İnsanoğlunun en temel biyolojik gereksinimlerinden biri olan beslenme, tarihi süreç içerisinde kültürel bir olgu halini almıştır. Yiyecek ve içecek çeşitleri, bunların hazırlanması, pişirilmesi, saklanması ve tüketilmesi “mutfak kültürü” olarak adlandırılmaktadır. Coğrafi konum, iklim çeşitliliği, dini inanç ve eski uygarlıklar bu kültürün oluşmasında en önemli faktörlerdir. Orta Asya’da et ve mayalanmış süt ürünleri ile biçimlenen beslenme kültürünün göç ile beraber Anadolu’ya taşınması, Mezopotamya’da gelişen tarıma bağlı tahıl ürünleri, Ege ve Akdeniz’in sebze ve meyve türleri, Bizans, Ortadoğu, Avrupa ve Güney Akdeniz mutfakları ve ayrıca Osmanlı’nın içerisinde barındırdığı çok uluslu yapı ile şekillenen Türk mutfak kültürü, bugün dünyada ilk üç mutfak kültürü arasında gösterilmektedir.
Halkının geçiminin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu Bingöl’de yemekler genellikle et, hamur, süt ürünleri ve doğada yetişen çeşitli bitkilerden yapılmaktadır. Yörede yazları daha çok sebzeli ve etli yemekler; kışları ise süt ürünleri ve hamur işi yemekler tüketilmektedir. Bingöl’de son yıllarda yemek çeşitlerinin, yemek alışkanlıklarının ve sofra düzeninin, şehirleşme ve modernleşmeye bağlı olarak değişime uğradığı görülmektedir. Günümüzde gastronomi turizminin önem kazanmasıyla beraber şehirler, mutfak kültürü ile de ön plana çıkmaya başlamışlardır. Turistlerin bir şehri ziyaret etmelerinde önemli faktörlerden biri de, o yörenin mutfak kültürünü tanıma isteğidir. Bu bakımdan Bingöl’ün yöresel yemeklerinin tanıtımı ve şehirde bu tür yemek yapan restoranların açılması oldukça önem arz etmektedir. Bu çalışmada; Bingöl mutfak kültürü hakkında bilgiler verilmeye çalışılacak ve ayrıca yöreye özgü yemeklerin gastronomi turizmi bakımından önemi üzerinde durulacaktır.
Bingöl Mutfak Kültürü Beslenme Yöresel Yemek Gastronomi Turizmi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2019 |
Gönderilme Tarihi | 4 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 1 |