Cevizlerde aşı ile çoğaltmada kallus oluşumu için yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyulmaktadır.
Bu çalışmada, aşı yerinin “hot-callusing” (sıcak kallus) tekniği ile lokal olarak
ısıtılmasının aşı başarısı üzerine etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, bazı ceviz çeşitleri
ve seleksiyonları dilcikli aşı yöntemiyle aşılanmış, plastik torbalara dikilmiş ve seraya
alınmıştır. Isıtma kabloları aşı yeri hizasında olacak şekilde yerleştirilmiştir. Aşı
yerinin nemli ve sabit sıcaklıkta tutulabilmesi için kablolar ve aşı yeri, kalemin üst gö-
zü açıkta kalacak şekilde, 5-7cm kalınlığında dikim ortamı ile örtülmüştür. Aşı yeri
lokal olarak 25oC’de 33 gün süre ile ısıtılarak kallus oluşumu ve kaynaşma teşvik edilmiştir.
Süre onunda elektrik akımı kesilmiş ve örtü toprağı kaldırılmıştır. Ortalama
aşı tutma başarısı %86.8 olmuştur. Aşı tutuma başarısı birinci yılda %76.4 (Şebin
ve Bilecik) ile %88.9 (Yalova–3) arasında değişerek ortalama %80.9 olurken, ikinci
yılda %80.6 (Topak) ile %100 (Yalova–1) arasında değişmiş ve ortalama %92.4 olarak
gerçekleşmiştir. ‘Sıcak kallus’ tekniğinin başarısı fidanlık koşullarında 2 yıl sü-
reyle yapılan aşılama çalışmalarında da test edilmiş ve ortalama %78.5 aşı başarısı
elde edilmiştir. Olumsuz iklim koşulları nedeniyle aşı başarısının düşük olduğu bölgelerde
bu tekniğin uygulanması aşılı fidan üretimi için yararlı olacaktır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2005 |
Submission Date | July 27, 2014 |
Published in Issue | Year 2005 Volume: 34 Issue: 1 |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram