Türkiye’de tohumdan yetişmiş genetik yönden güçlü açılımlara sahip çok değerli
ceviz tipleri bulunmaktadır. Bu popülasyonlar içinde 1970’li yıllarda başlayan
seleksiyon çalışmalarında seçilen birçok tip genel olarak meyve ağırlığı ve meyve özellikleri
esas alınarak seçilmiştir. Birçok çalışmada tiplerin seçiminde yapraklanma zamanı,
yan dallarda meyve verme özelliği, bakteriyel yanıklığa dayanım gibi birçok
önemli karakter dikkate alınmamıştır. Araştırıcılar genellikle karakterlerin tanımlanması
ve değer aralıklarının saptanmasında ortak kullanılan tanımlamalar kullanamamışlardır.
Bu bildiride ülkemizde yürütülen ceviz seleksiyon çalışmaları incelenmiş
ve UPOV kriterlerinde ceviz için yer alan karakterler incelenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Gönderilme Tarihi | 27 Temmuz 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 34 Sayı: 1 |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram