YAPRAKTAN KALSİYUM UYGULAMASININ SPREY KARANFİL ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE PARAMETRELERİ İLE BESİN ELEMENTİ İÇERİKLERİNE ETKİSİ

Volume: 40 Number: 1 March 1, 2011
  • Füsun Köksal
  • İbrahim Erdal
TR

YAPRAKTAN KALSİYUM UYGULAMASININ SPREY KARANFİL ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE PARAMETRELERİ İLE BESİN ELEMENTİ İÇERİKLERİNE ETKİSİ

Öz

Bu çalışmada yapraktan kalsiyum uygulamasının sprey karanfil çeşitlerinin (White Natila ve Royal Evita) verim, kalite parametreleri ve besin elementi içerikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla 0, %0.125, %0.25 ve %0.5 Ca içeren CaCl2.2H2O çözeltisi hazırlanmış ve 15 gün arayla 3 defa yapraktan uygulama yapılmıştır. İncelenen parametrelerin geneli, çeşit farklılığından etkilenmiş ve bu etki istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. İstatistiksel olarak önemli olmamakla birlikte, sap kalınlığı, tomurcuk sayısı, kuru madde ağırlığı ve vazo ömründe, Ca uygulamalarıyla artış gözlenmiştir. Kalsiyum uygulamalarına bağlı olarak, bitkinin Ca, K, N ve Cu içerikleri artmış buna karşılık Mg, Fe, Mn ve Zn içerikleri azalmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Anonim, 2001. Devlet Planlama Teşkilatı Seki- zinci Beş Yıllık Kalkınma Planı. Bitkisel Üretim Özel İhtisas Komisyonu Süs Bitkileri Alt Ko- misyon Raporu. DPT:2645-ÖİK:653, Ankara.
  2. Anonim, 2008. Türkiye Süs Bitkileri İhracat Ra- poru. T.C.Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı Antalya İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği (http://www.aib.org.tr), 15.12.2010). (Erişim Tarihi:
  3. Bennet, R. J., C.M. Beren, and V.H. Bandu, 1990. Arole For Ca+2 in Cellular Differentiation of Root Cap Cells: A Re-Examination of Root Growth Control Mechanisms. Environmental and Experimental Botany 30: 515-523.
  4. Çelikel, F.G., ve İ. Karaçalı, 1995. Kesme Karan- filin Dayanım Gücünü Etkileyen Kesim Öncesi ve Sonrası Faktörler Üzerinde Bir Araştırma. Türkiye II. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 3-6 Ekim 1995, Adana. Cilt:II. 659-663.
  5. Gislerİd, H.R., 1999. The Role of Calcium on Several Aspects of Plant and Flower Quality from a Floricultural Perspective. International Symposium on Growing Media and Hydroponics. ISHS Acta Hort. 481.
  6. Kacar, B., ve V. Katkat, 2007. Bitki Besleme. No- bel Yayın No: 849, Fen ve Biyoloji Yayınları: 29, Ankara. 657s.
  7. Kacar, B., ve A. İnal, 2008. Bitki Analizleri. No- bel Yayın No: 1241, Fen Bilimleri Yayınları: 63, Ankara. 892s.
  8. Kazaz, S., 2006. Farklı Dikim Sistemleri ve Sık- lıklarının Yaz Karanfili Üretiminde Verim ve Kalite Üzerine Etkileri (Doktora Tezi). T.C. Ad- nan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Ensti- tüsü, Aydın. 166s.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Füsun Köksal This is me

İbrahim Erdal This is me

Publication Date

March 1, 2011

Submission Date

July 27, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2011 Volume: 40 Number: 1

APA
Köksal, F., & Erdal, İ. (2011). YAPRAKTAN KALSİYUM UYGULAMASININ SPREY KARANFİL ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTE PARAMETRELERİ İLE BESİN ELEMENTİ İÇERİKLERİNE ETKİSİ. Bahçe, 40(1), 13-20. https://izlik.org/JA79SA32GN

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram