Research Article
BibTex RIS Cite

Tüplü asma fidanlarının vejetatif gelişmesine anaç çapının etkisi

Year 2019, , 157 - 164, 20.12.2019
https://doi.org/10.29278/azd.592647

Abstract

Bu araştırmada, 
tüplü asma fidanlarının bağda vejetatif gelişmesine çelik çaplarının
etkileri araştırılmıştır. İlk olarak,  üç
farklı (6-9 mm,10-13 mm, 14-18 mm) çap
grubuna ayrılan çelikler kullanılmıştır.  
Narince çeşidine ait gözler çaplarına göre tasnif edilen 5BB,
1103 P ve 110 R anaçlarına aşılanarak tüplü fidanlar üretilmiştir. Araziye dikilen tüplü fidanların vejetasyon
dönemindeki büyüme performansları saptanmıştır. Söküm sonrası fidanlarda, fidan
tutma oranı, sürgün çapı, sürgün uzunluğu, sürgün ve kök yaş kuru ağırlıkları
tespit edilmiştir. Ayrıca fidanların bağdaki sürgün ve kök biyokütle
değişimleri değerlendirilmiştir.1103P ve 110R'de sürgün ve kök gelişimi 5BB'den
daha iyi olmuştur.1103 P anacına aşılı fidanlarda, çelik çapı arttıkça sürgün
çapı, sürgün uzunluğu, sürgün yaş ve kuru ağırlığı artmıştır. Çelik çapı kök
kuru ağırlığını etkilememiştir. Toprak üstü ve toprak altı biyokütle artış
miktarı anaç genotipi ve çelik çaplarına göre değişmiştir. Dikim sonrası toprak
altındaki biyokütle artışı daha fazla olmuştur.

Supporting Institution

Tokat Gaziosmanpaşa Üniv. Bilimsel Araştırma ProjelerKomisyonu Başkanlığı

Project Number

2014/108

Thanks

Bu projeye destek veren TOGÜ BAP komisyonuna teşekkür ederiz

References

  • Akman, İ., Ilgın, C., 1991. Tüplü asma fidanı üretiminde başarıyı etkileyen faktörler. Türkiye 1. Fidancılık Sempozyumu, 153-159, Ankara.
  • Akman, İ., Yüksel, İ., Ilgın, C., 1999. Bağ tesisinde kullanılan üç fidan tipinin gelişme ve verim yönünden karşılaştırması. Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül 1999, Ankara, s. 416-420.
  • Akman, İ., 2000. Tüplü asma fidanının dikimi nasıl yapılır? Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Çiftçi Broşürü, Yayın No:3, Manisa.
  • Anonim, 1995. Zirai mücadele teknik talimatları, Cilt: 3, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel müdürlüğü, 385-402, 407-444 s. Ankara
  • Anonim, 2015. M.G.M. 2014 yılı Tokat ili iklim verileri
  • Bahar, E., Korkutal, İ., Kök, D., 2008. Hidroponik kültür ve fidanlık koşullarında yetiştirilen aşılı asma fidanlarının karbonhidrat ve azot içerikleri ile bağdaki tutma performansları üzerine araştırmalar. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1): 15-26.
  • Bostan, S. Z., İslam, A., 1998. Kayısıda bir ve iki yaşlı çöğür anaçlarının fidan gelişimine olan etkileri. TurkishJournal of Agriculture and Forestry, 22(3): 291-293.
  • Camprubi, A.,Estaun, V., Nogales, A., Garcia-Figueres, F., Pitet, M., Calvet, C.A., 2008. Response of the grapevine rootstock richter 110 to inoculation with native and selected arbuscular mycorrhizal fungi and growth performance in a replant vineyard. Mycorrhiza. 18(4): 211–216.
  • Cangi, R., Durak, H., Yağcı, A., Bekar, T., Topçu Altıncı, N., Sucu, S., Etker, M., Güler, M.Y., Bi̇lget, K., Kılıç, D., 2015. Farklı gelişme gücüne sahip anaçlarla açık köklü asma fidanı üretiminde aşılı çelik dikim zamanının fidan randıman ve kalitesine Etkisi. VIII. Ulusal Bahçe Bit. Kongresi, 25-29 Ağustos 2015, Çanakkale.
  • Cangi, R.,Bilget, K., Altıncı, N. T., 2017. Tokat koşullarında farklı fidan tipi ve dikim zamanlarının asma fidanlarının gelişmesi üzerine etkileri. Türkiye Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, 1(1): 8-16.
  • Clingeleffer, P.R., Emmanuelli, D.R., 2006. An assessment of rootstocks for sunmuscat (Vitis vinifera l.): a new drying variety. AustralianJournal of Grape and Wine Research, (12): 135–140.
  • Cousin, P., 2005. Evolution, genetics, and breeding: viticultural applications of the origins of our rootstocks, “2005 Rootstock Symposium”, Osage Beach, Missouri February 5, 2005, proceedings book, 1-7p.,
  • Çelik H., 1984. Türkiye bağcılığında fidan sorunu. Tokat Bağcılık Semp.,25– 28.09.1984,Tokat,50–61.
  • Çelik, H., Çelik, M., Kadıoğlu, R., Çelik, S., Kocamaz, E., Yalçın, R., Özkaya, M. T., 1995. Türkiye’de meyve ve asma fidanı kullanımı ve üretimi. T.M.M.O.B. Ziraat Müh. Odası IV. Teknik Kongresi. 9-13 Ocak . II. Cilt, 941-965 s. Ankara
  • Çelik, M., Gargın, S., 2009. Bazı amerikan anaçlarının köklenme yetenekleri üzerine indol-bütirik asit (ıba) dozları ve çelik kalınlıklarının etkileri. 7. Türkiye Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, Manisa, Bildiri Kitabı:5-9.
  • Dardeniz, A., Müftüoğlu, N.M., Gökbayrak, Z., Fırat, M., 2007. Assessment of morphological changes and determination of best cane collection time for 140 Ru and 5 BB. Scientia Horticulturae,(113): 87–91.
  • Dardeniz, A., Gökbayrak, Z., Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C.,Beşer, K., 2008. Cane quality determination of 5 BB and 140 Ru grape rootstocks. European Journal Horticultural Science, 73 (6): 254–258.
  • Doğan, A., Uyak, C., Kazankaya, A., 2016. Effects of ındole-butyric acid doses, different rooting media and cutting thicknesses on rooting ratios and root qualities of 41B, 5 BB and 420 A american grapevine rootstocks. Journal of Applied Biological Sciences, 10(2): 08-15.
  • Ertan, E., Ertan, B., Şirin, U., Dolgun, O., 2006. Farklı boy ve çapta odun çeliklerinin “Bursa Siyahı” incir çeşidinde fidan gelişim performansı üzerine etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1): 37-44.
  • Fleishman, S.M.,Eissenstat, D. M., Centinari, M., 2019. Rootstock vigor shifts above ground response to ground cover competition in young grapevines. Plant and Soil, 1-15. Galet, P., 1998. Grape varieties and rootstock varieties. Oeno plurimedia, Chaintree, France.
  • Goode D.K.,Krewer G.W.,Lane R.P.,Danıell J.W.,Couvıllon G.A., 1982. Rooting studies of dormant muscadine grape cuttings. Hort Science, Alexandria, (17): 644-645.
  • Goode, D.Z.,Lane, R.P., 1983. Rooting leafy muscadine grape cuttings. HortScience, Alexandria, (18): 944-946.
  • Grant, R.S., Matthews, M.A., 1996. The ınfluence of phosphorus availability, scion and rootstock on grapevine shoot growth, leaf area and petiol phosphorus concentration. American Journal of Enology and Viticulture, (47) 217–224.
  • Jones, T.H.,Cullis, B.R., Clingeleffer, P.R., Rühl, E.H., 2009. Effects of novel hybrid and traditional rootstocks on vigour and yield components of Shiraz grapevines. Australian Journal of Grape and Wine Research, (15): 284–292.
  • Kılıç, D., 2014.Kokteyl Mikoriza uygulamalarının aşılı asma fidanı üretiminde fidan randıman ve kalitesi üzerine etkileri, GOÜ Fen Bil Ens. (Basılmamış) Tokat Doktora Tezi, Tokat, 144 s.
  • Korkutal, İ., Bahar, E., Mahmood, M.N.A.D., 2018. 110R Anacına aşılı merlot üzüm çeşidi genç omcalarına farklı dozlarda uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillussubtilis’ in I. Gelişme dönemindeki etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, 15(1): 73-82.
  • May, P., 1994. Using Grapevine Rootstocks – the Australian Perspective (Winetitles: Adelaide)
  • Morton, L.T., 1979. Themyth of the universal rootstock. Wines and Vines, (60): 24–26.
  • Nikolaou, N., Koukourikou, M.A., Karagiannidis, N., 2000. Effects of various rootstocks on xylem exudates cytokin in content, nutrient uptake and growth patterns of grapevine Vitis vinifera L. cv. Thompson Seedless. Agronomie, (20): 363–373.
  • Öztürk, B., Özcan, M., Öztürk, A., 2011. Farklı anaç çapları ve aşılama zamanının kivi fidanı üretiminde aşı başarısı ve fidan büyümesi üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi (17): 105-112.
  • Pongracz, D.P. and Beukman, E.F. (1970) Comparative root anatomy of Vitis rootstocks. Agroplantae 2, 83–94.
  • Rives, M., 1971. Statistical analysis of rootstock experiments as providing a definition of the terms vigour and affinity in grapes. Vitis,(9): 280–290.
  • Rodoplu, N., Dardeniz, A., 2015. Bağcılıkta farklı düzeylerde oransal nem kaybına uğratılmış üretim materyallerinin gelişim ve canlılık potansiyellerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3 (1): 53-61.
  • Schubert, A.,Cammarata, S., Eynard I., 1988.Growth and colonization of grapevines ınoculated with different mycorrhizal endophytes. HortScience, (23):302–303
  • Shaffer, R. G., Sampalo, T. L., Pinkerton, J., Vasconcelos, M.C., 2004. Grapevine rootstocks for Oregon vineyards.
  • Snyder, E.,, Harmoon F.N., 1948. Comparative value of nine rootstocks for ten vinifera grape varieties. Proceedıngs of The American Soiety for Horticultural Science, (51):287-294.
  • Soylu, A., Başyiğit, H., 1991. Bursa Kestel yöresinde üretilen bazı meyve fidanlarının büyüme ve dallanma özellikleri. Türkiye 1. Fidancılık Sempozyumu, 26-28 Ekim 1987, Tokat, Bildiri Kitabı T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara, 247-256
  • Tandonnet, J.P., Soyer, J.P., Gaudillère, J.P., Decroocq, S., Bordenave, L. and Ollat, N., 2008. Long term effects of nitrogen and water supply effects on confered vigour and yield by SO4 and Riparia ‘Gloire de Montpellier’ Rootstocks. Journal International desSciences de la Vigne et duVin, (42): 89–98.
  • Tandonnet, J. P., Cookson, S. J., Vivin, P., Ollat, N., 2010. Scion genotype controls biomass allocation and root development in grafted grapevine. AustralianJournal of Grape and Wine Research, 16(2): 290-300.
  • Winkler, A.J., Cook, J.A., Kliewer, W.M., Lider, L.A., 1974. General viticulture. University of California Pres. Berkeley, Los Angeles and London.
  • Yağcı, A., Tatlısoy, M., 2018. Tüplü asma fidanı ile yapılan bağ tesislerinde dikim hatalarının fidanlarda tutma oranı ve sürgün gelişimi üzerine etkileri, Bahçe, cilt:47, Özel sayı, 49-54 s.
Year 2019, , 157 - 164, 20.12.2019
https://doi.org/10.29278/azd.592647

Abstract

Project Number

2014/108

References

  • Akman, İ., Ilgın, C., 1991. Tüplü asma fidanı üretiminde başarıyı etkileyen faktörler. Türkiye 1. Fidancılık Sempozyumu, 153-159, Ankara.
  • Akman, İ., Yüksel, İ., Ilgın, C., 1999. Bağ tesisinde kullanılan üç fidan tipinin gelişme ve verim yönünden karşılaştırması. Türkiye III. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 14-17 Eylül 1999, Ankara, s. 416-420.
  • Akman, İ., 2000. Tüplü asma fidanının dikimi nasıl yapılır? Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü, Çiftçi Broşürü, Yayın No:3, Manisa.
  • Anonim, 1995. Zirai mücadele teknik talimatları, Cilt: 3, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Koruma ve Kontrol Genel müdürlüğü, 385-402, 407-444 s. Ankara
  • Anonim, 2015. M.G.M. 2014 yılı Tokat ili iklim verileri
  • Bahar, E., Korkutal, İ., Kök, D., 2008. Hidroponik kültür ve fidanlık koşullarında yetiştirilen aşılı asma fidanlarının karbonhidrat ve azot içerikleri ile bağdaki tutma performansları üzerine araştırmalar. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1): 15-26.
  • Bostan, S. Z., İslam, A., 1998. Kayısıda bir ve iki yaşlı çöğür anaçlarının fidan gelişimine olan etkileri. TurkishJournal of Agriculture and Forestry, 22(3): 291-293.
  • Camprubi, A.,Estaun, V., Nogales, A., Garcia-Figueres, F., Pitet, M., Calvet, C.A., 2008. Response of the grapevine rootstock richter 110 to inoculation with native and selected arbuscular mycorrhizal fungi and growth performance in a replant vineyard. Mycorrhiza. 18(4): 211–216.
  • Cangi, R., Durak, H., Yağcı, A., Bekar, T., Topçu Altıncı, N., Sucu, S., Etker, M., Güler, M.Y., Bi̇lget, K., Kılıç, D., 2015. Farklı gelişme gücüne sahip anaçlarla açık köklü asma fidanı üretiminde aşılı çelik dikim zamanının fidan randıman ve kalitesine Etkisi. VIII. Ulusal Bahçe Bit. Kongresi, 25-29 Ağustos 2015, Çanakkale.
  • Cangi, R.,Bilget, K., Altıncı, N. T., 2017. Tokat koşullarında farklı fidan tipi ve dikim zamanlarının asma fidanlarının gelişmesi üzerine etkileri. Türkiye Teknoloji ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, 1(1): 8-16.
  • Clingeleffer, P.R., Emmanuelli, D.R., 2006. An assessment of rootstocks for sunmuscat (Vitis vinifera l.): a new drying variety. AustralianJournal of Grape and Wine Research, (12): 135–140.
  • Cousin, P., 2005. Evolution, genetics, and breeding: viticultural applications of the origins of our rootstocks, “2005 Rootstock Symposium”, Osage Beach, Missouri February 5, 2005, proceedings book, 1-7p.,
  • Çelik H., 1984. Türkiye bağcılığında fidan sorunu. Tokat Bağcılık Semp.,25– 28.09.1984,Tokat,50–61.
  • Çelik, H., Çelik, M., Kadıoğlu, R., Çelik, S., Kocamaz, E., Yalçın, R., Özkaya, M. T., 1995. Türkiye’de meyve ve asma fidanı kullanımı ve üretimi. T.M.M.O.B. Ziraat Müh. Odası IV. Teknik Kongresi. 9-13 Ocak . II. Cilt, 941-965 s. Ankara
  • Çelik, M., Gargın, S., 2009. Bazı amerikan anaçlarının köklenme yetenekleri üzerine indol-bütirik asit (ıba) dozları ve çelik kalınlıklarının etkileri. 7. Türkiye Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu, Manisa, Bildiri Kitabı:5-9.
  • Dardeniz, A., Müftüoğlu, N.M., Gökbayrak, Z., Fırat, M., 2007. Assessment of morphological changes and determination of best cane collection time for 140 Ru and 5 BB. Scientia Horticulturae,(113): 87–91.
  • Dardeniz, A., Gökbayrak, Z., Müftüoğlu, N.M., Türkmen, C.,Beşer, K., 2008. Cane quality determination of 5 BB and 140 Ru grape rootstocks. European Journal Horticultural Science, 73 (6): 254–258.
  • Doğan, A., Uyak, C., Kazankaya, A., 2016. Effects of ındole-butyric acid doses, different rooting media and cutting thicknesses on rooting ratios and root qualities of 41B, 5 BB and 420 A american grapevine rootstocks. Journal of Applied Biological Sciences, 10(2): 08-15.
  • Ertan, E., Ertan, B., Şirin, U., Dolgun, O., 2006. Farklı boy ve çapta odun çeliklerinin “Bursa Siyahı” incir çeşidinde fidan gelişim performansı üzerine etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(1): 37-44.
  • Fleishman, S.M.,Eissenstat, D. M., Centinari, M., 2019. Rootstock vigor shifts above ground response to ground cover competition in young grapevines. Plant and Soil, 1-15. Galet, P., 1998. Grape varieties and rootstock varieties. Oeno plurimedia, Chaintree, France.
  • Goode D.K.,Krewer G.W.,Lane R.P.,Danıell J.W.,Couvıllon G.A., 1982. Rooting studies of dormant muscadine grape cuttings. Hort Science, Alexandria, (17): 644-645.
  • Goode, D.Z.,Lane, R.P., 1983. Rooting leafy muscadine grape cuttings. HortScience, Alexandria, (18): 944-946.
  • Grant, R.S., Matthews, M.A., 1996. The ınfluence of phosphorus availability, scion and rootstock on grapevine shoot growth, leaf area and petiol phosphorus concentration. American Journal of Enology and Viticulture, (47) 217–224.
  • Jones, T.H.,Cullis, B.R., Clingeleffer, P.R., Rühl, E.H., 2009. Effects of novel hybrid and traditional rootstocks on vigour and yield components of Shiraz grapevines. Australian Journal of Grape and Wine Research, (15): 284–292.
  • Kılıç, D., 2014.Kokteyl Mikoriza uygulamalarının aşılı asma fidanı üretiminde fidan randıman ve kalitesi üzerine etkileri, GOÜ Fen Bil Ens. (Basılmamış) Tokat Doktora Tezi, Tokat, 144 s.
  • Korkutal, İ., Bahar, E., Mahmood, M.N.A.D., 2018. 110R Anacına aşılı merlot üzüm çeşidi genç omcalarına farklı dozlarda uygulanan Trichoderma harzianum ve Bacillussubtilis’ in I. Gelişme dönemindeki etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fak. Dergisi, 15(1): 73-82.
  • May, P., 1994. Using Grapevine Rootstocks – the Australian Perspective (Winetitles: Adelaide)
  • Morton, L.T., 1979. Themyth of the universal rootstock. Wines and Vines, (60): 24–26.
  • Nikolaou, N., Koukourikou, M.A., Karagiannidis, N., 2000. Effects of various rootstocks on xylem exudates cytokin in content, nutrient uptake and growth patterns of grapevine Vitis vinifera L. cv. Thompson Seedless. Agronomie, (20): 363–373.
  • Öztürk, B., Özcan, M., Öztürk, A., 2011. Farklı anaç çapları ve aşılama zamanının kivi fidanı üretiminde aşı başarısı ve fidan büyümesi üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi (17): 105-112.
  • Pongracz, D.P. and Beukman, E.F. (1970) Comparative root anatomy of Vitis rootstocks. Agroplantae 2, 83–94.
  • Rives, M., 1971. Statistical analysis of rootstock experiments as providing a definition of the terms vigour and affinity in grapes. Vitis,(9): 280–290.
  • Rodoplu, N., Dardeniz, A., 2015. Bağcılıkta farklı düzeylerde oransal nem kaybına uğratılmış üretim materyallerinin gelişim ve canlılık potansiyellerinin belirlenmesi. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 3 (1): 53-61.
  • Schubert, A.,Cammarata, S., Eynard I., 1988.Growth and colonization of grapevines ınoculated with different mycorrhizal endophytes. HortScience, (23):302–303
  • Shaffer, R. G., Sampalo, T. L., Pinkerton, J., Vasconcelos, M.C., 2004. Grapevine rootstocks for Oregon vineyards.
  • Snyder, E.,, Harmoon F.N., 1948. Comparative value of nine rootstocks for ten vinifera grape varieties. Proceedıngs of The American Soiety for Horticultural Science, (51):287-294.
  • Soylu, A., Başyiğit, H., 1991. Bursa Kestel yöresinde üretilen bazı meyve fidanlarının büyüme ve dallanma özellikleri. Türkiye 1. Fidancılık Sempozyumu, 26-28 Ekim 1987, Tokat, Bildiri Kitabı T. C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Ankara, 247-256
  • Tandonnet, J.P., Soyer, J.P., Gaudillère, J.P., Decroocq, S., Bordenave, L. and Ollat, N., 2008. Long term effects of nitrogen and water supply effects on confered vigour and yield by SO4 and Riparia ‘Gloire de Montpellier’ Rootstocks. Journal International desSciences de la Vigne et duVin, (42): 89–98.
  • Tandonnet, J. P., Cookson, S. J., Vivin, P., Ollat, N., 2010. Scion genotype controls biomass allocation and root development in grafted grapevine. AustralianJournal of Grape and Wine Research, 16(2): 290-300.
  • Winkler, A.J., Cook, J.A., Kliewer, W.M., Lider, L.A., 1974. General viticulture. University of California Pres. Berkeley, Los Angeles and London.
  • Yağcı, A., Tatlısoy, M., 2018. Tüplü asma fidanı ile yapılan bağ tesislerinde dikim hatalarının fidanlarda tutma oranı ve sürgün gelişimi üzerine etkileri, Bahçe, cilt:47, Özel sayı, 49-54 s.
There are 41 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Horticultural Production
Journal Section Makaleler
Authors

Rüstem Cangi 0000-0002-8264-9844

Mustafa Etker This is me 0000-0003-2408-9196

Project Number 2014/108
Publication Date December 20, 2019
Published in Issue Year 2019

Cite

APA Cangi, R., & Etker, M. (2019). Tüplü asma fidanlarının vejetatif gelişmesine anaç çapının etkisi. Akademik Ziraat Dergisi, 8(2), 157-164. https://doi.org/10.29278/azd.592647