Research Article

Değerlenmiş Gıdalarda Kullanılan Bükülebilir (Flexible) Ambalaj Malzemeleri

Volume: 5 Number: 1-2 December 31, 1972
  • Hasan Arıol
TR EN

Değerlenmiş Gıdalarda Kullanılan Bükülebilir (Flexible) Ambalaj Malzemeleri

Abstract

Makale, gıda işlemede esnek ambalaj malzemelerini ele almaktadır. Esnek ambalaj malzemeleri, çok sayıda farklı işlenmiş gıdanın ambalajlanmasında kullanılır. Bunlar peynir, kurutulmuş süt, kurutulmuş ürünler, dondurulmuş ürünler, kurutulmuş meyve ve sebzeler, tahıl ürünleri, fermente ürünler, radyasyona maruz kalmış ürünler vb.'dir. Gıda, dört temel nedenden dolayı ambalajlanır: 1. Ürünü mikroorganizmalar, makro organizmalar ve kirden korumak: 2. Nem kaybını veya kazanımını geciktirmek veya önlemek; 3. Ürünü oksijen ve ışıktan korumak; 4. Taşımayı kolaylaştırmak. Ambalajın en önemli işlevi, tüketiciye taze gıdalarda veya taze hazırlanmış gıdalarda alışkın olduğu aynı yüksek kaliteyi sunmaktır. Herhangi bir ambalaj seçimi, paketlenecek ürünün özel hassasiyetleri hakkında edinilen bilgiye dayanmalıdır. Seçilen ambalaj pratik olmalıdır; bu, paketleyicinin bakış açısına göre ürünün kolayca paketlenmesi ve hızlı ve güvenli bir şekilde kapatılması anlamına gelir. Ambalaj malzemesi ürüne koku veya tat vermemeli ve üründeki hiçbir çözünen maddenin toksikolojik etkisi olmamalıdır. Ayrıca, "Gıda işleyiciler için esnek ambalaj malzemelerinin önemli özellikleri arasında nem, oksijen, azot, karbondioksit ve istenen veya istenmeyen uçucu maddelere karşı geçirgenlik, sıcaklık, nem vb. değişimlerinde boyutsal kararlılık, yağ direnci, ıslaklık ve dayanıklılık, maliyet, yırtılma, delinme ve kırışma direnci, iyonlaştırıcı radyasyonlara karşı reaksiyon ve doku, parlaklık ve şeffaflık gibi görünüm ve his yer alır."

Keywords

References

  1. Heiss, R., 1970. Principles of Food Packaging an International Qide Munich.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Hasan Arıol This is me
Türkiye

Publication Date

December 31, 1972

Submission Date

January 1, 1972

Acceptance Date

January 31, 1972

Published in Issue

Year 1972 Volume: 5 Number: 1-2

APA
Arıol, H. (1972). Değerlenmiş Gıdalarda Kullanılan Bükülebilir (Flexible) Ambalaj Malzemeleri. Bahçe, 5(1-2), 82-91. https://izlik.org/JA33DG59NS
AMA
1.Arıol H. Değerlenmiş Gıdalarda Kullanılan Bükülebilir (Flexible) Ambalaj Malzemeleri. Bahçe. 1972;5(1-2):82-91. https://izlik.org/JA33DG59NS
Chicago
Arıol, Hasan. 1972. “Değerlenmiş Gıdalarda Kullanılan Bükülebilir (Flexible) Ambalaj Malzemeleri”. Bahçe 5 (1-2): 82-91. https://izlik.org/JA33DG59NS.
EndNote
Arıol H (December 1, 1972) Değerlenmiş Gıdalarda Kullanılan Bükülebilir (Flexible) Ambalaj Malzemeleri. Bahçe 5 1-2 82–91.
IEEE
[1]H. Arıol, “Değerlenmiş Gıdalarda Kullanılan Bükülebilir (Flexible) Ambalaj Malzemeleri”, Bahçe, vol. 5, no. 1-2, pp. 82–91, Dec. 1972, [Online]. Available: https://izlik.org/JA33DG59NS
ISNAD
Arıol, Hasan. “Değerlenmiş Gıdalarda Kullanılan Bükülebilir (Flexible) Ambalaj Malzemeleri”. Bahçe 5/1-2 (December 1, 1972): 82-91. https://izlik.org/JA33DG59NS.
JAMA
1.Arıol H. Değerlenmiş Gıdalarda Kullanılan Bükülebilir (Flexible) Ambalaj Malzemeleri. Bahçe. 1972;5:82–91.
MLA
Arıol, Hasan. “Değerlenmiş Gıdalarda Kullanılan Bükülebilir (Flexible) Ambalaj Malzemeleri”. Bahçe, vol. 5, no. 1-2, Dec. 1972, pp. 82-91, https://izlik.org/JA33DG59NS.
Vancouver
1.Hasan Arıol. Değerlenmiş Gıdalarda Kullanılan Bükülebilir (Flexible) Ambalaj Malzemeleri. Bahçe [Internet]. 1972 Dec. 1;5(1-2):82-91. Available from: https://izlik.org/JA33DG59NS

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram