.
  10. Davis, P.H., 1965‐1985. Flora of Turkey and East Aegean Islands. Vol. 1‐9, Edinburg University Press, Edinburg. UK.
APA
Deveci, M., Cınbırtoğlu, Ş., & Demirkol, G. (2015). İlkbahar dönemi bitkileri ve arıcılıkta polen kaynağı bakımından önemi. Akademik Ziraat Dergisi, 4(1), 1-12. https://izlik.org/JA53MG99UZ