İngilizce Öğretmen Adaylarının Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğini Kariyer Olarak Nasıl Algıladıkları Gerçeği: Bulguların Analizi

Volume: 4 Number: 8 February 1, 2013
  • Gülşah Külekçi
EN TR

İngilizce Öğretmen Adaylarının Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğini Kariyer Olarak Nasıl Algıladıkları Gerçeği: Bulguların Analizi

Abstract

Kariyer seçiminde etkili olan faktörler, bireylerin meslek seçiminde dikkat ettikleri niteliklere karşılık gelmektedir. Öğretmenlik mesleğini bireylere nasıl daha cazip hale getirebiliriz sorusuna cevap ararken, diğer yandan öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelmelerinde hangi faktörlerin etkili olduğuna dair literatürdeki bilgi sınırlıdır. Bireylerin öğretmenlik mesleğini seçip seçmeme kararlarını; öğretmenlik mesleği ile ilgili algılarının ve bir meslekte neye değer verdiklerinin belirlediği düşünülmektedir. Eğer bunları belirleyebilirsek, yüksek donanıma sahip öğrencilerin öğretmenlik mesleğini seçmelerini daha kolay sağlayabiliriz. Bu çalışma, 1. sınıf İngilizce öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğini kariyer olarak nasıl algıladıklarını ve nasıl bir bakış açısına sahip olduklarını araştırmaktadır. Öğrencilere üç bölümden oluşan likert tipi bir anket uygulanmıştır. Birinci bölüm kişisel bilgi formundan oluşmaktadır. 20 maddelik ikinci bölümde öğrencilerden kariyer seçiminde etkili olan faktörleri önem sırasına göre derecelendirmeleri; 10 maddelik üçüncü bölümde ise öğretmenlik mesleğinin, derecelendirdikleri bu faktörlerin ne kadarını karşıladığını düşündüklerini belirtmeleriistenmiş ve sonuçlar değerlendirilmiştir.

Keywords

References

  1. Alexander, D., Chant, D., & Cox, B. (1994). What motivates people to become teachers. Australian Journal of Teacher Education, 19(2), 40-49.
  2. Akintomide, G., &Oluwatosin, A. (2011). TeacherCharacteristicsandStudents’ Choice of Teaching as a Career in Osun State. EdoJournal of Counselling, 4 (2), 116-129.
  3. Bastick, T.A motivation model describing the career choice of teacher trainees in Jamaica. Paper presented at the Biennual Conference of the International Study Association on Teachers and Teaching, July 1999, Dublin.
  4. Brown, M. M. (1992). Carribean first-year teachers’ reasons for choosing teaching as a career. Journal of Education for Teaching, 18, 185-195.
  5. Chivore, B. S. R. (1988). A Review of factors that determine the attractiveness of teaching profession in Zimbabwe. International Review of Education, 34(1), 59-77.
  6. Chuene, K., Lubben, F., &Newson, G. (1999). The views of pre-service and novice teachers on mathematics teaching in South Africa related to their educational experience. Educational Research, 41, 23-34.
  7. Feeney, S., & R. Chun. (1985). Effectiveteachers of youngchildren. YoungChildren, 41 (1), 47–52.
  8. Isenberg, J. P. (1990). Teachers' thinking and beliefs and classroom practice. Childhood Education, 66, 322-327.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Gülşah Külekçi This is me

Publication Date

February 1, 2013

Submission Date

August 6, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2013 Volume: 4 Number: 8

APA
Külekçi, G. (2013). İngilizce Öğretmen Adaylarının Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğini Kariyer Olarak Nasıl Algıladıkları Gerçeği: Bulguların Analizi. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(8), 85-101. https://izlik.org/JA46XL83BD
AMA
1.Külekçi G. İngilizce Öğretmen Adaylarının Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğini Kariyer Olarak Nasıl Algıladıkları Gerçeği: Bulguların Analizi. WAJES. 2013;4(8):85-101. https://izlik.org/JA46XL83BD
Chicago
Külekçi, Gülşah. 2013. “İngilizce Öğretmen Adaylarının Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğini Kariyer Olarak Nasıl Algıladıkları Gerçeği: Bulguların Analizi”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 4 (8): 85-101. https://izlik.org/JA46XL83BD.
EndNote
Külekçi G (February 1, 2013) İngilizce Öğretmen Adaylarının Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğini Kariyer Olarak Nasıl Algıladıkları Gerçeği: Bulguların Analizi. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 4 8 85–101.
IEEE
[1]G. Külekçi, “İngilizce Öğretmen Adaylarının Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğini Kariyer Olarak Nasıl Algıladıkları Gerçeği: Bulguların Analizi”, WAJES, vol. 4, no. 8, pp. 85–101, Feb. 2013, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46XL83BD
ISNAD
Külekçi, Gülşah. “İngilizce Öğretmen Adaylarının Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğini Kariyer Olarak Nasıl Algıladıkları Gerçeği: Bulguların Analizi”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 4/8 (February 1, 2013): 85-101. https://izlik.org/JA46XL83BD.
JAMA
1.Külekçi G. İngilizce Öğretmen Adaylarının Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğini Kariyer Olarak Nasıl Algıladıkları Gerçeği: Bulguların Analizi. WAJES. 2013;4:85–101.
MLA
Külekçi, Gülşah. “İngilizce Öğretmen Adaylarının Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğini Kariyer Olarak Nasıl Algıladıkları Gerçeği: Bulguların Analizi”. Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 4, no. 8, Feb. 2013, pp. 85-101, https://izlik.org/JA46XL83BD.
Vancouver
1.Gülşah Külekçi. İngilizce Öğretmen Adaylarının Türkiye’de Öğretmenlik Mesleğini Kariyer Olarak Nasıl Algıladıkları Gerçeği: Bulguların Analizi. WAJES [Internet]. 2013 Feb. 1;4(8):85-101. Available from: https://izlik.org/JA46XL83BD