Research Article

Nematodlara Dayanıklı Bazı Asma Anaçlarının Yeşil ve Odun Çeliklerle Çoğaltılması Üzerinde Araştırmalar

Volume: 19 Number: 1-2 December 31, 1990
  • Fuat Ergenoğlu
  • Semih Tangolar
TR EN

Nematodlara Dayanıklı Bazı Asma Anaçlarının Yeşil ve Odun Çeliklerle Çoğaltılması Üzerinde Araştırmalar

Öz

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünün şişleme kasalarında yürütülen bu denemede Harmony, Salt Creek, 1616 C ve 1613 C anaçlarının yeşil ve odun çelikleri kullanılmıştır. Yeşil çeliklerle yapılan köklendirme çalışmasında, tam çiçeklenme zamanında alınanlarda başarı sağlanamazken, tam çiçekten bir ay sonra alınan yeşil çeliklerin gayet iyi köklendiği, ancak, bunlarında yapraklı olanlarında köklenmenin hayli geliştiği görülmüştür. Harmony, 1616 C ve 1613 C anaçlarının yapraklı ve yap raksız çeliklerinde köklenme çepeçevre denecek şekilde meydana gelmiş (5 puan) ve %90 değerinde bir köklenme oranı saptanmıştır. Salt Creek anacında ise köklenme 3.5 puan olarak gerçekleşmiş ve yapraksız çeliklerde %80; yapraklılarda ise %50 oranında fidan elde edilmiştir. Fidan başına toplam kök sayısı, ortalama kök uzunluğu ve köklenme derecesi bakımından, 1616 C ve 1613 C anaçları daha üstün değerler vermiştir. Odun çelikleriyle çoğaltmada ise, alttan ısıtmanın çeliklerde dikimden yaklaşık 35 gün sonra en az %90 oranında, kaliteli bir köklenmeye neden olduğu, ısıtmasız kasalarda ise köklenmenin dikimden yaklaşık 3 ay kadar sonraya geciktiği belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Alley, C.J., 1979. Grapevine propagation. 11. Rooting of Cuttings, effects of IBA and refrigeration on rooting. Amer. J. Enol. Viticult. 30(1):28-32.
  2. Anonymous, 1976. Grapevine propagation by herbaceous bud cuttings. (Hort. Abs. 46(4): No:3104.)
  3. Anonymous, 1981. Propagation of temperate zone fruit plants. Division of Agricultural Science, Univ. Calif. Rep. Sept. 20 p.
  4. Avruda, P.I., 1973. Rooting of vine softwood cuttings in relation to their quality and the time they are taken. (Hort. Abst. 43(3): No:1089.)
  5. Calo, A.B. Iannini, A. Costacurta, et al. 1977. Studies on the importance of temperature in the rooting of certain grapevine cultivars. (Hort. Abst. 47(4): No:3435.)
  6. Caner, O., 1982. Bahçe Bitkilerinde çelikle çoğaltmaya etki eden faktörler. Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi. Yayın No: 43. Alata-İçel, 29 s.
  7. 7.Çelik, H., 1978. Asma çeliklerinde bazı teknik ve hormonal uygulamaların kallus oluşumu, aşı tutma ve köklenme oranına etkileri üzerinde araştırmalar. (Basılmamış Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Ankara, 129 s.
  8. Çelik, H., 1984. Türkiye bağcılığında fidan sorunu. Tokat Bağcılığı Sempozyumu, s:50-62. Tokat.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Authors

Fuat Ergenoğlu This is me
Türkiye

Semih Tangolar This is me
Türkiye

Publication Date

December 31, 1990

Submission Date

January 1, 1990

Acceptance Date

January 31, 1990

Published in Issue

Year 1990 Volume: 19 Number: 1-2

APA
Ergenoğlu, F., & Tangolar, S. (1990). Nematodlara Dayanıklı Bazı Asma Anaçlarının Yeşil ve Odun Çeliklerle Çoğaltılması Üzerinde Araştırmalar. Bahçe, 19(1-2), 17-21. https://izlik.org/JA44US22KA

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram