Abstract
Bu araştırma Piraziz elmasının soğukta muhafaza (2
°C ve % 90+5 oransal nem) ve raf ömrü (20 °C’de) üzerine hasat öncesi
aminoetoksivinilglisin (AVG, 125 mgL-1) ve hasat sonrası Aloevera jel (% 20) uygulamalarının
etkisini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Bu amaçla çalışmada soğukta
muhafaza ve raf ömrü süresince ağırlık kaybı, renk özellikleri (L*, kroma ve
hue açısı), meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı (SÇKM),
titre edilebilir asitlik (TA) ve nişasta parçalanması gibi meyve kalite
özellikleri incelenmiştir. Depolama süresince AVG uygulaması ile ağırlık
kaybındaki azalış önemli derecede geciktirilmiştir. Depolama ve raf ömrü
süresince tüm uygulamalarda meyve eti
sertliği önemli derecede azalmıştır. Soğukta muhafaza ve raf ömrünün 60.
gününe kadar tüm uygulamalarda SÇKM içeriği artış göstermiş ve sonra
azalmıştır. TA değeri tüm uygulamalarda depolama ve raf ömrü süresince azalmıştır.
Soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince,
tüm uygulamalarda nişasta parçalanması meydana gelmiş ve AVG uygulaması nişasta
parçalanmasını geciktirmiştir. Sonuç
olarak AVG, meyve kalitesini daha uzun süre muhafaza etmek için bir araç olarak
kullanılabilir.