Research Article

Brassica juncea, Brassica napus, Sinapis alba ve Camelina sativa’nın YAĞ İÇERİĞİ VE YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONUNUN BELİRLENMESİ

Volume: 48 Number: 2 November 29, 2019
TR EN

Brassica juncea, Brassica napus, Sinapis alba ve Camelina sativa’nın YAĞ İÇERİĞİ VE YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONUNUN BELİRLENMESİ

Abstract

Bu çalışma Tekirdağ ili iklim koşullarında “Tesadüf Blokları Deneme Deseni” ne göre dört tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede yetiştirilen Brassica juncea, Brassica napus, Sinapis alba ve Camelina sativa türlerinin yağ oranları ve yağ asitleri kompozisyonları belirlenmiştir. En yüksek yağ oranı, arişidik asit içeriği ve oleik asit içeriği B. napus türüne ait Excalibur çeşidinde sırasıyla %42.34, %6.65 ve %62.1 oranlarında belirlenmiştir. Yabani bir tür olan Brassica juncea tohumlarının %32.86 oranında yağ ve %0.94 oranında miristik asit içeriğine sahip olduğu gözlemlenmiştir. En düşük yağ içeriğinin %26.46 ile S. alba tohumlarında bulunduğu tespit edilmiştir. S. alba aynı zamanda %37.89 oranı ile en fazla erusik asit içeriğine sahip tür olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Brassicaceae familyasında yer alan kültüre alınmış Brassica napus ve Camelina sativa çeşitleri, ülkemizde köy popülasyonu olarak yetiştirilen Sinapis alba türü ve üretici tarlalarında yabancı ot olarak varlığı tespit edilen Brassica juncea türünün tarla koşullarında kültüre alınması ile elde edilen üründeki yağ içerikleri ve yağ asitleri kompozisyonlarını belirlemek ve türlerin aralarındaki farklılıklar ile benzerlikleri ortaya koymaktır. Ayrıca bu çalışmada ülkemiz doğal florasında da belirlenen ve çok özel iklim istekleri olamayan Brassica juncea’nın yağlı tohum potansiyeli de belirlemiştir.

Keywords

References

  1. Ahmad, A., Abdin M.Z., 2000. Interactive effect of sulphur and nitrogen on the oil and protein contents and on the fatty acid profiles of oil in the seeds of rapeseed (Brassica campestris L.) and mustard (Brassica juncea L. Czern and Coss.). Journal of Agronomy & Crop Science 185:49-54.
  2. Al-Shehbaz, I.A., 2012. A generic and tribal synopsis of the Brassicaceae (Cruciferae). Taxon 61:931-954.
  3. Angelini, L., E. Moscheni, 1998. Camelina (Camelina sativa [L.] Crantz) in oleaginose non alimentari. pp.82-85. Ed. G. Mosca. Bologna: Edagricole. 162pp.
  4. Başalma, D., Ö. Kolsarıcı, 2001. Yabancı kökenli kışlık kolza çeşitlerinin Ankara koşullarında verim ve öğelerinin karşılaştırılması. Türkiye 4. Tarla Bitkileri Kongresi 17-21.09.2001, Tekirdağ, 85-90.
  5. Başalma, D., 2007. Yazlık kolza (Brassica napus ssp. oleifera L.) çeşitlerinde farklı bitki sıklıklarının verim ögeleri ve verime etkisi. 1. Ulusal Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Biyodizel Sempozyumu, 28-31.05.2007, Samsun, 316-322.
  6. Baydar, H., 2000. Bitkilerde yağ sentezi, kalitesi ve kaliteyi artırmada ıslahın önemi. Ekin Dergisi 11:50-57.
  7. Crowley, J.G., A. Fröhlich, 1998. Factors affecting the composition and use of camelina. Crops Research Centre, Oak Park, Carlow. ISBN:1901138666.
  8. Çakmacı, T., Uçar, Y., Erbaş, S., 2016. Atık su uygulamalarının kanola’da (Brassica napus L.) yağ oranı ve yağ asitleri kompozisyonuna etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi 26(2):145-151.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Agricultural Engineering (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

November 29, 2019

Submission Date

March 8, 2019

Acceptance Date

October 21, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 48 Number: 2

APA
Gıdık, B., & Önemli, F. (2019). Brassica juncea, Brassica napus, Sinapis alba ve Camelina sativa’nın YAĞ İÇERİĞİ VE YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONUNUN BELİRLENMESİ. Bahçe, 48(2), 65-72. https://izlik.org/JA96CZ65LF
AMA
1.Gıdık B, Önemli F. Brassica juncea, Brassica napus, Sinapis alba ve Camelina sativa’nın YAĞ İÇERİĞİ VE YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONUNUN BELİRLENMESİ. Bahçe. 2019;48(2):65-72. https://izlik.org/JA96CZ65LF
Chicago
Gıdık, Betül, and Fadul Önemli. 2019. “Brassica Juncea, Brassica Napus, Sinapis Alba Ve Camelina Sativa’nın YAĞ İÇERİĞİ VE YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONUNUN BELİRLENMESİ”. Bahçe 48 (2): 65-72. https://izlik.org/JA96CZ65LF.
EndNote
Gıdık B, Önemli F (November 1, 2019) Brassica juncea, Brassica napus, Sinapis alba ve Camelina sativa’nın YAĞ İÇERİĞİ VE YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONUNUN BELİRLENMESİ. Bahçe 48 2 65–72.
IEEE
[1]B. Gıdık and F. Önemli, “Brassica juncea, Brassica napus, Sinapis alba ve Camelina sativa’nın YAĞ İÇERİĞİ VE YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONUNUN BELİRLENMESİ”, Bahçe, vol. 48, no. 2, pp. 65–72, Nov. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA96CZ65LF
ISNAD
Gıdık, Betül - Önemli, Fadul. “Brassica Juncea, Brassica Napus, Sinapis Alba Ve Camelina Sativa’nın YAĞ İÇERİĞİ VE YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONUNUN BELİRLENMESİ”. Bahçe 48/2 (November 1, 2019): 65-72. https://izlik.org/JA96CZ65LF.
JAMA
1.Gıdık B, Önemli F. Brassica juncea, Brassica napus, Sinapis alba ve Camelina sativa’nın YAĞ İÇERİĞİ VE YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONUNUN BELİRLENMESİ. Bahçe. 2019;48:65–72.
MLA
Gıdık, Betül, and Fadul Önemli. “Brassica Juncea, Brassica Napus, Sinapis Alba Ve Camelina Sativa’nın YAĞ İÇERİĞİ VE YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONUNUN BELİRLENMESİ”. Bahçe, vol. 48, no. 2, Nov. 2019, pp. 65-72, https://izlik.org/JA96CZ65LF.
Vancouver
1.Betül Gıdık, Fadul Önemli. Brassica juncea, Brassica napus, Sinapis alba ve Camelina sativa’nın YAĞ İÇERİĞİ VE YAĞ ASİTLERİ KOMPOZİSYONUNUN BELİRLENMESİ. Bahçe [Internet]. 2019 Nov. 1;48(2):65-72. Available from: https://izlik.org/JA96CZ65LF

BAHÇE Journal
Eposta:  editor@bahcejournal.org
Web: bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute
Yalova 77100, Türkiye
Follow us on:
X (Twitter)Linkedin | Facebook | Instagram