Bu araştırmada, salisilik asit uygulamasının aspir
çeşitlerinin verim ve bazı kalite özelliklerine etkilerinin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Çalışma, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla
Bitkileri deneme alanında 2014 ve 2015 yıllarında olmak üzere iki yıl süreyle
yürütülmüştür. Deneme Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Desenine
göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada metaryal olarak iki aspir
çeşidi (Dinçer ve Balcı) ve salisilik asidin 4 dozu (0, 0.1, 0.5 ve 1 mM)
kullanılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde SA uygulamasının aspir
tohumlarında protein oranını artırıcı yönde teşvik ettiği görülürken, tohum
verimi ve yağ oranı ortalamaları arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. Her iki
yılda da en yüksek tohum verimi Dinçer çeşidinden elde edilmiştir (sırasıyla
120.49 ve 122.89 kg/da). Çeşit x doz interaksiyonlarının protein oranına etkisi
önemli bulunmuş ve her iki yılda da en yüksek protein oranı 0.1 mM SA
uygulamasıyla Balcı çeşidinden elde edilmiştir (sırasıyla %17.15 ve %16.98). Sonuç
olarak, protein oranı küspenin hayvan yemi olarak
değerlendirilmesinde önem arz ettiğine göre, salisilik asit uygulaması pratik
bir yöntem olabilir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | December 26, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 2 |