Bu çalışmada muzun olgunluk aşamalarından üç numaralı olgunluk aşamasına kadar olgunlaştırılmış Anamur muzu meyvesine askorbik asit ve sodyum metabisülfit uygulamaları yapılıp 20℃’de bekletilerek uygulamaların raf ömrü üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada materyal olarak Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü örtü altında yetiştirilen Dwarf Cavendish çeşidi muzlar kullanılmıştır. Üç numaralı olgunluk aşamasına kadar olgunlaştırılmış Anamur muzları %0.5’lik askorbik asit ve 100 ppm sodyum metabisülfit çözeltilerine 25 dk. süre ile daldırılmıştır. Uygulama yapılan meyveler ve kontrol meyveleri 20℃ sıcaklık ve %90-95 oransal neme sahip odalarda 8 gün süre ile bekletilmiştir. Meyve örneklerinde 2 gün aralıklarla meyve kabuğu sertliği (kg-k), meyve eti sertliği (kg-k ), titre edilebilir asit miktarı (%), suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (%), CO₂ üretim miktarı (mL CO₂/kg.sa), etilen üretim miktarı (µL/kg.sa), meyve kabuk rengi (L*a*b*), toplam fenolik madde miktarı (mg/L), polifenoloksidaz enzim aktivitesi (U/mL) analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre genel görünüm ve meyve dış rengine bakıldığında uygulamalar ve kontrol örneklerinin birbirine benzediği görülmüştür. Muz meyveleri özellikle 6. günden sonra tüketicilerin tercih etmeyeceği bir görünüme sahip olmuştur.
İn this study, effects of ascorbic acid and sodium metabisulfite treatments on physical and biochemical properties of Anamur bananas in three stages of maturity during shelf-life period at 20℃ were investigated. In the study, the material of Alata Horticultural Research Station Directorate, which Dwarf Cavendish banana varieties grown under cover was used. It has matured to the number three maturity stages the bananas Anamur, 0.5% ascorbic acid and 100 ppm of sodium metabisulphite solution was applied for 25 minutes. Applications made fruit and control fruit at room temperature and 20℃ with a relative humidity of 90-95% was kept for 8 days. At two-day intervals to fruit samples, fruit flesh firmness (kg-k), fruit peel firmness (kg-K), titratable acid content (%), total soluble solids content (%), CO₂ production rate (ml.CO₂/kg.hr), ethylene production rate (µL/kg.hr), the fruit skin color (L*a*b*), the total amount of phenolic compounds (mg/L), polyphenol oxidase enzyme activity (U/ml) analyzes were performed. According to the obtained results, applications Referring to the overview and fruit exterior color and control samples were found to be similar to each other. Banana fruits, especially after the 6th day has been a view that consumers will not choose.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram