Research Article
BibTex RIS Cite

Bazı yerel sarımsak genotiplerinin farklı diş iriliğinde taze sarımsak performanslarının belirlenmesi

Year 2021, Volume: 10 Issue: 1, 29 - 36, 24.06.2021
https://doi.org/10.29278/azd.923266

Abstract

Amaç: Sarımsak çevresel şartlara uyum yeteneği yüksek bir sebze olması nedeniyle geniş bir ekolojide yetiştirilmektedir. Taze yaprakları ve kurumuş dişleri tüketilmektedir. Bu çalışmada Taşköprü ilçesinden seçilen dört genotipin farklı diş iriliklerinde taze sarımsak performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Çalışmada genotiplerin dişleri ağırlıklarına göre küçük, orta ve büyük olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Sarımsak dişleri 3:1 oranında torf/perlit karışımı ile doldurulmuş 50*16*14 cm ebatlarındaki balkon tipi saksılara dikilmişlerdir. Dikim 1 Kasım tarihinde yapılmış, bakım ve kültürel işlemler sonrası gelişen bitkiler dikim sonrası 75. günde hasat edilmiştir. Hasat edilen bitkilerde bitki verimi (g/m2), bitki boyu (cm), aks boyu (cm), yeşil aksam boyu (cm), SPAD, yaprak kuru ağırlığı (%), kök uzunluğu (cm) ve yaprak sayısı (adet/bitki) belirlenmiştir.
Araştırma Bulguları: Genotipler ve diş büyüklüğü verim ve kalite özellikleri üzerine etkili bulunmuştur. Bitki verimi değerleri 881.33-2370.33 g/m2 arasında değişmiştir. Verim özelliklerinde Yazıköy genotipi, SPAD değeri bakımından Yazıköy ve Ömerce genotipleri öne çıkmıştır. Diş büyüklükleri bitki verimde %103’e varan oranlarda etkili bulunmuştur.
Sonuç: Verim açısından Yazıköy genotipi tercih edilebilir. Duyusal analizlerin yapıldığı, bitki sıklığı ve gübrelemenin test edildiği çalışmaların yapılması önemlidir.

Supporting Institution

-

Project Number

-

Thanks

-

References

  • Referans1 Akan, S. (2019). Evaluation and comparison of some parameters in four garlic varieties. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(4), 1866-1875.
  • Referans2 Akan, S., Horzum, Ö., & Güneş, N. T. (2019). Modifiye atmosferli paketlemenin yeşil sarımsak (Allium sativum L.) yapraklarında kalite korunumuna etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24(3), 165-173.
  • Referans3 Anonim (2021). Sarımsak Ocak 2021,Tarım Ürünleri Piyasa Raporu, Tarım Orman Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, Ankara. Web: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF...pdf (Erişim tarihi: 13.04.2021).
  • Referans4 Arzanlou, M., & Bohlooli, S. (2010). Introducing of green garlic plant as a new source of allicin. Food chemistry, 120(1), 179-183.
  • Referans5 Ayaz, E. & Alpsoy, H. C. (2007). Sarımsak (Allium sativum) ve geleneksel tedavide kullanımı. Türkiye Parazitoloji Dergisi, 31, 145-149.
  • Referans6 Bakır, A. (1996). Sarımsak (Allium sativum L.)'ta Farklı Dikim Zamanlarının Verim ve Kaliteye Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 65 s.
  • Referans7 Batcioglu, K., Yilmaz, Z., Satilmis, B., Uyumlu, A. B., Erkal, H. S., Yucel, N., Gunal, S., Serin, M., & Demirtas, H. (2012). Investigation of in vivo radioprotective and in vitro antioxidant and antimicrobial activity of garlic (Allium sativum). European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 16, 47-57.
  • Referans8 de Andrade Júnior, V. C., Guimarães, A. G., Firme, T. D., Costa, A. A. A., Costa, M. R. D., Lopes, T. K., ... & Resende, F. V. (2019). Associations between morphological and agronomic characteristics in garlic crop. Horticultura Brasileira, 37(2), 204-209.
  • Referans9 Dehkordi, S. H., Moghadam, A. Z., Maghsoudi, N., Aali, E., Gerami, R., & Dehsadeghi, E. (2010). The effects of fresh garlic on the serum concentration of total cholesterol, total triglyceride and adipose tissues of broilers. Comparative clinical pathology, 19(4), 363-365.
  • Referans10 Gadel-Hak, S. N. H., Moustafa, Y. M. M., Abdel-Naem, G. F., & Abdel-Wahab, I. A. (2011). Studying different quantitative and qualitative traits of some white-and colored-bulb garlic genotypes grown under a drip irrigation system. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 5(6), 1415-1427.
  • Referans11 Gaiki, U. R., Jogdande, N. D., Dalal, S. R., Nandre, D. R., & Ghawade, S. M. (2006). Effect of biofertilizers under reduced doses of inorganic fertilizers on growth and yield of garlic. Plant Archives, 6(1), 367-368.
  • Referans12 Geboloğlu, N., Karabekiroğlu, D. S., & Doksöz, S. (2017). Tokat sarımsağının morfolojik ve moleküler karekterizasyonu. Akademik Ziraat Dergisi, 6, 131-136.
  • Referans13 Güral, M. Ö. (2014). Bazı Yerel Soğan (Allium cepa L.) Genotiplerinin Yeşil Soğan Üretimindeki Performanslarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu, 60 s.
  • Referans14 Hall, A., Troupin, A., Londono-Renteria, B., & Colpitts, T. M. (2017). Garlic organosulfur compounds reduce inflammation and oxidative stress during dengue virus infection. Viruses, 9(7), 159. doi:10.3390/v9070159
  • Referans15 Kik C, Kahane R, Gebhardt R. (2001). Garlic and health. Nutr Metab Cardiovasc Dis, Aug;11(4 Suppl):57-65.
  • Referans16 Kütevin, Z., Türkeş, T. (1987). Sebzecilik ve Genel Sebze Tarımı Prensipleri ve Pratik Sebzecilik Yöntemleri. İnkilap Kitabevi, Ankara cad: 95, İstanbul
  • Referans17 Oliveira, N. L. C. D., Puiatti, M., Finger, F. L., Fontes, P. C. R., Cecon, P. R., & Moreira, R. A. (2018). Growth and yield of'Amarante'garlic accessions. Revista Ceres, 65(6), 481-490.
  • Referans18 Santhosha, S. G., Jamuna, P., & Prabhavathi, S. N. (2013). Bioactive components of garlic and their physiological role in health maintenance: A review. Food Bioscience, 3, 59-74.
  • Referans19 Singh, R. K., Dubey, B. K., Bhonde, S. R., & Gupta, R. P. (2011). Correlation and path coefficient studies in garlic (Allium sativum L.). Journal of Spices and Aromatic crops, 20(2).
  • Referans20 Torres-Palazzolo, C. A., Ramírez, D. A., Beretta, V. H., & Camargo, A. B. (2021). Matrix effect on phytochemical bioaccessibility. The case of organosulfur compounds in garlic preparations. LWT, 136, 110301.
  • Referans21 Vural, H., Eşiyok, D., & Duman, İ. (2000). Kültür Sebzeleri (Sebze Yeyiştirme). Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova/İZMİR. 440 s.
  • Referans22 Zambi, O. (2015). Arpacık İriliği ve Bor Uygulamalarının Yeşil Soğanda (Allium cepa L.) Verim ve Kaliteye Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu, 66 s.

Determination of fresh garlic performance in different clove sizes of some local garlic genotypes

Year 2021, Volume: 10 Issue: 1, 29 - 36, 24.06.2021
https://doi.org/10.29278/azd.923266

Abstract

Objective: Since garlic is a vegetable with high adaptability to environmental conditions, it is grown in a wide ecology. Fresh leaves and dried cloves are consumed. In this study, it was aimed to determine the performance of fresh garlic in different cloves sizes of four genotypes selected from Taşköprü district.
Materials and Methods: In the study, the cloves of the genotypes were divided into three groups as small, medium and large according to their weight. Garlic cloves were planted in 50*16*14 cm sizes balcony type pots filled with a mixture of peat / perlite at a ratio of 3:1. Planting was made on November 1, and the plants that developed after maintenance and cultural processes were harvested on the 75th day after planting. Plant yield (g.m-2), plant height (cm), axle length (cm), green leaves height (cm), SPAD, leaf dry weight (%), root length (cm) and leaf number (pieces/plant) in harvested plants has been determined.
Results: Genotypes and cloves size were found to be effective on yield and quality characteristics. Plant yield values varied between 881.33-2370.33 g/m2. Yazıköy genotype in yield characteristics, Yazıköy and Ömerce genotypes in terms of SPAD came to the fore. Cloves sizes have been found effective in plant yield up to 103%.
Conclusion: Yazıköy genotype can be preferred in terms of yield. It is important to conduct studies in which sensory analyzes are made, plant density and fertilization are tested.

Project Number

-

References

  • Referans1 Akan, S. (2019). Evaluation and comparison of some parameters in four garlic varieties. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(4), 1866-1875.
  • Referans2 Akan, S., Horzum, Ö., & Güneş, N. T. (2019). Modifiye atmosferli paketlemenin yeşil sarımsak (Allium sativum L.) yapraklarında kalite korunumuna etkisi. Mustafa Kemal Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 24(3), 165-173.
  • Referans3 Anonim (2021). Sarımsak Ocak 2021,Tarım Ürünleri Piyasa Raporu, Tarım Orman Bakanlığı, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, Ankara. Web: https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF...pdf (Erişim tarihi: 13.04.2021).
  • Referans4 Arzanlou, M., & Bohlooli, S. (2010). Introducing of green garlic plant as a new source of allicin. Food chemistry, 120(1), 179-183.
  • Referans5 Ayaz, E. & Alpsoy, H. C. (2007). Sarımsak (Allium sativum) ve geleneksel tedavide kullanımı. Türkiye Parazitoloji Dergisi, 31, 145-149.
  • Referans6 Bakır, A. (1996). Sarımsak (Allium sativum L.)'ta Farklı Dikim Zamanlarının Verim ve Kaliteye Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir, 65 s.
  • Referans7 Batcioglu, K., Yilmaz, Z., Satilmis, B., Uyumlu, A. B., Erkal, H. S., Yucel, N., Gunal, S., Serin, M., & Demirtas, H. (2012). Investigation of in vivo radioprotective and in vitro antioxidant and antimicrobial activity of garlic (Allium sativum). European Review for Medical and Pharmacological Sciences, 16, 47-57.
  • Referans8 de Andrade Júnior, V. C., Guimarães, A. G., Firme, T. D., Costa, A. A. A., Costa, M. R. D., Lopes, T. K., ... & Resende, F. V. (2019). Associations between morphological and agronomic characteristics in garlic crop. Horticultura Brasileira, 37(2), 204-209.
  • Referans9 Dehkordi, S. H., Moghadam, A. Z., Maghsoudi, N., Aali, E., Gerami, R., & Dehsadeghi, E. (2010). The effects of fresh garlic on the serum concentration of total cholesterol, total triglyceride and adipose tissues of broilers. Comparative clinical pathology, 19(4), 363-365.
  • Referans10 Gadel-Hak, S. N. H., Moustafa, Y. M. M., Abdel-Naem, G. F., & Abdel-Wahab, I. A. (2011). Studying different quantitative and qualitative traits of some white-and colored-bulb garlic genotypes grown under a drip irrigation system. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 5(6), 1415-1427.
  • Referans11 Gaiki, U. R., Jogdande, N. D., Dalal, S. R., Nandre, D. R., & Ghawade, S. M. (2006). Effect of biofertilizers under reduced doses of inorganic fertilizers on growth and yield of garlic. Plant Archives, 6(1), 367-368.
  • Referans12 Geboloğlu, N., Karabekiroğlu, D. S., & Doksöz, S. (2017). Tokat sarımsağının morfolojik ve moleküler karekterizasyonu. Akademik Ziraat Dergisi, 6, 131-136.
  • Referans13 Güral, M. Ö. (2014). Bazı Yerel Soğan (Allium cepa L.) Genotiplerinin Yeşil Soğan Üretimindeki Performanslarının Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu, 60 s.
  • Referans14 Hall, A., Troupin, A., Londono-Renteria, B., & Colpitts, T. M. (2017). Garlic organosulfur compounds reduce inflammation and oxidative stress during dengue virus infection. Viruses, 9(7), 159. doi:10.3390/v9070159
  • Referans15 Kik C, Kahane R, Gebhardt R. (2001). Garlic and health. Nutr Metab Cardiovasc Dis, Aug;11(4 Suppl):57-65.
  • Referans16 Kütevin, Z., Türkeş, T. (1987). Sebzecilik ve Genel Sebze Tarımı Prensipleri ve Pratik Sebzecilik Yöntemleri. İnkilap Kitabevi, Ankara cad: 95, İstanbul
  • Referans17 Oliveira, N. L. C. D., Puiatti, M., Finger, F. L., Fontes, P. C. R., Cecon, P. R., & Moreira, R. A. (2018). Growth and yield of'Amarante'garlic accessions. Revista Ceres, 65(6), 481-490.
  • Referans18 Santhosha, S. G., Jamuna, P., & Prabhavathi, S. N. (2013). Bioactive components of garlic and their physiological role in health maintenance: A review. Food Bioscience, 3, 59-74.
  • Referans19 Singh, R. K., Dubey, B. K., Bhonde, S. R., & Gupta, R. P. (2011). Correlation and path coefficient studies in garlic (Allium sativum L.). Journal of Spices and Aromatic crops, 20(2).
  • Referans20 Torres-Palazzolo, C. A., Ramírez, D. A., Beretta, V. H., & Camargo, A. B. (2021). Matrix effect on phytochemical bioaccessibility. The case of organosulfur compounds in garlic preparations. LWT, 136, 110301.
  • Referans21 Vural, H., Eşiyok, D., & Duman, İ. (2000). Kültür Sebzeleri (Sebze Yeyiştirme). Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova/İZMİR. 440 s.
  • Referans22 Zambi, O. (2015). Arpacık İriliği ve Bor Uygulamalarının Yeşil Soğanda (Allium cepa L.) Verim ve Kaliteye Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ordu, 66 s.
There are 22 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Horticultural Production
Journal Section Makaleler
Authors

Atnan Uğur 0000-0001-6015-3146

Ömer İnan This is me 0000-0003-1011-9219

Ufuk Uçan 0000-0001-7505-5231

Project Number -
Publication Date June 24, 2021
Published in Issue Year 2021 Volume: 10 Issue: 1

Cite

APA Uğur, A., İnan, Ö., & Uçan, U. (2021). Bazı yerel sarımsak genotiplerinin farklı diş iriliğinde taze sarımsak performanslarının belirlenmesi. Akademik Ziraat Dergisi, 10(1), 29-36. https://doi.org/10.29278/azd.923266