Türkiye’de tohumdan yetişmiş genetik yönden güçlü açılımlara sahip çok değerli
ceviz tipleri bulunmaktadır. Bu popülasyonlar içinde 1970’li yıllarda başlayan
seleksiyon çalışmalarında seçilen birçok tip genel olarak meyve ağırlığı ve meyve özellikleri
esas alınarak seçilmiştir. Birçok çalışmada tiplerin seçiminde yapraklanma zamanı,
yan dallarda meyve verme özelliği, bakteriyel yanıklığa dayanım gibi birçok
önemli karakter dikkate alınmamıştır. Araştırıcılar genellikle karakterlerin tanımlanması
ve değer aralıklarının saptanmasında ortak kullanılan tanımlamalar kullanamamışlardır.
Bu bildiride ülkemizde yürütülen ceviz seleksiyon çalışmaları incelenmiş
ve UPOV kriterlerinde ceviz için yer alan karakterler incelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2005 |
Submission Date | July 27, 2014 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 34 Issue: 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram