Yalvaç yöresi (Isparta) cevizlerinin seleksiyon yolu ile ıslahı amacıyla yürütülen bu
çalışmada; 2000 ve 2001 yıllarında, yaklaşık 5.000 adet doğal ceviz ağacı içerisinden
toplam 150 tip, üstün meyve özellikleri ve verimlilik bakımından incelenmiştir. 2002
yılında, değerlendirmeler sonucunda 36 tipten yeniden meyve örnekleri alınmıştır.
Ceviz tiplerinin seçilmesinde, hem kabuklu hem de iç ceviz için ayrı ayrı tartılı derecelendirme
yöntemi kullanılmıştır. Tartılı derecelendirme puanına göre ümitvar seçilen
10 tipin meyve ağırlığı 7.82–11.04 g, iç ağırlığı 4.04–5.75 g, randımanı %46.98–55.61
ve kabuk kalınlığı 0.98–1.55 mm arasında değişmiştir. Meyvelerin hepsi irilik bakı-
mından ekstra sınıfta yer almış olup, iç renkleri açık ve çok açık olarak saptanmıştır.
Ümitvar tiplerin protein, yağ, nem ve kül oranları sırasıyla %12.47–21.88, %63.09–
70.01, %3.04–5.37 ve %1.11–2.73 arasında bulunmuştur. Yan dallarda dişi çiçeklenme
oranları ise %10–80 arasında değişmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2005 |
Submission Date | July 27, 2014 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 34 Issue: 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram