Ceviz yaklaşık %50 oranında meyve verimine sahip olup, iç kısmının içerdiği besin
öğeleri ve yüksek enerji değeri ile sağlıklı bir diyetin bir parçası olduğu bilimsel olarak
kanıtlanmıştır. Cevizin bu yöndeki etkisi etkisi bileşiminde bulunan mineral
maddeler, vitaminler, antioksidantlar ve doymamış yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır.
Özellikle antioksidant etkili polifenoller ve omega-3 yağ asitlerince zengin oluşu
sağlıklı yaşam için cevizin önemini iyice artırmış, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu
etkisi bakımından adeta ilaç olarak önerilmesine yol açmıştır. Özellikle, kandaki
iyi kolestrolü (HDL) yükseltmesi, kötü kolestrolü (LDL) ve trigliserit düzeyini
düşürücü etkisi ile konu uzmanlarınca her gün mutlaka tüketilmesi önerilen bir besin
durumuna gelmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2005 |
Submission Date | July 27, 2014 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 34 Issue: 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram