Conference Paper
BibTex RIS Cite

Askorbik Asit ve Sodyum Metabisülfit Uygulamalarının Anamur Muzunun Raf Ömrü Üzerine Etkisi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 762 - 767, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışmada muzun olgunluk aşamalarından üç numaralı olgunluk aşamasına kadar olgunlaştırılmış Anamur muzu meyvesine askorbik asit ve sodyum metabisülfit uygulamaları yapılıp 20℃’de bekletilerek uygulamaların raf ömrü üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada materyal olarak Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü örtü altında yetiştirilen Dwarf Cavendish çeşidi muzlar kullanılmıştır. Üç numaralı olgunluk aşamasına kadar olgunlaştırılmış Anamur muzları %0.5’lik askorbik asit ve 100 ppm sodyum metabisülfit çözeltilerine 25 dk. süre ile daldırılmıştır. Uygulama yapılan meyveler ve kontrol meyveleri 20℃ sıcaklık ve %90-95 oransal neme sahip odalarda 8 gün süre ile bekletilmiştir. Meyve örneklerinde 2 gün aralıklarla meyve kabuğu sertliği (kg-k), meyve eti sertliği (kg-k ), titre edilebilir asit miktarı (%), suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı (%), CO₂ üretim miktarı (mL CO₂/kg.sa), etilen üretim miktarı (µL/kg.sa), meyve kabuk rengi (L*a*b*), toplam fenolik madde miktarı (mg/L), polifenoloksidaz enzim aktivitesi (U/mL) analizleri yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre genel görünüm ve meyve dış rengine bakıldığında uygulamalar ve kontrol örneklerinin birbirine benzediği görülmüştür. Muz meyveleri özellikle 6. günden sonra tüketicilerin tercih etmeyeceği bir görünüme sahip olmuştur.

References

  • Abbott, J.A., 1999. Quality measurement of fruits and vegetables. Postharvest Biology and Technol. 15:207-225.
  • Abdulkasım, P., Songchitsomboon, S., Techagumpuch, M., Balee, N., Swatsitang, P., Sungpuag, N., 2007. Antioxidant capacity, total phenolics and sugar content of selected Thai health beverages. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 58 (1):77-85.
  • Bhande, S.D., Ravindra, M.R., Goswami, T.K., 2008. Respiration rate of banana fruit under aerobic conditions at different storage temperatures. Journal of Food Engineering 87, 116-123.
  • Bower, J.H, Jobling, J.J., Patterson, B.D., Ryan, D.J., 1998. A method for measuring the respiration rate and respiratory quotient of detached plant tissues. Postharvest Biol. Tech. 13, 263-270.
  • Canan, İ., 2012. Anamur yöresinde yetişen muzların muhafazasında değişik derim sonrası uygulamaların, raf ömrü, meyve kalitesi ve fizyolojisi üzerine etkileri. Doktora Tezi. Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Ens. Bahçe Bitkileri, Adana, 186s.
  • Gawlik-Dziki, U., Szymanowska, U., Baraniak, B., 2007. Characterization of polyphenol oxidase from broccoli (Brassica oleracea var. botrytis italica) florets. Department of Biochemistry and Food Chemistry, Agricultural University, Skromna Lublin, Poland, 8:20-704.
  • Jiang, W., Zhang, M., He, J., Zhou, L., 2004. Regulation of 1-MCP treated banana fruit quality by exogenous ethylene and temperature. Food Sci. Tech. Int. 10(1):15-16.
  • Kader, A.A., 1996. Banana:Recommendations for Maintaining Postharvest Quality.
  • http://postharvest.ucdavis.edu/PFfruits/Banana Photos/ (Erişim:17.06.2015).
  • Karaçalı, İ., 2004. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlaması. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, İzmir, No:494, 469s.
  • Karaşahin, Z., 2013. Bazı hasat sonrası uygulamaların Anamur muzunun raf ömrü süresince enzimatik ve pomolojik özelliklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Ens. Gıda Mühendisliği, Adana, 76s.
  • Li, Y., Jia, F., 2008. A survey on status and countermeasures of banana industry in China. Chinese Agric. Sci. Bull. 24, 443-447.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective colour measurement. HortScience, 27:1254-1255.
  • Nguyen, T.B.T., Ketsa, S., van Doorn, W.G., 2003. Relationship between browning and the activities of polyphenol oxidase and phenylalanine ammonia lyase in banana peel during low temperature storage. Postharvest Biology and Technology 30, 187-193.
  • Önez, Z., 2006. Üzümden (Vitis Vinifera L.) izole edilen polifenol oksidaz enziminin özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Ens. Ankara.
  • Payasi, A., Sanwal, G.G., 2003. Pectate lyase activity during ripening of banana fruit. Phytochemistry 63, 243-248.
  • Pınar, H., Türkay, C., Canan, İ., 2007. Türkiye’de muz yetiştiriciliği, sorunları ve çözüm önerileri. Alatarım 6(2):15-20.
  • Prabha, T.N., Bhagyalakshmi, N., 1998. Carbohydrate metabolism in ripening banana fruit. Phytochem., 48, No.6, pp:915-919.
  • Purgatto, E., Oliviera Do N.R.J., Lajolo, F.M., Cordenunsı, B.R., 2002. The onset of starch degradation during banana ripening is concomitant to changes in the content of free and conjugated forms of indole-3-acetic acid. J. Plant Physiol., 159:1105-1111.
  • Sadler, G.O., 1994. Titratable acidity: In: S.S: Nielsen, (Ed.) Chapter 6. Introduction to the Chemical Analysis of Foods. Jones and Bartlett Publishers, Borton, USA, 81-91.
  • TÜİK, 2015. http://www.tuik.gov.tr.
  • Ünal, M.Ü., Şener, A., 2006. Determination of some biochemical properties of polyphenol oxidase from emir grape (Vitis vinifera L. cv. Emir). J. of the Sci. Food and Agric., 86:2374-2379.
  • Ünal, M.Ü., 2007. Properties of polyphenol oxidase from Anamur banana (Musa cavendishii). Food Chemistry, 100(3):909-913.
  • Ünal, M.Ü., Şener, A., Şen, K., 2007. Characterization of Sultaniye grape (Vitis vinifera L. cv. Sultana) polyphenol oxidase. Int. J. of Food Sci. and Tech., 42, 1123-1127.
  • Zhang H., Yang, S., Joyce, D.C., Jiang, Y., Qu, H., Duan, X., 2010. Physiology and quality response of harvested banana fruit to cold shock. Postharvest Biology and Technology 55, 154-159.

Effect of the Ascorbic Acid and Sodium Metabisulphite Applications on Shelf Life of Anamur Banana

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 762 - 767, 31.03.2016

Abstract

İn this study, effects of ascorbic acid and sodium metabisulfite treatments on physical and biochemical properties of Anamur bananas in three stages of maturity during shelf-life period at 20℃ were investigated. In the study, the material of Alata Horticultural Research Station Directorate, which Dwarf Cavendish banana varieties grown under cover was used. It has matured to the number three maturity stages the bananas Anamur, 0.5% ascorbic acid and 100 ppm of sodium metabisulphite solution was applied for 25 minutes. Applications made fruit and control fruit at room temperature and 20℃ with a relative humidity of 90-95% was kept for 8 days. At two-day intervals to fruit samples, fruit flesh firmness (kg-k), fruit peel firmness (kg-K), titratable acid content (%), total soluble solids content (%), CO₂ production rate (ml.CO₂/kg.hr), ethylene production rate (µL/kg.hr), the fruit skin color (L*a*b*), the total amount of phenolic compounds (mg/L), polyphenol oxidase enzyme activity (U/ml) analyzes were performed. According to the obtained results, applications Referring to the overview and fruit exterior color and control samples were found to be similar to each other. Banana fruits, especially after the 6th day has been a view that consumers will not choose.

References

  • Abbott, J.A., 1999. Quality measurement of fruits and vegetables. Postharvest Biology and Technol. 15:207-225.
  • Abdulkasım, P., Songchitsomboon, S., Techagumpuch, M., Balee, N., Swatsitang, P., Sungpuag, N., 2007. Antioxidant capacity, total phenolics and sugar content of selected Thai health beverages. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 58 (1):77-85.
  • Bhande, S.D., Ravindra, M.R., Goswami, T.K., 2008. Respiration rate of banana fruit under aerobic conditions at different storage temperatures. Journal of Food Engineering 87, 116-123.
  • Bower, J.H, Jobling, J.J., Patterson, B.D., Ryan, D.J., 1998. A method for measuring the respiration rate and respiratory quotient of detached plant tissues. Postharvest Biol. Tech. 13, 263-270.
  • Canan, İ., 2012. Anamur yöresinde yetişen muzların muhafazasında değişik derim sonrası uygulamaların, raf ömrü, meyve kalitesi ve fizyolojisi üzerine etkileri. Doktora Tezi. Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Ens. Bahçe Bitkileri, Adana, 186s.
  • Gawlik-Dziki, U., Szymanowska, U., Baraniak, B., 2007. Characterization of polyphenol oxidase from broccoli (Brassica oleracea var. botrytis italica) florets. Department of Biochemistry and Food Chemistry, Agricultural University, Skromna Lublin, Poland, 8:20-704.
  • Jiang, W., Zhang, M., He, J., Zhou, L., 2004. Regulation of 1-MCP treated banana fruit quality by exogenous ethylene and temperature. Food Sci. Tech. Int. 10(1):15-16.
  • Kader, A.A., 1996. Banana:Recommendations for Maintaining Postharvest Quality.
  • http://postharvest.ucdavis.edu/PFfruits/Banana Photos/ (Erişim:17.06.2015).
  • Karaçalı, İ., 2004. Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlaması. Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, İzmir, No:494, 469s.
  • Karaşahin, Z., 2013. Bazı hasat sonrası uygulamaların Anamur muzunun raf ömrü süresince enzimatik ve pomolojik özelliklerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi. Çukurova Üniv. Fen Bilimleri Ens. Gıda Mühendisliği, Adana, 76s.
  • Li, Y., Jia, F., 2008. A survey on status and countermeasures of banana industry in China. Chinese Agric. Sci. Bull. 24, 443-447.
  • McGuire, R.G., 1992. Reporting of objective colour measurement. HortScience, 27:1254-1255.
  • Nguyen, T.B.T., Ketsa, S., van Doorn, W.G., 2003. Relationship between browning and the activities of polyphenol oxidase and phenylalanine ammonia lyase in banana peel during low temperature storage. Postharvest Biology and Technology 30, 187-193.
  • Önez, Z., 2006. Üzümden (Vitis Vinifera L.) izole edilen polifenol oksidaz enziminin özelliklerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniv. Fen Bilimleri Ens. Ankara.
  • Payasi, A., Sanwal, G.G., 2003. Pectate lyase activity during ripening of banana fruit. Phytochemistry 63, 243-248.
  • Pınar, H., Türkay, C., Canan, İ., 2007. Türkiye’de muz yetiştiriciliği, sorunları ve çözüm önerileri. Alatarım 6(2):15-20.
  • Prabha, T.N., Bhagyalakshmi, N., 1998. Carbohydrate metabolism in ripening banana fruit. Phytochem., 48, No.6, pp:915-919.
  • Purgatto, E., Oliviera Do N.R.J., Lajolo, F.M., Cordenunsı, B.R., 2002. The onset of starch degradation during banana ripening is concomitant to changes in the content of free and conjugated forms of indole-3-acetic acid. J. Plant Physiol., 159:1105-1111.
  • Sadler, G.O., 1994. Titratable acidity: In: S.S: Nielsen, (Ed.) Chapter 6. Introduction to the Chemical Analysis of Foods. Jones and Bartlett Publishers, Borton, USA, 81-91.
  • TÜİK, 2015. http://www.tuik.gov.tr.
  • Ünal, M.Ü., Şener, A., 2006. Determination of some biochemical properties of polyphenol oxidase from emir grape (Vitis vinifera L. cv. Emir). J. of the Sci. Food and Agric., 86:2374-2379.
  • Ünal, M.Ü., 2007. Properties of polyphenol oxidase from Anamur banana (Musa cavendishii). Food Chemistry, 100(3):909-913.
  • Ünal, M.Ü., Şener, A., Şen, K., 2007. Characterization of Sultaniye grape (Vitis vinifera L. cv. Sultana) polyphenol oxidase. Int. J. of Food Sci. and Tech., 42, 1123-1127.
  • Zhang H., Yang, S., Joyce, D.C., Jiang, Y., Qu, H., Duan, X., 2010. Physiology and quality response of harvested banana fruit to cold shock. Postharvest Biology and Technology 55, 154-159.
There are 25 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Zafer Karaşahin

Mustafa Ünlü

Celile Aylin Oluk

İhsan Canan

Ahmet Erhan Özdemir

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Karaşahin, Z., Ünlü, M., Oluk, C. A., … Canan, İ. (2016). Askorbik Asit ve Sodyum Metabisülfit Uygulamalarının Anamur Muzunun Raf Ömrü Üzerine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 762-767.
AMA Karaşahin Z, Ünlü M, Oluk CA, Canan İ, Özdemir AE. Askorbik Asit ve Sodyum Metabisülfit Uygulamalarının Anamur Muzunun Raf Ömrü Üzerine Etkisi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):762-767.
Chicago Karaşahin, Zafer, Mustafa Ünlü, Celile Aylin Oluk, İhsan Canan, and Ahmet Erhan Özdemir. “Askorbik Asit Ve Sodyum Metabisülfit Uygulamalarının Anamur Muzunun Raf Ömrü Üzerine Etkisi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 762-67.
EndNote Karaşahin Z, Ünlü M, Oluk CA, Canan İ, Özdemir AE (March 1, 2016) Askorbik Asit ve Sodyum Metabisülfit Uygulamalarının Anamur Muzunun Raf Ömrü Üzerine Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 762–767.
IEEE Z. Karaşahin, M. Ünlü, C. A. Oluk, İ. Canan, and A. E. Özdemir, “Askorbik Asit ve Sodyum Metabisülfit Uygulamalarının Anamur Muzunun Raf Ömrü Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 762–767, 2016.
ISNAD Karaşahin, Zafer et al. “Askorbik Asit Ve Sodyum Metabisülfit Uygulamalarının Anamur Muzunun Raf Ömrü Üzerine Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 762-767.
JAMA Karaşahin Z, Ünlü M, Oluk CA, Canan İ, Özdemir AE. Askorbik Asit ve Sodyum Metabisülfit Uygulamalarının Anamur Muzunun Raf Ömrü Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45:762–767.
MLA Karaşahin, Zafer et al. “Askorbik Asit Ve Sodyum Metabisülfit Uygulamalarının Anamur Muzunun Raf Ömrü Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 762-7.
Vancouver Karaşahin Z, Ünlü M, Oluk CA, Canan İ, Özdemir AE. Askorbik Asit ve Sodyum Metabisülfit Uygulamalarının Anamur Muzunun Raf Ömrü Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):762-7.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram