Amaç: Makarnalık buğday ekmeklik buğdaya göre daha fazla Cd biriktirmektedir. Bu çalışmanın amacı, Na2SO4 tuzunun makarnalık buğday tanesinde Cd alımına etkisini belirlemektir.
Materyal ve Yöntem: Deneme, sera koşullarında makarnalık buğday çeşidi (Triticum durum, cvs. Balcalı-2000) kullanılarak yürütülmüştür. Serada 43 günlük büyümenin ardından yeşil aksam olarak hasat edilmiştir. Yeşil aksamda kuru madde üretiminin belirlenmesi amacıyla bitki örnekleri 70 ºC'de kurutulmuştur. Ayrıca, yeşil aksam Cd konsantrasyonu (ICP-OES, Varian, Avustralya) cihazi ile ölçülmüştür.
Araştırma Bulguları: Araştırma sonuçlarına göre topraktaki Cd miktarı çok düşük olsa bile toprak tuzluluğunun sürgünlerdeki Cd birikimini arttırdığı saptanmıştır. Ayrıca Cd ile kirlenmiş topraklardaki tuzluluğun kadmiyumun yeşil aksama taşınmasını hızlandırabileceği tespit edilmiştir.
Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, uygulanan Cd ve Na2SO4 dozlarının artmasıyla yeşil aksam Cd konsantrasyonunun arttığını ortaya koymuştur.
Objective: Durum wheat accumulates more cadmium (Cd) in the grain than bread wheat. The aim of this study was to determine the effect of Na2SO4 salt on Cd uptake in wheat grain.
Material and Method: The experiment was conducted by using durum wheat cultivar (Triticum durum, cvs. Balcalı-2000) under greenhouse condition. After 43 day of growth in the greenhouse, the shoots were harvested and dried at 70 ºC for determination of shoot dry matter production. It was also analyzed Cd concentration in shoot. The concentration of shoot Cd was measured by (ICP-OES, Varian, Australia).
Results: Our results conclude that soil salinity increases Cd accumulation in the shoot even when soil Cd rates are very low. Furthermore, salinity in Cd-contaminated soils may accelerate cadmium transport to the shoot.
Conclusions: The findings of this study revealed that shoot Cd concentration increased with increasing applied Cd and Na2SO4 rates.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Plant Nutrition and Soil Fertility |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 5, 2024 |
Submission Date | March 14, 2024 |
Acceptance Date | April 30, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 13 Issue: 1 |