BibTex RIS Kaynak Göster

SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ

Yıl 2005, Cilt: 34 Sayı: 1, 157 - 162, 01.03.2005

Öz

Ceviz yaklaşık %50 oranında meyve verimine sahip olup, iç kısmının içerdiği besin
öğeleri ve yüksek enerji değeri ile sağlıklı bir diyetin bir parçası olduğu bilimsel olarak
kanıtlanmıştır. Cevizin bu yöndeki etkisi etkisi bileşiminde bulunan mineral
maddeler, vitaminler, antioksidantlar ve doymamış yağ asitlerinden kaynaklanmaktadır.
Özellikle antioksidant etkili polifenoller ve omega-3 yağ asitlerince zengin oluşu
sağlıklı yaşam için cevizin önemini iyice artırmış, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu
etkisi bakımından adeta ilaç olarak önerilmesine yol açmıştır. Özellikle, kandaki
iyi kolestrolü (HDL) yükseltmesi, kötü kolestrolü (LDL) ve trigliserit düzeyini
düşürücü etkisi ile konu uzmanlarınca her gün mutlaka tüketilmesi önerilen bir besin
durumuna gelmiştir.

Kaynakça

  • Anonim, 1991. Ceviz İçi Standardı. TS.1275. Ankara.
  • ______, 2005. Walnuts: www.walnuts.org.
  • Bersin, T., 1963. Biochemie der Mineral-und Spurenelemente. Akademische Verlag- sgeselschaft, Frankfurt am Main, Alman- ya.
  • Çelebioğlu, G., 1988. Population, Selection and Plantation of Walnut in Turkey. Int. Conf. Of Walnuts, 19-23 September, Ya- lova, 83-85.
  • Elaine, B., M.D. Feldman, 2002. The Scientific Evidence for a Beneficial Health Relationship Between Walnuts and Coronary Heart Disease. J. Nutr. 132, 1062-1101.
  • Esayan, G.S., R.M. Barsegyan, 1988. Cultivation of Walnut in Armenia. Lesnoe Khazyaistvo, 60-62.
  • Fukuda, T. H Ito, T. Yoshida, 2003. Antioxidative Polyphenols From Walnuts (Juglans regia L.). Phytochemistry 63, 795-801.
  • Iwamoto, M., M. Sato, M. Kono, Y. Hirooka, K. Sakai, 2000. Walnuts Lower Serum Cholesterol in Japanese Men and Women. J.Nutr.130, 171-176.
  • Lavendrine, F., D. Zmirou, A.revel, F. Maldueci and J. Alary, 1999. Blood cholesterol and Walnut Consuption. A Croos-sectional Survay in France. Preventive Medicine 28, 333-339.
  • Loiko, R.E., T.S. Shirko, A:I. Korotkeuich, P.N. Kukhta, 1990. The Chemical Composition of Juglans regia L. Fruits in Belorussia. Horticultural Abst. 61, 216.
  • Maguire, L.S., S.M. O'Sullivan, K.O. Galvin, T.P. O'Conor, N.M. O'Brain, 2004. Fatty acid Profile, Tocopherol, Squalene and Phytosterol of Walnut, Almonds, Peanuts, Hazelnuts and the Macadamianut. Int J. Food Sci. Nutr. 55, 171-178.
  • Mehran, M., 1974. Oil Characteristica of Iranian Walnuts. J Amer. Oilchem. Soc. 51, 477-480.
  • Munoz, S., M. Merlos, D. Zambon, C. Rodriguez, J. Sabate, E. Ros and J.C. Laguna, 2001. Walnutenriched Diet İncreaset the Assosiation of LDL From Hypercholesterolemic Men With Human Hep62 Cells. J. Lipid Research 42, 2069- 2076.
  • Ros, E., I. Nunoz, A. Perez-Heras, M. Serra, R. Gilabert, E. Casals, R. Deulofeu, 2004. Endothelial Function in Hypercholetero- lemic Subjects. A Randomized Crossover Trial. Circulation 109, 1609-1614.
  • Serrano, A., S. Cofrades, C. Ruiz-Capillas, B. Olmedilla-Alonso, C. Herrano- Barbudo, F. Jimenez-Colmenero, 2005. Nutrional Profile of Restructured Beef Steak With Added Walnuts. Meat science (Article in press).
  • Şahin İ., H. Akbaş, 2001. Farklı Yöre Ve Çeşitlerden Cevizlerin Teknolojik Özel- liklerinin Araştırılması. Türkiye 1. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 5-8 Eylül 2001, To- kat, 104-114.
  • Şen S.M., 1984. Cevizlerde (Juglans regia L.) Meyve ve İç Ağırlıkları İle Öteki Ba- zı Meyve Kalite Faktörleri Arasındaki İ- lişkiler. Doğa Bilim Dergisi 8, 300-311.
  • Tapsell L.C., L.J. Gillen, C.S. Patch, M. Batterham, A. Owen, M. Bare, M. Kennedy, 2004. Including Walnuts in A Low-Fat/Modified-Fat Diet Improves HDL Cholesterol-To-Total Cholesterol Ratios İn Patients With Type 2 Diabetes. Diabetes Care 27, 2777-2783.
Yıl 2005, Cilt: 34 Sayı: 1, 157 - 162, 01.03.2005

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 1991. Ceviz İçi Standardı. TS.1275. Ankara.
  • ______, 2005. Walnuts: www.walnuts.org.
  • Bersin, T., 1963. Biochemie der Mineral-und Spurenelemente. Akademische Verlag- sgeselschaft, Frankfurt am Main, Alman- ya.
  • Çelebioğlu, G., 1988. Population, Selection and Plantation of Walnut in Turkey. Int. Conf. Of Walnuts, 19-23 September, Ya- lova, 83-85.
  • Elaine, B., M.D. Feldman, 2002. The Scientific Evidence for a Beneficial Health Relationship Between Walnuts and Coronary Heart Disease. J. Nutr. 132, 1062-1101.
  • Esayan, G.S., R.M. Barsegyan, 1988. Cultivation of Walnut in Armenia. Lesnoe Khazyaistvo, 60-62.
  • Fukuda, T. H Ito, T. Yoshida, 2003. Antioxidative Polyphenols From Walnuts (Juglans regia L.). Phytochemistry 63, 795-801.
  • Iwamoto, M., M. Sato, M. Kono, Y. Hirooka, K. Sakai, 2000. Walnuts Lower Serum Cholesterol in Japanese Men and Women. J.Nutr.130, 171-176.
  • Lavendrine, F., D. Zmirou, A.revel, F. Maldueci and J. Alary, 1999. Blood cholesterol and Walnut Consuption. A Croos-sectional Survay in France. Preventive Medicine 28, 333-339.
  • Loiko, R.E., T.S. Shirko, A:I. Korotkeuich, P.N. Kukhta, 1990. The Chemical Composition of Juglans regia L. Fruits in Belorussia. Horticultural Abst. 61, 216.
  • Maguire, L.S., S.M. O'Sullivan, K.O. Galvin, T.P. O'Conor, N.M. O'Brain, 2004. Fatty acid Profile, Tocopherol, Squalene and Phytosterol of Walnut, Almonds, Peanuts, Hazelnuts and the Macadamianut. Int J. Food Sci. Nutr. 55, 171-178.
  • Mehran, M., 1974. Oil Characteristica of Iranian Walnuts. J Amer. Oilchem. Soc. 51, 477-480.
  • Munoz, S., M. Merlos, D. Zambon, C. Rodriguez, J. Sabate, E. Ros and J.C. Laguna, 2001. Walnutenriched Diet İncreaset the Assosiation of LDL From Hypercholesterolemic Men With Human Hep62 Cells. J. Lipid Research 42, 2069- 2076.
  • Ros, E., I. Nunoz, A. Perez-Heras, M. Serra, R. Gilabert, E. Casals, R. Deulofeu, 2004. Endothelial Function in Hypercholetero- lemic Subjects. A Randomized Crossover Trial. Circulation 109, 1609-1614.
  • Serrano, A., S. Cofrades, C. Ruiz-Capillas, B. Olmedilla-Alonso, C. Herrano- Barbudo, F. Jimenez-Colmenero, 2005. Nutrional Profile of Restructured Beef Steak With Added Walnuts. Meat science (Article in press).
  • Şahin İ., H. Akbaş, 2001. Farklı Yöre Ve Çeşitlerden Cevizlerin Teknolojik Özel- liklerinin Araştırılması. Türkiye 1. Ulusal Ceviz Sempozyumu, 5-8 Eylül 2001, To- kat, 104-114.
  • Şen S.M., 1984. Cevizlerde (Juglans regia L.) Meyve ve İç Ağırlıkları İle Öteki Ba- zı Meyve Kalite Faktörleri Arasındaki İ- lişkiler. Doğa Bilim Dergisi 8, 300-311.
  • Tapsell L.C., L.J. Gillen, C.S. Patch, M. Batterham, A. Owen, M. Bare, M. Kennedy, 2004. Including Walnuts in A Low-Fat/Modified-Fat Diet Improves HDL Cholesterol-To-Total Cholesterol Ratios İn Patients With Type 2 Diabetes. Diabetes Care 27, 2777-2783.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsmet Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2005
Gönderilme Tarihi 27 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 34 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şahin, İ. (2005). SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ. Bahçe, 34(1), 157-162.
AMA Şahin İ. SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ. Bahçe. Mart 2005;34(1):157-162.
Chicago Şahin, İsmet. “SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ”. Bahçe 34, sy. 1 (Mart 2005): 157-62.
EndNote Şahin İ (01 Mart 2005) SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ. Bahçe 34 1 157–162.
IEEE İ. Şahin, “SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ”, Bahçe, c. 34, sy. 1, ss. 157–162, 2005.
ISNAD Şahin, İsmet. “SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ”. Bahçe 34/1 (Mart 2005), 157-162.
JAMA Şahin İ. SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ. Bahçe. 2005;34:157–162.
MLA Şahin, İsmet. “SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ”. Bahçe, c. 34, sy. 1, 2005, ss. 157-62.
Vancouver Şahin İ. SAĞLIKLI BESLENMEDE CEVİZ. Bahçe. 2005;34(1):157-62.

BAHÇE
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova