Meyve yetiştiriciliğinde gerek genetiksel özellikler gerekse çevresel faktörlerin etkileriyle yıllara ve çeşitlere göre değişen oranlarda, verim ve kalitede düşmelere neden olan çiçek ve meyve anormallikleri meydana gelmektedir. Türe ve çeşide uygun meyve dış kalite özelliklerinin sergilenememesi standardizasyonu bozmakta ve özellikle sofralık olarak tüketimini sınırlandırmaktadır. Meyvelerde oluşan şekil ve hacim farklılıkları ürünlerin standart dışı olarak değerlendirilmesine neden olmaktadır. Bu durum meyvelerin kalitesini ve pazar değerini önemli ölçüde azaltmakta, değişen ve gelişen iletişim olanakları sayesinde çok farklı pazarlara ürün sunabilmenin kolaylaştığı günümüzde standart dışı meyveler bu pazarlara ulaşmayı sınırlandırmaktadır. Sofralık veya sanayiye yönelik olarak yetiştiriciliği yapılan ürünlerde aranan kalite özellikleri tür ve çeşitler bazında değişkenlik göstermektedir. Sofralık olarak tüketilen ürünler albenisi yüksek ve standart ürün yapısında olmalıdır. Sanayiye yönelik olarak kullanılacak ürünlerde bu dış görünüş önemlilik arz etmemektedir. Anormal şekilli meyvelerin oluşumu üzerine su stresi, bazı hastalık etmenleri, yüksek sıcaklık, bazı kimyasal maddeler ve genetik özelliklerin etkili olduğu çeşitli araştırıcılar tarafından bildirilmiş olmasına rağmen olayın fizyolojisi tam olarak ortaya konamamıştır. Çalışmada anormal şekilli meyve oluşumu üzerine yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve mevcut bilgiler ışığında önerilerin sunulması amaçlanmıştır. Genel olarak kültürel uygulamaların düzenli olarak yapılmasıyla anormal şekilli meyve oluşum oranının kısmen azaltılabileceği söylenebilir.
In fruit growing flower and fruit abnormalities occur at varying rate in years and cultivars depends on both genetical properties and effects of environmental factors causing decline in yield and quality. Lack of external fruit quality properties appropriate to spice and cultivars disrupting standardization and particularly limiting consuming as table. Differences of the shape and volume occurred in fruits are caused products to be considered as non-standard. This lessens the quality of the fruit and the market value significantly. Today providing products to very different markets is available easily Owing to changing and improving communication tools but non-standard fruits limit to reach these markets. The desired quality characteristics of products breeding for table or industry type vary on species and cultivars. The table products must be highly preferred and possess high standard product structure. This external appearance is essential for products used for industry. Water stress, some disease agents, high temperatures, certain chemicals and genetic properties are effective upon the occurrence of abnormally shaped fruit. This has been reported by several researchers but the physiology of the formation is not fully demonstrated. Evaluation of studies on the formation of abnormally shaped fruits and according to these data submission of proposals is aimed in the study. As a general it is possible to say that the rate of abnormally shaped fruit formation can be reduced partially by performing cultural treatments regularly.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram