Bu makalede, öncelikle bitkilerde hastalık kavramı açıklandıktan sonra, cevizlerde
karşılaşılan ekonomik öneme sahip başlıca abiyotik ve biyotik hastalık nedenleri, en
önemli belirtileri, ortaya çıkış nedenleri ve epidemileri ile mücadele yöntemleri üzerinde
durulmaktadır. Biyotik kaynaklı hastalıklar görüldükleri bitki organlarına göre
kök ve kök boğazı, gövde, yaprak ve meyve hastalıkları şeklinde sınıflandırılarak a-
çıklanmaktadır. Bunlardan başlıcaları Armillaria mellea’ nın neden olduğu Armillaria
kök çürüklüğü, Agrobacterium tumefaciens’in neden olduğu kök kanseri,
Phytophthora spp.’nin neden olduğu Phytophthora kök ve kök boğazı çürüklüğü,
Xanthomonas campestris pv. juglandis’in neden olduğu ceviz yanıklığı ile Gnomonia
leptostyla’nın neden olduğu Ceviz antraknozu’dur. Ayrıca, hava ve toprak kaynaklı
bazı abiyotik hastalık nedenleri de belirtildikten sonra, bunlara karşı alınabilecek önlemler
bazı ülkelerin entegre mücadele programları ile karşılaştırmalı olarak verilmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2005 |
Submission Date | July 27, 2014 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 34 Issue: 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram