Bu araştırmada, Çorum ili merkez ilçesinde doğal olarak yetişen ceviz popülasyonundan selekte edilen ümitvar 10 ceviz genotipinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerine yer verilmiştir. Ümitvar genotiplerde meyve ağırlığı 10.94-13.24 g, iç ağırlığı 6.53-7.38 g, iç oranı %54.17-66.54 ve geometrik meyve çapı 33.13-36.13 mm arasında değişiklik göstermiştir. Bunun yanında, seleksiyonlarda kül, protein, yağ ve nem oranı değerleri sırasıyla %0.95-2.00, %12.98-17.03, %46.51-65.51 ve %3.25-4.10 aralığında değişmiştir. 19 MR 30, 19 MR 16 ve 19 MR 70 no.lu genotipler meyve ağırlığı, iç ağırlık ve meyve boyutları bakımından, 19 MR 16 ve 19 MR 45 no.lu genotipler randıman, yağ ve protein içeriği bakımından daha üstün bulunmuşlardır. Araştırma sonuçları yörenin ceviz genetik kaynakları bakımından zengin olduğuna işaret etmiştir.
This study deals with some physical and chemical characteristics of ten promising walnuts genotypes selected from central Çorum county. Promising genotypes had a range of 10.94-13.24 g for fruit weight, 6.53-7.38 g for kernel weight and 54.17-66.54% for kernel percentage. With respect to chemical attributes, contents of ash, protein, oil and humidity were recorded as 0.95-2.00%, 12.98-17.03%, 46.51-65.51% and 3.25-4.10%, respectively. Based on fruit weight, kernel weight and fruit dimensions, 19 MR 30, 19 MR 16 and 19 MR 70 had better values than others. 19 MR 16 and 19 MR 45 had higher contents of protein and oil. Findings indicated that the county is rich in walnut genetic resources.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram