Review

Kadınlarda Alkol ve Madde Bağımlılığında Toplumsal ve Kendini Damgalama

Volume: 25 Number: 3 September 30, 2024
EN TR

Kadınlarda Alkol ve Madde Bağımlılığında Toplumsal ve Kendini Damgalama

Öz

Bağımlılık, biyolojik, psikososyal ve çevresel faktörlerin rol oynadığı kronik ruhsal bir hastalıktır. Bağımlılıkta cinsiyet faktörü önemli bir etkendir ve kadınlar bağımlılık süreçlerini erkeklerden farklı yaşarlar. Bu derleme ile kadınlardaki bağımlılık sürecinin farklılıklarına, toplumsal damgalamaya ve kadınların kendilerini damgalamalarında rol oynayabilen psikososyal unsurlara dikkat çekmek amaçlanmıştır. Toplumun kadın ve erkeğe yönelik değerlendirmeleri bağımlılık açısından farklılık gösterir. Toplumun kadın hastalara daha önyargılı yaklaşımı kadınların kendini damgalamalarını da şiddetlendirir. Artan kendini damgalama şiddeti, bağımlılıktan dolayı daha fazla utanç duyma, suçluluk hissetme, yalnızlaşma, benlik saygısında azalma, depresyon, sosyal olarak izole olma ve tedaviden kaçınma gibi sonuçlara neden olur. Kadının annelik rolüne atıf yapılması ve çocukların bakımı ile ilgili süreçler de tedaviden kaçınmada rol oynar. Kendini damgalayan bireyler bağımlı olduğu maddeyi kullanarak bu süreçle farkında olmadan baş etmeye çalışır. Bu durum da bağımlılık döngüsünden çıkmayı güçleştirebilir. Sonuç olarak kendini damgalamanın azaltılması için bağımlılık konusunda toplumsal farkındalığın arttırılması, toplumsal damgalamanın azaltılması, kadınların tedaviye erişiminin sağlanması, tedavi sürecinin psikoterapiler ve sosyal terapiler ile desteklenmesi, kadınlar için iş bulma fırsatlarının ve çocuk bakımı süreçlerinin oluşturulması ve kadınların sosyal destek ağlarının güçlendirilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler

Supporting Institution

yoktur

Ethical Statement

Etik kurul izni gerektirmemektedir.

References

  1. Uğurlu TT, Şengül CB, Şengül C. Bağımlılık psikofarmakolojisi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar 2012; 4(1): 37-50.
  2. Ünübol B, Ünübol H, Bilici R. Kadın bağımlılarda içselleştirilmiş damgalanmanın bağımlılık özelliklerine ve algılanan sosyal desteğe olan etkisinin incelenmesi. Anadolu Psikiyatri Derg. 2019; 20(4): 377-384.
  3. Bingöl O. Toplumsal cinsiyet olgusu ve Türkiye'de kadınlık. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 2014; (3): 108-114.
  4. Belek U. Toplumsal cinsiyet algısının statik duruşu. Gültekin L (editor) Toplumsal Cinsiyet ve Yansımaları. Ankara: Atılım Üniversitesi Yayınları, 2013: 17
  5. Corrigan PW, Bink AB, Schmidt A, et al. What is the impact of self-stigma? loss of self-respect and the “why try” effect. J Ment Health 2016; 25(1): 10-15.
  6. Çam O, Çuhadar D. Ruhsal hastalığa sahip bireylerde damgalama süreci ve içselleştirilmiş damgalama. Psikiyatri Hemşireliği Dergisi 2011; 2(3): 136–40.
  7. Özbaş D, Küçük L, Buzlu S. Ruhsal bozukluğu olan bireye sahip ailelerin hastalığa karşı tutumları. Dusunen Adam 2008; 21(1–4): 14–23.
  8. Goffman E. Damga: Örselenmiş kimliğin idare edilişi üzerine notlar. Dağıstanlı SN (Çeviren) Ankara: Heretik Yayınları, 2014.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Psychiatry , Subtance Abuse

Journal Section

Review

Early Pub Date

December 30, 2023

Publication Date

September 30, 2024

Submission Date

October 26, 2023

Acceptance Date

December 30, 2023

Published in Issue

Year 2024 Volume: 25 Number: 3

AMA
1.Atlam D, Çınaroğlu Asar A, Sasman Kaylı D, Kırlı U. Kadınlarda Alkol ve Madde Bağımlılığında Toplumsal ve Kendini Damgalama. Bağımlılık Dergisi. 2024;25(3):311-319. doi:10.51982/bagimli.1378697

Cited By