Amankaki ve Vainiglia Trabzon Hurması Çeşitlerinde Etanol Uygulamalarının Burukluğu Önlemeye Etkisi
Year 2016,
Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 390 - 395, 31.03.2016
Celil Toplu
,
Ahmet Erhan Özdemir
,
Ercan Yıldız
,
Gülçin Coşkun
Ümral Güzel
,
Canan Duman
,
Mustafa Ünlü
Abstract
Bu çalışmada Amankaki ve Vainiglia Trabzon hurması çeşitlerinde etanol uygulamalarının burukluğu önlemeye etkisi araştırılmıştır. Meyvelere 20℃’de normal suda 1 saat bekletme, 20℃’de normal suda 5 saat bekletme, %5 etanolde 1 saat bekletme ve %5 etanolde 5 saat bekletme uygulamaları yapılmış ve buruklukta ve bazı kalite parametrelerindeki değişimler saptanmıştır. Uygulama yapılan ve tanık (bahçeden geldiği gibi) meyveleri 20℃’de %70-75 oransal nemde 7-10 gün süreyle raf ömrü koşullarında bekletilmiştir. Raf ömrü sırasında ağırlık kayıpları, meyve eti sertliği (MES), görünüş (1-5), tat (1-9), suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM), mantarsal ve fizyolojik bozulmalar, meyve kabuk ve et rengi (L* ve h°) ve tanen miktarındaki değişimler saptanmıştır. Muhafaza sürecinde MES, görünüş, suda çözünebilir tanen, meyve kabuk ve et rengi L* ve h° değerleri ve asit içeriklerinde azalmalar, ağırlık kaybı, tat, suda çözünemeyen tanen ve SÇKM içeriklerinde artışlar olmuştur. Amankaki Trabzon hurmalarında raf ömrünün 7. gününde ve Vaniglia Trabzon hurmalarında raf ömrünün 10. gününde mantarsal bozulma görülmüştür. Her iki çeşitte de %5 Etanol-5 saat uygulaması burukluğu azaltmada başarılı olmuş ve raf ömrünün 5. gününde burukluk giderilmiştir.
References
-
Abeles, F.B., 1992. Fruit ripening, abscission and postharvest disorder. In: F.B. Abeles, Morgan, P.W., Saltveit, M.E. (Eds.,) Ethylene in Plant Biology. Academic Pres, San Diego. 182-221.
-
Ben-Arie, R., Sonego, L., 1993. Temperature affects astringency removal and recurrence in persimmon. J. Food Sci., 58(6):1397-1400.
-
Crisosto, C.H., Mitcham, E.J., Kader, AA., 1995. Persimmon, recommendations for maintaining postharvest. Postharvest Technology Research and Information Center. hhtp://postharvest. ucdavis.edu/produce/producefacts/fruit/persim mon.htm (Erişim: 16 Haziran 2015).
-
Çandır, E.E., Özdemir, A.E., Kaplankıran, M., Toplu, C., Demirkeser, T.H., Yıldız, E., 2008. Dörtyol koşullarında yetiştirilen Harbiye ve Vainiglia Trabzon hurmalarının soğukta muhafazası. 4. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Semp., Antalya, 1:284-291.
-
Çandır, E., Çandır, A., Üstün, D., 2012. Etanol buharı uygulamalarının soğukta muhafaza sırasında Hachiya Trabzon hurması meyvelerinde burukluğun giderilmesi üzerine etkisi. 5. Bahçe Ürünleri Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, İzmir, 82-97.
-
Hribar, J., Zavrtanik, M., Simcic, M., Vidrih, R., 2000. Changes during storing and astringency removal of persimmon fruit (Diospyros kaki L.). Acta Alimentaria (Budapest), 29(2):123-136.
-
Itamura, H., Cheng, Q., Akaura, K., 2005. Industry and research trend of Japanese persimmon. Acta Hort., 685:37-44.
-
Kitagawa, H., Glucina, P.G., 1984. Persimmon Culture in New Zealand. Science Information Publishing Center, DSIR, Wellington, 59-60.
-
Kuzucu, F.C., Sakaldaş, M., Kaynaş, K., 2005. Çanakkale yöresinde yetiştirilen Trabzon hurması popülasyonlarında hasat sonrası kuru buz ve sıcak su uygulamalarının meyve kalitesi ve meyve burukluğu üzerine olan etkileri. 3. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Semp. Bildiriler Kitabı, Antakya, 445-452.
-
Orihuel Iranzo, B., Caus Pertegaz, J., Planells Balsalobre, A., 2003. Characterization and measurement of astringency and tannin content in. Acta Hort. (ISHS) 601:227-231.
-
Oshida, M., Yonemori; K, Sugiura, A., 1996. On the nature of coagulated tannins in astringent-type persimmon fruit after an artificial treatment of astringency removal. Postharvest Biol. and Technol., 8:317-327.
-
Öz, A.T., Özelkök, İ.S., 2003. Moralı Trabzon hurması (Diospyros kaki L.) meyvesinin burukluğunun giderilmesinde kuru buz uygulamasının etkisi. Bahçe 32(1-2):7-13.
-
Özdemir, A.E., Çandır, E.E., Toplu, C., Kaplankıran, M., Yıldız, E., İnan, C., 2009. The effects of hot water treatments on chilling injury and cold storage of Fuyu persimmons. The Afr. J. Agric. Research, 4(10):1058-1063.
-
Özdemir, A.E., Toplu, C., Yıldız, E., Akyol, H., 2012. Sıcak su uygulamalarının Jiro Trabzon hurmalarında üşüme zararı ve soğukta muhafazaya etkileri. Ziraat Fakültesi Dergisi 17(2):67-78.
-
Özdemir, A.E., Toplu, C., Yıldız, E., Duman, C., Ünlü, M., Bozdağ, E.C., Aydın, N., 2014. Vainiglia Trabzon hurması çeşidinde soğukta muhafazanın burukluğu önlemeye etkisi. 6. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Bursa, 221-227.
-
Salvador, A., Arnal, L., Besada, C., Larrea, V., Quiles, A., Perez-Munuera, I., 2007. Physiological and structural changes during ripening and dea stringency treatment of persimmon fruit cv. Rojo Brillante. Postharvest Biol. and Technol. 46:181-188.
-
Salvador, A., Arnal, L., Besada, C., Larrea, V., Hernando, I., Perez-Munuera, I., 2008. Reduced effectiveness of the treatment for removing astringency in persimmon fruit when stored at 15°C: Physiological and microstructural study. Postharvest Biol. and Technol. 49:340-347.
-
Taira, S., Itamura, H., Abe, K., Watanabe, S., 1989. Comparison of the characteristics of remova1 of astringency in two Japanese persimmon cultivars. ‘Denkuro’ and ‘Hiratanenashi’. J. Japon. Soc. Hort. Sci. 58, 319-325.
-
Taira, S., 1996. Astringency in persimmon. In: Linskens, H.F., Jackson, J.F. (Eds.), Modern Methods of Plant Analysis. Fruit Analysis, Vol.18. Springer-Verlag, Berlin, 97-110.
-
Taira, S., Ono, M., Matsumoto, N., 1997. Reduction of persimmon astringency by complex formation between pectin and tannins. Postharvest Biol. and Technol., 12(3):265-271.
-
Testoni, A., 2002. Post-harvest and processing of persimmon fruit. In: Bellini E., Giordani E. (Eds.). First Mediterranean Symposium on Persimmon. Zaragoza: CIHEAM, 53-70.
-
TÜİK, 2015. www.tuik.gov.tr (Erişim: 12 Haziran 2015).
-
Yamada, M., Taira, S., Ohtsuki, M., Sato, A., İwanami, H., Yukushiji, H., Wang, R., Yang, Y., Li, G., 2002. Varietal differences in the ease of astringency removal by carbon dioxide gas and ethanol vapor treatments among oriental astringent persimmons of Japanese and Chinese origin. Scientia Hort. 94, 63-72.
-
Zeng, Q., Nakatsuka, A., Matsumoto, T., Itamura, H., 2006. Pre-harvest nickel application to the calyx of Saijo persimmon fruit prolongs postharvest shelf life. Postharvest Biol. and Technol., 42:98-103.
Effect of Ethanol Treatments on Removal of Astringency in Amankaki and Vainiglia Persimmon Cultivars
Year 2016,
Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 390 - 395, 31.03.2016
Celil Toplu
,
Ahmet Erhan Özdemir
,
Ercan Yıldız
,
Gülçin Coşkun
Ümral Güzel
,
Canan Duman
,
Mustafa Ünlü
Abstract
In this study investigated the effect of ethanol treatment on removal of astringency in Amankaki and Vainiglia persimmon cultivar. Fruits were subjected to 1 or 5 hours waiting 20 degrees in water and 1 or 5 hours waiting in 5% ethanol and changes of astringency and some quality parameters were determined. Treated and untreated (as it comes from the orchard) fruits were then kept at 20℃ and 70-75% relative humidity for 7 or 10 days for shelf life. Changes in weight loss, fruit flesh firmness, appearance (1-5), taste (1-9), total soluble solids, incidence of physiological disorders and fungal decay, fruit skin and flesh color L* and h° values, soluble tannin and insoluble tannin were determined during shelf life. According to data, weight loss, taste, insoluble tannin and total soluble solids increased while fruit flesh firmness, appearance, soluble tannin, fruit skin and flesh color L* and h° values and titratable acidity decreased in fruits from Amankaki and Vainiglia persimmon cultivars during shelf life. Fungal decay in Amankaki persimmon during shelf life of 7 days and Vaniglia persimmon during shelf life of 10 days were observed. In both cultivars, 5 hours waiting in 5% ethanol-5-hour applications had been successful in reducing the astringency and removal of astringency was in the 5th day of shelf life.
References
-
Abeles, F.B., 1992. Fruit ripening, abscission and postharvest disorder. In: F.B. Abeles, Morgan, P.W., Saltveit, M.E. (Eds.,) Ethylene in Plant Biology. Academic Pres, San Diego. 182-221.
-
Ben-Arie, R., Sonego, L., 1993. Temperature affects astringency removal and recurrence in persimmon. J. Food Sci., 58(6):1397-1400.
-
Crisosto, C.H., Mitcham, E.J., Kader, AA., 1995. Persimmon, recommendations for maintaining postharvest. Postharvest Technology Research and Information Center. hhtp://postharvest. ucdavis.edu/produce/producefacts/fruit/persim mon.htm (Erişim: 16 Haziran 2015).
-
Çandır, E.E., Özdemir, A.E., Kaplankıran, M., Toplu, C., Demirkeser, T.H., Yıldız, E., 2008. Dörtyol koşullarında yetiştirilen Harbiye ve Vainiglia Trabzon hurmalarının soğukta muhafazası. 4. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Semp., Antalya, 1:284-291.
-
Çandır, E., Çandır, A., Üstün, D., 2012. Etanol buharı uygulamalarının soğukta muhafaza sırasında Hachiya Trabzon hurması meyvelerinde burukluğun giderilmesi üzerine etkisi. 5. Bahçe Ürünleri Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, İzmir, 82-97.
-
Hribar, J., Zavrtanik, M., Simcic, M., Vidrih, R., 2000. Changes during storing and astringency removal of persimmon fruit (Diospyros kaki L.). Acta Alimentaria (Budapest), 29(2):123-136.
-
Itamura, H., Cheng, Q., Akaura, K., 2005. Industry and research trend of Japanese persimmon. Acta Hort., 685:37-44.
-
Kitagawa, H., Glucina, P.G., 1984. Persimmon Culture in New Zealand. Science Information Publishing Center, DSIR, Wellington, 59-60.
-
Kuzucu, F.C., Sakaldaş, M., Kaynaş, K., 2005. Çanakkale yöresinde yetiştirilen Trabzon hurması popülasyonlarında hasat sonrası kuru buz ve sıcak su uygulamalarının meyve kalitesi ve meyve burukluğu üzerine olan etkileri. 3. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Semp. Bildiriler Kitabı, Antakya, 445-452.
-
Orihuel Iranzo, B., Caus Pertegaz, J., Planells Balsalobre, A., 2003. Characterization and measurement of astringency and tannin content in. Acta Hort. (ISHS) 601:227-231.
-
Oshida, M., Yonemori; K, Sugiura, A., 1996. On the nature of coagulated tannins in astringent-type persimmon fruit after an artificial treatment of astringency removal. Postharvest Biol. and Technol., 8:317-327.
-
Öz, A.T., Özelkök, İ.S., 2003. Moralı Trabzon hurması (Diospyros kaki L.) meyvesinin burukluğunun giderilmesinde kuru buz uygulamasının etkisi. Bahçe 32(1-2):7-13.
-
Özdemir, A.E., Çandır, E.E., Toplu, C., Kaplankıran, M., Yıldız, E., İnan, C., 2009. The effects of hot water treatments on chilling injury and cold storage of Fuyu persimmons. The Afr. J. Agric. Research, 4(10):1058-1063.
-
Özdemir, A.E., Toplu, C., Yıldız, E., Akyol, H., 2012. Sıcak su uygulamalarının Jiro Trabzon hurmalarında üşüme zararı ve soğukta muhafazaya etkileri. Ziraat Fakültesi Dergisi 17(2):67-78.
-
Özdemir, A.E., Toplu, C., Yıldız, E., Duman, C., Ünlü, M., Bozdağ, E.C., Aydın, N., 2014. Vainiglia Trabzon hurması çeşidinde soğukta muhafazanın burukluğu önlemeye etkisi. 6. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, Bursa, 221-227.
-
Salvador, A., Arnal, L., Besada, C., Larrea, V., Quiles, A., Perez-Munuera, I., 2007. Physiological and structural changes during ripening and dea stringency treatment of persimmon fruit cv. Rojo Brillante. Postharvest Biol. and Technol. 46:181-188.
-
Salvador, A., Arnal, L., Besada, C., Larrea, V., Hernando, I., Perez-Munuera, I., 2008. Reduced effectiveness of the treatment for removing astringency in persimmon fruit when stored at 15°C: Physiological and microstructural study. Postharvest Biol. and Technol. 49:340-347.
-
Taira, S., Itamura, H., Abe, K., Watanabe, S., 1989. Comparison of the characteristics of remova1 of astringency in two Japanese persimmon cultivars. ‘Denkuro’ and ‘Hiratanenashi’. J. Japon. Soc. Hort. Sci. 58, 319-325.
-
Taira, S., 1996. Astringency in persimmon. In: Linskens, H.F., Jackson, J.F. (Eds.), Modern Methods of Plant Analysis. Fruit Analysis, Vol.18. Springer-Verlag, Berlin, 97-110.
-
Taira, S., Ono, M., Matsumoto, N., 1997. Reduction of persimmon astringency by complex formation between pectin and tannins. Postharvest Biol. and Technol., 12(3):265-271.
-
Testoni, A., 2002. Post-harvest and processing of persimmon fruit. In: Bellini E., Giordani E. (Eds.). First Mediterranean Symposium on Persimmon. Zaragoza: CIHEAM, 53-70.
-
TÜİK, 2015. www.tuik.gov.tr (Erişim: 12 Haziran 2015).
-
Yamada, M., Taira, S., Ohtsuki, M., Sato, A., İwanami, H., Yukushiji, H., Wang, R., Yang, Y., Li, G., 2002. Varietal differences in the ease of astringency removal by carbon dioxide gas and ethanol vapor treatments among oriental astringent persimmons of Japanese and Chinese origin. Scientia Hort. 94, 63-72.
-
Zeng, Q., Nakatsuka, A., Matsumoto, T., Itamura, H., 2006. Pre-harvest nickel application to the calyx of Saijo persimmon fruit prolongs postharvest shelf life. Postharvest Biol. and Technol., 42:98-103.