Conference Paper
BibTex RIS Cite

Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 981 - 984, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışmada Denizli ili Çivril yöresinde yetiştirilen Redhaven, Elegant Lady, J.H.Hale, şeftali çeşitleri ile Venüs, Armking ve Fantasia nektarin çeşitlerinin toplam fenolik madde içerikleri ve fenolik bileşikleri incelenmiştir. Çalışmada meyvelerin toplam fenolik madde miktarının belirlenmesinde Folin-Ciocalteu kolorimetrik metodu kullanılmış, sonuçlar gallik asit eşdeğeri olarak hesaplanmıştır. Fenolik madde bileşikler (Klorogenik asit, Gallik asit, Kampferol, Kateşin) yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) kullanılarak analiz edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı şeftali çeşitlerinde 786.3 mg/kg (Elegant Lady) ile 994 mg/kg (J.H. Hale) arasında değişmiştir. Nektarin çeşitlerinde ise toplam fenolik maddece en zengin çeşit Venüs( 812.6 mg/kg) olurken, fenolik madde miktarının en düşük olduğu çeşit Fantasia (694.90 mg/kg) olmuştur. Klorogenik asit ve kateşin baskın fenoller olarak bulunmuştur. İstatistiksel olarak değerlendirildiklerinde kateşin, klorogenik asit ve kampferol içerikleri bakımından çeşitler arasında p<0.01 seviyesinde farklılık bulunmuştur.

References

  • Asami, D.K., Hong, Y.J., Barrett, D.M., Mitchell, A.E., 2003. Processing-induced changes in total phenolics and procyanidins in Clingstone peaches. J. Sci. Food and Agric., 83:56-63.
  • Cevallos-Casals, B.A., Byrne, D., William, R.O., Cisneros-Zevallos, L., 2006. Selecting new peach and plum genotypes rich in phenolic compounds and enhanced functional properties. Food Chem., 96:273-280.
  • Cemeroğlu, B., Acar, J., 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:6, Ankara.
  • Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:35, Ankara, 77-88.
  • Cemeroğlu, A.P., Cemeroğlu, B.S., 1998. Sağlık açısından gıda fenolikleri. Gıda Teknolojisi 3(9):52-55.
  • Chang, S., Tan, C., Frankel, E.N., Barrett, D.N., 2000. Low-density lipoprotein antioxidant activity of phenolic compounds and polyphenol oxidase activity in selected Clingstone peach cultivars. J. Agric. Food Chem., 48:147-151.
  • Cheng, G.W., Crisosto, C.H., 1995. Browning potential, phenolic composition and polyphenolxidase activity of buffer extracts of peach and nectarine skin tissue. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 120(5):835-838.
  • Köksal, G., 2008. Şeftali meyvesinde fenolik madde dağılımı ve pulpa işlem sırasındaki değişimi. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 146s, Ankara.
  • Lee, J.Y., Park, H.D., Choi, S.W., 2001. Physicochemical characteristics of various peach cultivars physicochemical characteristics of various peach cultivars. J. of Food Science and Nutrition, 6(2).
  • Nizamoğlu, M.N., Nas, S., 2010. Meyve ve sebzelerde bulunan fenolik bileşikler, yapıları ve önemleri. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5(1):20-35.
  • Pehlivan, M., Güleryüz, M., 2004. Ahududu ve böğürtlenlerin insan sağlığı açısından önemi. Bahçe 33(1-2):51-57.
  • Saldamlı, İ., 2007. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 463-492.
  • Şeker, M., Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Yılmaz, A., Us, U., 2007. Çanakkale yöresinde bulunan beyaz nektarin tiplerinin özellikleri ve standart şeftali-nektarin çeşitleriyle karşılaştırılması. Türkiye 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 42-47.
  • Senter, S.D., Robertson, J.A., Meredıth, F.I., 1989. Phenolic compounds of the mesocarp of Crest haven peaches during storage and ripening. J. Food Sci. 54(5):1259-1260.
  • Tomas-Barberan, F.A., Gil, M.I., Cremin, P., Waterhouse, A., Hess-Pierce, B., Adel, K., 2001. HPLC-DAD_ESIMS Analysis of phenolic compounds in nectarines, peaches and plums. J. Agric. Food Chem.49:4748-4760.
  • Yılmaz, A., 2004. Tüysüz beyaz şeftali tiplerinin önemli şeftali ve nektarin çeşitleriyle morfolojik ve genetik özellikler bakımından karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. ÇOMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü. 64s.

Investigation on Phenolic Compounds of Some Peach and Nectarin Varieties Grown in Çivril Region

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 981 - 984, 31.03.2016

Abstract

In this study, it was investigated that total phenolic content and phenolic compounds of Redhaven, Elegant Lady, J. H. Hale peach varieties and Venus, Armking and Fantasia nectarine varieties which were grown in Denizli region Civril. In this study, Folin-Ciocalteu colorimetric method used for determining the amount of total phenolic content and the results are calculated as gallic acid equivalents. Phenolic compounds (Chlorogenic acid, gallic acid, kampferol, catechin) were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). The total amount of phenolic compounds in peach varieties 786.3 mg/kg (elegant lady) with 994 mg/kg (J.H. Hale) ranged between. In nectarine varieties, the richest varieties astotal phenolic content Venus (812.6 mg/kg), while the amount of phenolic compounds is the lowest one Fantasia (694.90 mg/kg) respectively. Chlorogenic acid and catechin were dominant as phenols.

References

  • Asami, D.K., Hong, Y.J., Barrett, D.M., Mitchell, A.E., 2003. Processing-induced changes in total phenolics and procyanidins in Clingstone peaches. J. Sci. Food and Agric., 83:56-63.
  • Cevallos-Casals, B.A., Byrne, D., William, R.O., Cisneros-Zevallos, L., 2006. Selecting new peach and plum genotypes rich in phenolic compounds and enhanced functional properties. Food Chem., 96:273-280.
  • Cemeroğlu, B., Acar, J., 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:6, Ankara.
  • Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:35, Ankara, 77-88.
  • Cemeroğlu, A.P., Cemeroğlu, B.S., 1998. Sağlık açısından gıda fenolikleri. Gıda Teknolojisi 3(9):52-55.
  • Chang, S., Tan, C., Frankel, E.N., Barrett, D.N., 2000. Low-density lipoprotein antioxidant activity of phenolic compounds and polyphenol oxidase activity in selected Clingstone peach cultivars. J. Agric. Food Chem., 48:147-151.
  • Cheng, G.W., Crisosto, C.H., 1995. Browning potential, phenolic composition and polyphenolxidase activity of buffer extracts of peach and nectarine skin tissue. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 120(5):835-838.
  • Köksal, G., 2008. Şeftali meyvesinde fenolik madde dağılımı ve pulpa işlem sırasındaki değişimi. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 146s, Ankara.
  • Lee, J.Y., Park, H.D., Choi, S.W., 2001. Physicochemical characteristics of various peach cultivars physicochemical characteristics of various peach cultivars. J. of Food Science and Nutrition, 6(2).
  • Nizamoğlu, M.N., Nas, S., 2010. Meyve ve sebzelerde bulunan fenolik bileşikler, yapıları ve önemleri. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5(1):20-35.
  • Pehlivan, M., Güleryüz, M., 2004. Ahududu ve böğürtlenlerin insan sağlığı açısından önemi. Bahçe 33(1-2):51-57.
  • Saldamlı, İ., 2007. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 463-492.
  • Şeker, M., Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Yılmaz, A., Us, U., 2007. Çanakkale yöresinde bulunan beyaz nektarin tiplerinin özellikleri ve standart şeftali-nektarin çeşitleriyle karşılaştırılması. Türkiye 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 42-47.
  • Senter, S.D., Robertson, J.A., Meredıth, F.I., 1989. Phenolic compounds of the mesocarp of Crest haven peaches during storage and ripening. J. Food Sci. 54(5):1259-1260.
  • Tomas-Barberan, F.A., Gil, M.I., Cremin, P., Waterhouse, A., Hess-Pierce, B., Adel, K., 2001. HPLC-DAD_ESIMS Analysis of phenolic compounds in nectarines, peaches and plums. J. Agric. Food Chem.49:4748-4760.
  • Yılmaz, A., 2004. Tüysüz beyaz şeftali tiplerinin önemli şeftali ve nektarin çeşitleriyle morfolojik ve genetik özellikler bakımından karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. ÇOMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü. 64s.
There are 16 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Sultan Filiz Güçlü

Mehmet Polat

Volkan Okatan

Deniz Eroğul

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Güçlü, S. F., Polat, M., Okatan, V., Eroğul, D. (2016). Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 981-984.
AMA Güçlü SF, Polat M, Okatan V, Eroğul D. Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):981-984.
Chicago Güçlü, Sultan Filiz, Mehmet Polat, Volkan Okatan, and Deniz Eroğul. “Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali Ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 981-84.
EndNote Güçlü SF, Polat M, Okatan V, Eroğul D (March 1, 2016) Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 981–984.
IEEE S. F. Güçlü, M. Polat, V. Okatan, and D. Eroğul, “Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 981–984, 2016.
ISNAD Güçlü, Sultan Filiz et al. “Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali Ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 981-984.
JAMA Güçlü SF, Polat M, Okatan V, Eroğul D. Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi. Bahçe. 2016;45:981–984.
MLA Güçlü, Sultan Filiz et al. “Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali Ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 981-4.
Vancouver Güçlü SF, Polat M, Okatan V, Eroğul D. Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):981-4.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram