Araştırmada, Gevaş (Van) yöresinde doğal formada yetişen üç erik (Prunus domestica L., Prunus cerasifera Ehrh. ve Prunus spinosa L.) türüne ait meyvelerin karbonhidrat içerikleri, renk ölçümleri (L, a, b, chroma, hue), bazı pomolojik özellikleri tespit edilmiş ve aralarındaki korelasyon belirlenmiştir. Araştırmada şeker içerikleri HPLC cihazı kullanılarak bireysel şekerler formunda tespit edilmiştir. Çalışmada incelenen türlere ait meyvelerin şeker içeriklerine bakıldığında glikoz içeriğinin P.spinosa (2.35 g/100 g) ve P.domestica (2.08 g/100 g) türlerinde hakim şeker olduğu, sakaroz içeriğinin ise P.cerasifera (1.56 g/100 g) türünün hakim şekeri olduğu görülmüştür. Yapılan araştırmada ayrıca SÇKM (%9.00-12.06), asitlik (%0.90-2.64) ve pH (3.083.86) içerikleri de tespit edilmiştir. İncelenen erik türlerine ait meyvelerin biyokimyasal ve fiziksel özellikleri arasında yapılan korelasyonda; p≤0.01 istatistiksel önemlilik derecesine göre bütün şekerlerin asitlik ile ters orantılı ve pH ile doğru orantılı olduğu görülmüştür. Bütün incelenen meyve örneklerinde suda çözünür kuru madde içerikleri ile glikoz ve sakaroz arasındaki korelasyonun istatistiksel olarak p≤0.01 önemlilik derecesine göre doğru orantılı olduğu belirlenmiştir.
Erik, şekerler, pomoloji, korelasyon
The present study was carried out to determine the carbohydrate contents, color measurements (L, a, b, chroma, hue), and some pomological features of the plum fruits, and the correlations among of all fruit characteristics of three wild form plum species (Prunus domestica L., Prunus cerasifera Ehrh., and Prunus spinosa L.) grown in Gevaş (Van) were determined. Looking at the contents of sugar in the examined plum species; while dominating sugar in P.spinosa (2.35 g/100 g) and P.domestica (2.08 g/100 g) was glucose, dominating sugar in P.cerasifera (1.56 g/100 g) was sucrose. In the present study, SSC (9.00 to 12.06%), acidity (0.90-2.64%) and pH (3.08-3.86) were also determined. In the correlation between biochemical and pomological characteristics of the fruit of the examined plum species; while all of the sugars were found to be inversely proportional correlated with acidity, pH was determined to be positively correlated with acidity, based on statistical analysis (p≤0.01). In all examined fruit samples, soluble solid content was also determined to be positively correlated with glucose and sucrose, based on statistical analysis (p≤0.01).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2016 |
Gönderilme Tarihi | 1 Ocak 2016 |
Kabul Tarihi | 31 Ocak 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram