Camellia sinensis bitkisinden elde edilen siyah, yeşil ve beyaz çaylar güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri olan biyoaktif bileşikler içermektedirler. Bu çalışma, mayıs, temmuz ve eylül sürgün dönemlerinde hasat edilen çay yapraklarından hazırlanan siyah, beyaz ve yeşil çayların kalite kriterleri, mineral element ve toplam fenol içerikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri yönünden karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çay ekstraktlarında toplam fenol içeriğinin belirlenmesinde Folin–Ciocalteu metodu, mineral elementlerin tayininde atomik absorpsiyon spektrometresi ve kalite kriterlerinin belirlenmesinde HPLC cihazı kullanılmıştır. Çay örneklerinin antioksidan kapasiteleri DPPH serbest radikal süpürme yöntemi ile belirlenmiş, antimikrobiyal aktivite testlerinde disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Beyaz çayın P, K, Mg, Cu ve Zn içeriği ve yeşil çayın Ca ve Fe içeriği diğer çaylardan daha yüksek bulunmuştur. Siyah çayın kafein içeriği beyaz ve yeşil çaya göre daha yüksek olmasına karşılık, beyaz ve yeşil çayların kateşin bileşikleri içeriği siyah çaya oranla oldukça yüksektir. Beyaz ve yeşil çaylar siyah çaya göre daha yüksek toplam fenol içeriğine sahiptirler ve antioksidan aktiviteleri siyah çaya oranla daha yüksektir. Antimikrobiyal aktivite yönünden birinci sırada beyaz çay yer almış, bunu yeşil ve siyah çaylar izlemiştir. Bu çalışma, beyaz ve yeşil çayların kateşin bileşikleri ve toplam fenol içeriğinin ve bunlara bağlı olarak antioksidan ve antimikrobiyal etkinliğinin siyah çaya oranla daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bu sonuçlara göre, beyaz ve yeşil çayların siyah çaya oranla daha fazla tüketilmesinin insan sağlığı açısından daha faydalı olacağı ileri sürülebilir.
Black, green and white teas derived from Camellia sinensis contain bioactive compounds with powerful antioxidant and antimicrobial properties. This study was carried out to compare the contents of quality criteria, total phenols and mineral elements along with antioxidant and antimicrobial activities of black, green and white teas of three shooting periods (may, july and august). The presence of mineral elements and quality criteria in tea extracts was quantified by flame atomic absorption spectrometry and HPLC. The content of total phenolics in tea extracts was determined according to Folin-Ciocalteu procedure. The antioxidant and antimicrobial activities of the tea extracts were determined by DPPH radical scavenging-assay and using disk diffusion method, respectively. The contents of P, K, Mg, Cu, and Zn were found to be higher in white tea, whereas the highest contents of Ca and Fe were detected in green tea. The content of caffeine in black tea was higher compared to green and white teas whereas the contents of different catechin compounds were rather higher in white and green teas. White and green teas have higher total phenol as compared to black tea and therefore produce higher antioxidant activities. The highest antimicrobial activity was observed in white tea followed by green and black tea. The present study revealed that the contents of total phenolic and catechin compounds and antioxidant and antimicrobial activity of both white and green teas are correspondingly higher than those of black tea. Therefore, it is concluded that consuming white and green tea can be more beneficial for human health than black tea.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |