Conference Paper

Taze Soğanda (Allium cepa) Azot ve Humik Asit Uygulamasının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi

Volume: 45 Number: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi March 31, 2016
TR EN

Taze Soğanda (Allium cepa) Azot ve Humik Asit Uygulamasının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi

Abstract

Bu çalışma 2013-2014 üretim sezonunda Ordu ekolojik şartlarında Ordu Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait ısıtmasız serada yürütülmüştür. Çalışmada topraksız ortamda yetiştirilen taze soğan bitkilerinde azot ve hümik asit uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkisi test edilmiştir. Çalışmada azotun, 0 (kontrol), 5, 10 ve 15 kg/da ve hümik asitin 0 (kontrol), %0.2 dozları kullanılmıştır. Çalışmada Kartopu soğan çeşidinin 1.0-1.5 cm ve 1.5-2.0 cm çaplı arpacıkları 10.10.2013 tarihinde 3:1 oranında hazırlanan torf perlit ile doldurulmuş 50×16×14 cm ebatlarındaki plastik saksılara dikilmişlerdir. Bitkilerde hasat, arpacık dikiminden sonra 60. günde kökleriyle beraber sökülerek yapılmıştır. Araştırmada verim, yaprak sayısı, bitki boyu, aks boyu, aks çapı, yaprak rengi (kroma, hue), kök ve yaprak kuru ağırlıkları belirlenmiştir. Çalışmada verim üzerine azot uygulama dozlarının ve arpacık büyüklüğünün etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Verim değerleri bakımından 15 kg/da azot dozu uygulaması 2162,50 g/m² ile en yüksek verimi vermiştir. Benzer şekilde yaprak sayısı üzerine azot uygulama dozları ve arpacık büyüklüğü istatistiksel olarak etki etmişlerdir. Azotun 10 ve 15 kg/da dozları en fazla yaprak sayısını vermiştir.

Keywords

References

  1. Abdel Razzak, H.S., El-Sharkawy, G.A., 2013. Effect of bio fertilizer and humic acid applications on growth, yield, quality and storability of two garlic (Allium sativum L.) cultivars. Asian Journal of Crop Science, 5:48-64.
  2. Adani, F., Genevini, P., Zaccheo, P., Zocchi, G., 1998.The effect of commercial humic acid on tomato plant growth and mineral nutrition, Journal of Plant Nutrition, 21:561-575.
  3. Akıncı, Ş., 2011. Hümik asitler, bitki büyümesi ve besleyici alımı. Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 23(1):46-56.
  4. Baloch, M.A., Baloch, A.F., Baloch, G., Ansari, A.H., Qayyum, S.M., 1991. Growth and yield response of onion to different nitrogen and potassium fertilizer combination levels. Sarhad Journal of Agriculture, Pakistan.
  5. Bayraktar, K., 1981. Sebze Yetiştirme. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:169, Ders Kitabı, Cilt 2, İzmir, 479s.
  6. Boroujerdnia, M., Ansari, N.A., 2007. Effect of different levels of nitrogen fertilizer and cultivars on growth, yield and yield components of romaine lettuce (Lactuca sativa L.). Middle Eastern and Russian Journal of Plant Science and Biotech., 1(2):47-53.
  7. Chen, Y., Aviad, T., 1990. Effects of humic substances on plant growth. Humic Substances in Soil and Crop Sciences, 161-182, ASA and SSSA, Madison, Wis, USA.
  8. Eyheraguibel, B., Silvestre, J., Morard, P., 2008. Effects of humic substances derived from organic waste enhancement on the growth and mineral nutrition of maize. Bioresource Technology. 99:4206-4212.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Conference Paper

Authors

Atnan Uğur
Türkiye

Rana Aksoy This is me
Türkiye

Ozan Zambi
Türkiye

Publication Date

March 31, 2016

Submission Date

January 1, 2016

Acceptance Date

January 31, 2016

Published in Issue

Year 2016 Volume: 45 Number: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

APA
Uğur, A., Saka, A. K., Ekbiç, E., Aksoy, R., & Zambi, O. (2016). Taze Soğanda (Allium cepa) Azot ve Humik Asit Uygulamasının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 333-337. https://izlik.org/JA77UD94EU
AMA
1.Uğur A, Saka AK, Ekbiç E, Aksoy R, Zambi O. Taze Soğanda (Allium cepa) Azot ve Humik Asit Uygulamasının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):333-337. https://izlik.org/JA77UD94EU
Chicago
Uğur, Atnan, Andaç Kutay Saka, Ercan Ekbiç, Rana Aksoy, and Ozan Zambi. 2016. “Taze Soğanda (Allium Cepa) Azot Ve Humik Asit Uygulamasının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Bahçe 45 ((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi): 333-37. https://izlik.org/JA77UD94EU.
EndNote
Uğur A, Saka AK, Ekbiç E, Aksoy R, Zambi O (March 1, 2016) Taze Soğanda (Allium cepa) Azot ve Humik Asit Uygulamasının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 333–337.
IEEE
[1]A. Uğur, A. K. Saka, E. Ekbiç, R. Aksoy, and O. Zambi, “Taze Soğanda (Allium cepa) Azot ve Humik Asit Uygulamasının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 333–337, Mar. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA77UD94EU
ISNAD
Uğur, Atnan - Saka, Andaç Kutay - Ekbiç, Ercan - Aksoy, Rana - Zambi, Ozan. “Taze Soğanda (Allium Cepa) Azot Ve Humik Asit Uygulamasının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 1, 2016): 333-337. https://izlik.org/JA77UD94EU.
JAMA
1.Uğur A, Saka AK, Ekbiç E, Aksoy R, Zambi O. Taze Soğanda (Allium cepa) Azot ve Humik Asit Uygulamasının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45:333–337.
MLA
Uğur, Atnan, et al. “Taze Soğanda (Allium Cepa) Azot Ve Humik Asit Uygulamasının Verim Ve Kalite Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Mar. 2016, pp. 333-7, https://izlik.org/JA77UD94EU.
Vancouver
1.Atnan Uğur, Andaç Kutay Saka, Ercan Ekbiç, Rana Aksoy, Ozan Zambi. Taze Soğanda (Allium cepa) Azot ve Humik Asit Uygulamasının Verim ve Kalite Üzerine Etkisi. Bahçe [Internet]. 2016 Mar. 1;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):333-7. Available from: https://izlik.org/JA77UD94EU

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram