Conference Paper

Organik Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretiminde Organik Preparat Uygulamalarının Üretim Maliyetleri Üzerine Etkileri

Volume: 47 Number: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu June 28, 2018
TR EN

Organik Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretiminde Organik Preparat Uygulamalarının Üretim Maliyetleri Üzerine Etkileri

Öz

Bu çalışmada organik olarak üretilen Sultani Çekirdeksiz üzüm çeşidinde organik preparat uygulamasının verim ve üretim maliyetleri üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Birim çekirdeksiz kuru üzüm üretim maliyeti açısından yapılan değerlendirmede en yüksek çekirdeksiz kuru üzüm maliyeti 3.68 TL/kg ile P0 uygulamasında olurken en düşük çekirdeksiz kuru üzüm maliyeti 2.68 TL/kg ile konvansiyonel uygulamasından elde edilmiştir. Gelir/masraf oranı en yüksek olarak konvansiyonel uygulamasında (1.57) tespit edilirken en düşük değer 1.30 ile P0 uygulamasında belirlenmiştir. Organik çekirdeksiz kuru üzüm yetiştiriciliğinde kuru üzüm üretim maliyetleri açısından en avantajlı olan organik preparat uygulaması (P1) olmuştur.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Çelik, H., S. Çelik, B. Kunter, G. Söylemezoğlu, Y. Boz, C. Özer ve A. Atak, 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. 6. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, 3-7 Ocak, Ankara.
  2. Anonim, 2017. TÜİK, Türkiye İstatistik Enstitüsü, Tarımsal Üretim ve Alan İstatistikleri. (http://www.tuik.gov.tr) (Erişim: 12.08.2017).
  3. Willer, H. and J. Lernoud (Eds), 2017. The World of Organic Agriculture. Statistics and Emerging Trends 2017. Research Institute of Organic Agriculture (FIBL), Frick.
  4. Anaç, D. ve B. Okur, 1996. Toprak Verimliliğinin Doğal Yollarla Arttırılması. Ekolojik (Organik, Biyolojik) Tarım. (Eds: U.Aksoy ve A.Altındişli) Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, İzmir, s: 37-74.
  5. Soyergin, S., 2003. Organik Tarımda Toprak Verimliliğinin Korunması, Gübreler ve Organik Toprak İyileştiricileri. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 33s.
  6. Abetz, P., 1980. Seaweed Extracts: Have They a Place in Australian Agriculture or Horticulture? Journal of the Australian Institute of Agricultural Science 46: 23-29.
  7. Şimşek, Z., 1995. Klemantin Mandarinde Bilezik Alma, Demir Bileşikleri ve Deniz Yosunu Özü Uygulamalarının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri (Yüksek Lisans Tezi). Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Antalya.
  8. Eyras, M.C., C.M. Rostagno and G.E. Defosse 1998. Biological Evaluation of Seaweed Composting. Comp Sci Util 6: 74-81.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Conference Paper

Authors

Publication Date

June 28, 2018

Submission Date

September 11, 2017

Acceptance Date

June 20, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 47 Number: (Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu

APA
Ateş, F., & Karabat, S. (2018). Organik Sultani Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretiminde Organik Preparat Uygulamalarının Üretim Maliyetleri Üzerine Etkileri. Bahçe, 47((Özel Sayı 1) Türkiye 9. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu), 219-224. https://izlik.org/JA88AL45DA

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram