Bu çalışmada Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü şeftali genetik bahçesinde bulunan 112 çeşit ve tipte pulp miktarı, SÇKM, pH, titre edilebilir toplam asit, SÇKM/asit oranı, renk değerleri (L,a,b,C,Hº) incelenerek, bu özellikler kemometrik yöntemler (Temel Bileşenler (PCA) ve Aşamalı Kümeleme (HCA) analizleri) yardımıyla sınıflandırılmıştır. Sonuçta; 13 çeşidin (Jerenimo, Sarı Papa, Vivian, Sudenella, Halford, Carolyn, Escorilita, Klamt, Fortuna, Vesuvio, Andros, Shasta ve Jungerman) konserveye, pulpa, meyve suyuna işlenmesinin diğer çeşitlere göre daha uygun olduğu tespit edilmiştir.
In this study, totally 112 peaches varieties and types from genetic resources in Atatürk Central Horticultural Research Institute were classified and characterized based on soluble solids content (SSC), juice content, pH, total acid (as malic acid), SSC/acid ratio, color values (L,a,b,C,Hº), split and clingstone by chemometric methods (Principal Component Analysis, PCA and Hierarchical Cluster Analysis, HCA). Consequently 13 varieties which processed to canned, pulp, juice, (Jerenimo, Sarı Papa, Vivian, Sudenella, Halford, Carolyn, Escorilita, Klamt, Fortuna, Vesuvio, Andros, Shasta, Jungerman) were determined to be more suitable than the other varieties.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering (Other) |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | March 31, 2016 |
Submission Date | January 1, 2016 |
Acceptance Date | January 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi |
BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter), Linkedin, Facebook, Instagram