Objective: In recent years, there has been an increase in sustainable ecologically based practices that are in harmony with nature, where high- and high-quality products are obtained from unit area. The interest in medicinal and aromatic plants has also increased the need for quality development of these plants. Therefore, this study was carried out to compare the effects of different doses of barnyard manure, vermicompost and chicken manure on some growth and development parameters of basil (O. basilicum L.).
Materials and Methods: In the study carried out in greenhouse environment in 3 replications, 10, 20 and 30 % doses of vermicompost and barnyard manure and 2,5, 5 and 10 % doses of chicken manure were applied to the experimental groups. In the study, plant height, plant branch height, green, dry leaf herbage, leaf length and width and SPAD chlorophyll content values were analyzed to investigate the growth and development of the plant.
Results: According to the two and three-way ANOVA tests, plant height, number of plant branches, green, dry leaf herbage, leaf length, leaf width, SPAD chlorophyll content values were found to be statistically significant according to the fertilizer type and doses.
Conclusion: As a result of the evaluation of morphological characteristics, it was determined that plant height was higher and statistically significant in 20% dose of vermicompost, number of plant branches in all vermicompost treatments, green and dry leaf herb yield in 10% vermicompost treatment, leaf length in 10% vermicompost treatment and leaf width in 30% vermicompost treatment compared to other treatments. In general, it is observed that as the fertilizer application dose increases, the yield decreases. Chlorophyll (SPAD) values in all fertilizer treatments were higher than the control. Chlorophyll values in all doses of vermicompost treatments were higher than the other treatments.
Amaç: Son yıllarda birim alandan yüksek ve kaliteli ürün alınan, doğa ile barışık, sürdürülebilir ekolojik temelli uygulamalarda artış olmuştur. Tıbbi ve aromatik bitkilere olan ilgi bu bitkilerin kaliteli olarak geliştirilmesine olan ihtiyacı da arttırmıştır. Bu nedenle çalışma ahır gübresi, solucan kompostu ve tavuk gübresinin farklı dozlardaki uygulamalarının fesleğen (Ocium basilicum L.) bitkisinin bazı büyüme ve gelişme parametreleri üzerindeki etkilerini karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür.
Materyal ve Yöntem: Sera ortamında 3 tekerrür halinde gerçekleştirilen çalışmada deneme gruplarına solucan ve ahır gübrelerinin %10, %20 ve %30’luk dozları, tavuk gübresi için ise %2,5, %5 ve %10’luk dozları uygulanmıştır. Araştırmada bitkinin büyüme ve gelişiminin incelenmesi amacıyla bitki boyu, bitki dal ayısı, yeşil, kuru yaprak herba miktarı, yaprak boyu ve eni ile SPAD klorofil içeriği değerleri incelenmiştir.
Araştırma Bulguları: Yapılan iki ve üç-yönlü Anova testlerine göre bitki boyu, bitki dal sayısı, yeşil, kuru yaprak herba miktarı, yaprak boyu, eni, SPAD klorofil içeriği değerleri çalışılan gübre çeşidi ve dozlara göre istatistiki olarak önemli bulunmuştur.
Sonuç: Morfolojik özelliklerin değerlendirilmesi sonucunda, bitki boyunun ahır gübresinin %20 ‘lik dozunda, bitki dal sayısının bütün ahır gübresi uygulamalarında, yeşil ve kuru yaprak herba veriminin %10’luk solucan kompostu uygulamasında, yaprak boyunun %10’luk solucan kompostu, yaprak eninin ise %30’luk ahır gübresi uygulamasında diğer uygulamalara göre yüksek ve istatistiki olarak önemli olduğu belirlenmiştir. Genel olarak gübre uygulama dozu arttıkça verimde düşüş olduğu görülmektedir. Gübre uygulamalarının hepsinde (SPAD) klorofil değerleri kontrole göre yüksek bulunmuştur. Solucan gübre uygulamalarının bütün dozlarındaki klorofil değerleri diğer uygulamalara göre yüksektir.
Fesleğen (O. basilicum) ahır solucan tavuk gübre verim kalite
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Botany |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 11, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 12 Issue: 1 |