Abstract
Sarımsak (Allium sativum L.) Tokat’ta en önemli
sebze türlerinden biridir. Tokat’ta sarımsak üretimi
40-50 yıldır aynı genotiplerle yapılmaktadır. Bu
genotipler ‘Tokat Sarımsağı’ yöresel ismiyle
bilinmektedir. Bu çalışmada 38 farklı lokal sarımsak
genotipi kullanılmıştır. 2014 yılında 38 sarımsak
genotipinden adaptasyon yeteneği, gelişme gücü, baş
ve diş özellikleri bakımından en iyi 22 genotip
seçilmiş, 2015 yılında bu genotipler üzerinde
morfolojik gözlemler yapılmıştır. Denemede
‘Taşköprü Sarımsağı’ şahit çeşit olarak kullanılmıştır.
Morfolojik karakterizasyonda en iyi performans
gösteren 13 lokal genotipin moleküler
karakterizasyonu yapılmıştır. Sonuç olarak,
genotiplerin bitki boyu 64.00-76.33 cm, yaprak
sayısı 10.33-17.33, baş ağırlığı 17.04-41.97 g, diş
sayısı 10.30-17.33 ve diş ağırlığı 1.30-4.09 g arasında
bulunmuştur. Genotipler arasındaki farklılıklar
önemli çıkmıştır. Moleküler karakterizasyonda
polimorfizm bulunmamıştır. TME39 ve TNY38
genotipleri morfolojik özellikler bakımından en
üstün genotipler olmuşlardır.