Conference Paper
BibTex RIS Cite

Erik Türlerine Ait Meyvelerin Karbonhidrat İçerikleri, Renk Değerleri ve Fiziksel Özellikleri Arasındaki Korelasyon

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 354 - 359, 31.03.2016

Abstract

Araştırmada, Gevaş (Van) yöresinde doğal formada yetişen üç erik (Prunus domestica L., Prunus cerasifera Ehrh. ve Prunus spinosa L.) türüne ait meyvelerin karbonhidrat içerikleri, renk ölçümleri (L, a, b, chroma, hue), bazı pomolojik özellikleri tespit edilmiş ve aralarındaki korelasyon belirlenmiştir. Araştırmada şeker içerikleri HPLC cihazı kullanılarak bireysel şekerler formunda tespit edilmiştir. Çalışmada incelenen türlere ait meyvelerin şeker içeriklerine bakıldığında glikoz içeriğinin P.spinosa (2.35 g/100 g) ve P.domestica (2.08 g/100 g) türlerinde hakim şeker olduğu, sakaroz içeriğinin ise P.cerasifera (1.56 g/100 g) türünün hakim şekeri olduğu görülmüştür. Yapılan araştırmada ayrıca SÇKM (%9.00-12.06), asitlik (%0.90-2.64) ve pH (3.083.86) içerikleri de tespit edilmiştir. İncelenen erik türlerine ait meyvelerin biyokimyasal ve fiziksel özellikleri arasında yapılan korelasyonda; p≤0.01 istatistiksel önemlilik derecesine göre bütün şekerlerin asitlik ile ters orantılı ve pH ile doğru orantılı olduğu görülmüştür. Bütün incelenen meyve örneklerinde suda çözünür kuru madde içerikleri ile glikoz ve sakaroz arasındaki korelasyonun istatistiksel olarak p≤0.01 önemlilik derecesine göre doğru orantılı olduğu belirlenmiştir.
Erik, şekerler, pomoloji, korelasyon

References

  • Abacı, Z.T., Sevindik, E., Selvi, S., 2014. Ardahan’da yetişen bazı erik (Prunus x domestica L.) genotiplerinde toplam fenolik içerik, toplam antosiyanin ve askorbik asit içeriğinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (3): 27-32.
  • Abbott, J.A., 1999. Quality measurement of fruits and vegetables. Postharvest Biol. Techno., 15: 207–225.
  • Anonim, 2015. www. http://faostat.fao.org/site/ (Erişim tarihi:12.03.2015).
  • Ayanoğlu, H., Sağlamer, M., Onur, C., 1988. Akdeniz bölgesi can erik seleksiyonu ara sonuç raporu, T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Proje ve Uygulama Genel Müdürlüğü, Alata Baheç Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Erdemli, İçel.
  • Beyhan, Ö., 2005. Darende’de yetiştirilen bazı standart ve mahalli erik çeşitlerinin pomolojik, fenolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Bahçe 34 (2): 47 – 56.
  • Bostan, S.Z., 1997. Van’da yetiştirilen bazı erik çeşitlerinde önemli fenolojik ve pomolojik özelliklerin belirlenmesi. Ondokuz Mayıs Ünv.Ziraat Fak. Dergisi Sayı:2 Cilt:12 : 3-6.
  • Cao, G.H., Sofic, E., Prior, L.R., 1997. Antioxidant and prooxidant behavior of flavonoids: structure–activity relationships. Free Radic. Biol. Med. 22, 749–760.
  • Crısosto, C.H., Garner, D., Crısosto, G.M., Bowerman, E., 2004. Increasing ‘Black Amber’ plum (Prunus salicina Lindll) consumer acceptance. Postharvest Biol. Techno., 34:237-244.
  • Davis, P.H., 1972. Flora of Turkey V.IV. Edinburgh University Press.
  • Demirsoy, H., 1999. Çarşamba ovasında can erik (Prunus cerasifera Ehrh.) tiplerinin seleksiyon yoluyla ıslahı ve selekte edilen bazı tiplerin şeftali ve erikler için klon anaç olarak kullanılabilirliklerinin saptanması üzerinde bir araştırma (Doktora Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Gönülşen, N., Özvardar, S., Baldıran, E.,1985. Erik anaç araştırmaları. Bahçe 14(1-2): 69-75.
  • Güleryüz, M., 1985. Mutedil iklim meyve türleri ders notları. Ata. Ünv. Z.F Bahçe Bitkileri Bölümü. Erzurum.
  • Gündüz, K., Saraçoğlu, O., 2012. Variation in total phenolic content and antioxidant activity of Prunus cerasifera Ehrh. selections from Mediterranean region of Turkey. Scientia Horticulturae 134, 88–92.
  • Kim, D.O., Jeong, S.W., Lee, C.Y., 2003. Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums. Food Chem. 81, 321–326.
  • Lombardı-Boccıa, G., Lucarını, M., Lanzı, S., Aguzzı, A., Cappelloni, M., 2004. Nutrients and antioxidant molecules in yellow plums (Prunus domestica L.) from conventional and organic productions: A comparative study. J. Agric. Food Chem. 52: 90-94.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27: 1254 – 1255.
  • Melgarejo, P., Salazar, D.M., Artes, F., 2000. Organic acids and sugars composition of harvested pomegranate fruits. Eur Food Res Technol, 211: 185-190.
  • Onur, S., 1977. Yerli ve yaban erik türlerinin seçimi. Yalova-Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi, 57-65, Yalova, İstanbul.
  • Önal, K., Özvardar, S., Gönülşen, N., Krabıyık, N., 1990. The selection of myrobalan (Prunus cerasifera Ehrh.) in Aegean of Turkey. XXIII. International Horticultural Congress, Firenze, August 27-September 1, Italy.
  • Önal, M.K., Cinsoy, A.S., 2003. Bazı erik (Prunus salicina Lindl., Prunus domestica L. ) çeşitlerinde pomolojik özellikler arasındaki ilişkiler ve çeşitlerin dağılımının ana bileşen analizi ile belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(1),43-50.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Ünv. Z.F. Yay. No:128. Adana.
  • Özçağıran, R., 1976. Türkiye’de Mevcut Erik Türlerinin Teşhisi ve Bunlardan Prunus cerasifera Ehrh. Türüne Ait Bazı Çeşitlerin (Can Erikleri) Meyve Özellikleri. Ege Üni., Zır. Fak. Yayınları No:276, Bornova, İzmir.
  • Song, J., Weimin, D., Beaudry, R.M., Armstrong, P.R., 1997. Changes in chlorophyl flourescence of apple fruit during maturation, ripening and senecence. HortScience, 32 (5): 891–896.
  • Stacewicz-Sapuntzakis, M., Bowen, P.E., Hussain, E.A., Damayanti-Wood, B.I., Farnsworth, N.R., 2001. Chemical composition and potential health effects of prunes: A functional food?. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 41(4):251–286.

Correlation Among Carbohydrate Contents, Color Measurements and Physical Traits of Fruits in Plum Species

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 354 - 359, 31.03.2016

Abstract

The present study was carried out to determine the carbohydrate contents, color measurements (L, a, b, chroma, hue), and some pomological features of the plum fruits, and the correlations among of all fruit characteristics of three wild form plum species (Prunus domestica L., Prunus cerasifera Ehrh., and Prunus spinosa L.) grown in Gevaş (Van) were determined. Looking at the contents of sugar in the examined plum species; while dominating sugar in P.spinosa (2.35 g/100 g) and P.domestica (2.08 g/100 g) was glucose, dominating sugar in P.cerasifera (1.56 g/100 g) was sucrose. In the present study, SSC (9.00 to 12.06%), acidity (0.90-2.64%) and pH (3.08-3.86) were also determined. In the correlation between biochemical and pomological characteristics of the fruit of the examined plum species; while all of the sugars were found to be inversely proportional correlated with acidity, pH was determined to be positively correlated with acidity, based on statistical analysis (p≤0.01). In all examined fruit samples, soluble solid content was also determined to be positively correlated with glucose and sucrose, based on statistical analysis (p≤0.01).

References

  • Abacı, Z.T., Sevindik, E., Selvi, S., 2014. Ardahan’da yetişen bazı erik (Prunus x domestica L.) genotiplerinde toplam fenolik içerik, toplam antosiyanin ve askorbik asit içeriğinin belirlenmesi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 11 (3): 27-32.
  • Abbott, J.A., 1999. Quality measurement of fruits and vegetables. Postharvest Biol. Techno., 15: 207–225.
  • Anonim, 2015. www. http://faostat.fao.org/site/ (Erişim tarihi:12.03.2015).
  • Ayanoğlu, H., Sağlamer, M., Onur, C., 1988. Akdeniz bölgesi can erik seleksiyonu ara sonuç raporu, T.C. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı, Proje ve Uygulama Genel Müdürlüğü, Alata Baheç Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Erdemli, İçel.
  • Beyhan, Ö., 2005. Darende’de yetiştirilen bazı standart ve mahalli erik çeşitlerinin pomolojik, fenolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Bahçe 34 (2): 47 – 56.
  • Bostan, S.Z., 1997. Van’da yetiştirilen bazı erik çeşitlerinde önemli fenolojik ve pomolojik özelliklerin belirlenmesi. Ondokuz Mayıs Ünv.Ziraat Fak. Dergisi Sayı:2 Cilt:12 : 3-6.
  • Cao, G.H., Sofic, E., Prior, L.R., 1997. Antioxidant and prooxidant behavior of flavonoids: structure–activity relationships. Free Radic. Biol. Med. 22, 749–760.
  • Crısosto, C.H., Garner, D., Crısosto, G.M., Bowerman, E., 2004. Increasing ‘Black Amber’ plum (Prunus salicina Lindll) consumer acceptance. Postharvest Biol. Techno., 34:237-244.
  • Davis, P.H., 1972. Flora of Turkey V.IV. Edinburgh University Press.
  • Demirsoy, H., 1999. Çarşamba ovasında can erik (Prunus cerasifera Ehrh.) tiplerinin seleksiyon yoluyla ıslahı ve selekte edilen bazı tiplerin şeftali ve erikler için klon anaç olarak kullanılabilirliklerinin saptanması üzerinde bir araştırma (Doktora Tezi). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Samsun.
  • Gönülşen, N., Özvardar, S., Baldıran, E.,1985. Erik anaç araştırmaları. Bahçe 14(1-2): 69-75.
  • Güleryüz, M., 1985. Mutedil iklim meyve türleri ders notları. Ata. Ünv. Z.F Bahçe Bitkileri Bölümü. Erzurum.
  • Gündüz, K., Saraçoğlu, O., 2012. Variation in total phenolic content and antioxidant activity of Prunus cerasifera Ehrh. selections from Mediterranean region of Turkey. Scientia Horticulturae 134, 88–92.
  • Kim, D.O., Jeong, S.W., Lee, C.Y., 2003. Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums. Food Chem. 81, 321–326.
  • Lombardı-Boccıa, G., Lucarını, M., Lanzı, S., Aguzzı, A., Cappelloni, M., 2004. Nutrients and antioxidant molecules in yellow plums (Prunus domestica L.) from conventional and organic productions: A comparative study. J. Agric. Food Chem. 52: 90-94.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective color measurements. HortScience, 27: 1254 – 1255.
  • Melgarejo, P., Salazar, D.M., Artes, F., 2000. Organic acids and sugars composition of harvested pomegranate fruits. Eur Food Res Technol, 211: 185-190.
  • Onur, S., 1977. Yerli ve yaban erik türlerinin seçimi. Yalova-Bahçe Kültürleri Araştırma ve Eğitim Merkezi Dergisi, 57-65, Yalova, İstanbul.
  • Önal, K., Özvardar, S., Gönülşen, N., Krabıyık, N., 1990. The selection of myrobalan (Prunus cerasifera Ehrh.) in Aegean of Turkey. XXIII. International Horticultural Congress, Firenze, August 27-September 1, Italy.
  • Önal, M.K., Cinsoy, A.S., 2003. Bazı erik (Prunus salicina Lindl., Prunus domestica L. ) çeşitlerinde pomolojik özellikler arasındaki ilişkiler ve çeşitlerin dağılımının ana bileşen analizi ile belirlenmesi. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 16(1),43-50.
  • Özbek, S., 1978. Özel Meyvecilik. Çukurova Ünv. Z.F. Yay. No:128. Adana.
  • Özçağıran, R., 1976. Türkiye’de Mevcut Erik Türlerinin Teşhisi ve Bunlardan Prunus cerasifera Ehrh. Türüne Ait Bazı Çeşitlerin (Can Erikleri) Meyve Özellikleri. Ege Üni., Zır. Fak. Yayınları No:276, Bornova, İzmir.
  • Song, J., Weimin, D., Beaudry, R.M., Armstrong, P.R., 1997. Changes in chlorophyl flourescence of apple fruit during maturation, ripening and senecence. HortScience, 32 (5): 891–896.
  • Stacewicz-Sapuntzakis, M., Bowen, P.E., Hussain, E.A., Damayanti-Wood, B.I., Farnsworth, N.R., 2001. Chemical composition and potential health effects of prunes: A functional food?. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 41(4):251–286.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Muttalip Gündoğdu

Mustafa Kenan Geçer

Hüdai Yılmaz

Ferhad Muradoğlu

Onur Saraçoğlu

Şevket Alp

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Gündoğdu, M., Geçer, M. K., Yılmaz, H., … Muradoğlu, F. (2016). Erik Türlerine Ait Meyvelerin Karbonhidrat İçerikleri, Renk Değerleri ve Fiziksel Özellikleri Arasındaki Korelasyon. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 354-359.
AMA Gündoğdu M, Geçer MK, Yılmaz H, Muradoğlu F, Saraçoğlu O, Alp Ş. Erik Türlerine Ait Meyvelerin Karbonhidrat İçerikleri, Renk Değerleri ve Fiziksel Özellikleri Arasındaki Korelasyon. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):354-359.
Chicago Gündoğdu, Muttalip, Mustafa Kenan Geçer, Hüdai Yılmaz, Ferhad Muradoğlu, Onur Saraçoğlu, and Şevket Alp. “Erik Türlerine Ait Meyvelerin Karbonhidrat İçerikleri, Renk Değerleri Ve Fiziksel Özellikleri Arasındaki Korelasyon”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 354-59.
EndNote Gündoğdu M, Geçer MK, Yılmaz H, Muradoğlu F, Saraçoğlu O, Alp Ş (March 1, 2016) Erik Türlerine Ait Meyvelerin Karbonhidrat İçerikleri, Renk Değerleri ve Fiziksel Özellikleri Arasındaki Korelasyon. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 354–359.
IEEE M. Gündoğdu, M. K. Geçer, H. Yılmaz, F. Muradoğlu, O. Saraçoğlu, and Ş. Alp, “Erik Türlerine Ait Meyvelerin Karbonhidrat İçerikleri, Renk Değerleri ve Fiziksel Özellikleri Arasındaki Korelasyon”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 354–359, 2016.
ISNAD Gündoğdu, Muttalip et al. “Erik Türlerine Ait Meyvelerin Karbonhidrat İçerikleri, Renk Değerleri Ve Fiziksel Özellikleri Arasındaki Korelasyon”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 354-359.
JAMA Gündoğdu M, Geçer MK, Yılmaz H, Muradoğlu F, Saraçoğlu O, Alp Ş. Erik Türlerine Ait Meyvelerin Karbonhidrat İçerikleri, Renk Değerleri ve Fiziksel Özellikleri Arasındaki Korelasyon. Bahçe. 2016;45:354–359.
MLA Gündoğdu, Muttalip et al. “Erik Türlerine Ait Meyvelerin Karbonhidrat İçerikleri, Renk Değerleri Ve Fiziksel Özellikleri Arasındaki Korelasyon”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 354-9.
Vancouver Gündoğdu M, Geçer MK, Yılmaz H, Muradoğlu F, Saraçoğlu O, Alp Ş. Erik Türlerine Ait Meyvelerin Karbonhidrat İçerikleri, Renk Değerleri ve Fiziksel Özellikleri Arasındaki Korelasyon. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):354-9.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram