Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 981 - 984, 31.03.2016

Öz

Bu çalışmada Denizli ili Çivril yöresinde yetiştirilen Redhaven, Elegant Lady, J.H.Hale, şeftali çeşitleri ile Venüs, Armking ve Fantasia nektarin çeşitlerinin toplam fenolik madde içerikleri ve fenolik bileşikleri incelenmiştir. Çalışmada meyvelerin toplam fenolik madde miktarının belirlenmesinde Folin-Ciocalteu kolorimetrik metodu kullanılmış, sonuçlar gallik asit eşdeğeri olarak hesaplanmıştır. Fenolik madde bileşikler (Klorogenik asit, Gallik asit, Kampferol, Kateşin) yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi (HPLC) kullanılarak analiz edilmiştir. Toplam fenolik madde miktarı şeftali çeşitlerinde 786.3 mg/kg (Elegant Lady) ile 994 mg/kg (J.H. Hale) arasında değişmiştir. Nektarin çeşitlerinde ise toplam fenolik maddece en zengin çeşit Venüs( 812.6 mg/kg) olurken, fenolik madde miktarının en düşük olduğu çeşit Fantasia (694.90 mg/kg) olmuştur. Klorogenik asit ve kateşin baskın fenoller olarak bulunmuştur. İstatistiksel olarak değerlendirildiklerinde kateşin, klorogenik asit ve kampferol içerikleri bakımından çeşitler arasında p<0.01 seviyesinde farklılık bulunmuştur.

Kaynakça

  • Asami, D.K., Hong, Y.J., Barrett, D.M., Mitchell, A.E., 2003. Processing-induced changes in total phenolics and procyanidins in Clingstone peaches. J. Sci. Food and Agric., 83:56-63.
  • Cevallos-Casals, B.A., Byrne, D., William, R.O., Cisneros-Zevallos, L., 2006. Selecting new peach and plum genotypes rich in phenolic compounds and enhanced functional properties. Food Chem., 96:273-280.
  • Cemeroğlu, B., Acar, J., 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:6, Ankara.
  • Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:35, Ankara, 77-88.
  • Cemeroğlu, A.P., Cemeroğlu, B.S., 1998. Sağlık açısından gıda fenolikleri. Gıda Teknolojisi 3(9):52-55.
  • Chang, S., Tan, C., Frankel, E.N., Barrett, D.N., 2000. Low-density lipoprotein antioxidant activity of phenolic compounds and polyphenol oxidase activity in selected Clingstone peach cultivars. J. Agric. Food Chem., 48:147-151.
  • Cheng, G.W., Crisosto, C.H., 1995. Browning potential, phenolic composition and polyphenolxidase activity of buffer extracts of peach and nectarine skin tissue. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 120(5):835-838.
  • Köksal, G., 2008. Şeftali meyvesinde fenolik madde dağılımı ve pulpa işlem sırasındaki değişimi. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 146s, Ankara.
  • Lee, J.Y., Park, H.D., Choi, S.W., 2001. Physicochemical characteristics of various peach cultivars physicochemical characteristics of various peach cultivars. J. of Food Science and Nutrition, 6(2).
  • Nizamoğlu, M.N., Nas, S., 2010. Meyve ve sebzelerde bulunan fenolik bileşikler, yapıları ve önemleri. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5(1):20-35.
  • Pehlivan, M., Güleryüz, M., 2004. Ahududu ve böğürtlenlerin insan sağlığı açısından önemi. Bahçe 33(1-2):51-57.
  • Saldamlı, İ., 2007. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 463-492.
  • Şeker, M., Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Yılmaz, A., Us, U., 2007. Çanakkale yöresinde bulunan beyaz nektarin tiplerinin özellikleri ve standart şeftali-nektarin çeşitleriyle karşılaştırılması. Türkiye 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 42-47.
  • Senter, S.D., Robertson, J.A., Meredıth, F.I., 1989. Phenolic compounds of the mesocarp of Crest haven peaches during storage and ripening. J. Food Sci. 54(5):1259-1260.
  • Tomas-Barberan, F.A., Gil, M.I., Cremin, P., Waterhouse, A., Hess-Pierce, B., Adel, K., 2001. HPLC-DAD_ESIMS Analysis of phenolic compounds in nectarines, peaches and plums. J. Agric. Food Chem.49:4748-4760.
  • Yılmaz, A., 2004. Tüysüz beyaz şeftali tiplerinin önemli şeftali ve nektarin çeşitleriyle morfolojik ve genetik özellikler bakımından karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. ÇOMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü. 64s.

Investigation on Phenolic Compounds of Some Peach and Nectarin Varieties Grown in Çivril Region

Yıl 2016, Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 981 - 984, 31.03.2016

Öz

In this study, it was investigated that total phenolic content and phenolic compounds of Redhaven, Elegant Lady, J. H. Hale peach varieties and Venus, Armking and Fantasia nectarine varieties which were grown in Denizli region Civril. In this study, Folin-Ciocalteu colorimetric method used for determining the amount of total phenolic content and the results are calculated as gallic acid equivalents. Phenolic compounds (Chlorogenic acid, gallic acid, kampferol, catechin) were analyzed by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). The total amount of phenolic compounds in peach varieties 786.3 mg/kg (elegant lady) with 994 mg/kg (J.H. Hale) ranged between. In nectarine varieties, the richest varieties astotal phenolic content Venus (812.6 mg/kg), while the amount of phenolic compounds is the lowest one Fantasia (694.90 mg/kg) respectively. Chlorogenic acid and catechin were dominant as phenols.

Kaynakça

  • Asami, D.K., Hong, Y.J., Barrett, D.M., Mitchell, A.E., 2003. Processing-induced changes in total phenolics and procyanidins in Clingstone peaches. J. Sci. Food and Agric., 83:56-63.
  • Cevallos-Casals, B.A., Byrne, D., William, R.O., Cisneros-Zevallos, L., 2006. Selecting new peach and plum genotypes rich in phenolic compounds and enhanced functional properties. Food Chem., 96:273-280.
  • Cemeroğlu, B., Acar, J., 1986. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:6, Ankara.
  • Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi-1. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:35, Ankara, 77-88.
  • Cemeroğlu, A.P., Cemeroğlu, B.S., 1998. Sağlık açısından gıda fenolikleri. Gıda Teknolojisi 3(9):52-55.
  • Chang, S., Tan, C., Frankel, E.N., Barrett, D.N., 2000. Low-density lipoprotein antioxidant activity of phenolic compounds and polyphenol oxidase activity in selected Clingstone peach cultivars. J. Agric. Food Chem., 48:147-151.
  • Cheng, G.W., Crisosto, C.H., 1995. Browning potential, phenolic composition and polyphenolxidase activity of buffer extracts of peach and nectarine skin tissue. J. Amer. Soc. Hort. Sci., 120(5):835-838.
  • Köksal, G., 2008. Şeftali meyvesinde fenolik madde dağılımı ve pulpa işlem sırasındaki değişimi. Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 146s, Ankara.
  • Lee, J.Y., Park, H.D., Choi, S.W., 2001. Physicochemical characteristics of various peach cultivars physicochemical characteristics of various peach cultivars. J. of Food Science and Nutrition, 6(2).
  • Nizamoğlu, M.N., Nas, S., 2010. Meyve ve sebzelerde bulunan fenolik bileşikler, yapıları ve önemleri. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 5(1):20-35.
  • Pehlivan, M., Güleryüz, M., 2004. Ahududu ve böğürtlenlerin insan sağlığı açısından önemi. Bahçe 33(1-2):51-57.
  • Saldamlı, İ., 2007. Gıda Kimyası. Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 463-492.
  • Şeker, M., Kaynaş, K., Sakaldaş, M., Yılmaz, A., Us, U., 2007. Çanakkale yöresinde bulunan beyaz nektarin tiplerinin özellikleri ve standart şeftali-nektarin çeşitleriyle karşılaştırılması. Türkiye 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 42-47.
  • Senter, S.D., Robertson, J.A., Meredıth, F.I., 1989. Phenolic compounds of the mesocarp of Crest haven peaches during storage and ripening. J. Food Sci. 54(5):1259-1260.
  • Tomas-Barberan, F.A., Gil, M.I., Cremin, P., Waterhouse, A., Hess-Pierce, B., Adel, K., 2001. HPLC-DAD_ESIMS Analysis of phenolic compounds in nectarines, peaches and plums. J. Agric. Food Chem.49:4748-4760.
  • Yılmaz, A., 2004. Tüysüz beyaz şeftali tiplerinin önemli şeftali ve nektarin çeşitleriyle morfolojik ve genetik özellikler bakımından karşılaştırılması. Yüksek Lisans Tezi. ÇOMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü. 64s.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Sultan Filiz Güçlü

Mehmet Polat

Volkan Okatan

Deniz Eroğul

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2016
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2016
Kabul Tarihi 31 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 45 Sayı: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Kaynak Göster

APA Güçlü, S. F., Polat, M., Okatan, V., Eroğul, D. (2016). Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 981-984.
AMA Güçlü SF, Polat M, Okatan V, Eroğul D. Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi. Bahçe. Mart 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):981-984.
Chicago Güçlü, Sultan Filiz, Mehmet Polat, Volkan Okatan, ve Deniz Eroğul. “Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi”. Bahçe 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart 2016): 981-84.
EndNote Güçlü SF, Polat M, Okatan V, Eroğul D (01 Mart 2016) Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 981–984.
IEEE S. F. Güçlü, M. Polat, V. Okatan, ve D. Eroğul, “Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi”, Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, ss. 981–984, 2016.
ISNAD Güçlü, Sultan Filiz vd. “Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (Mart2016), 981-984.
JAMA Güçlü SF, Polat M, Okatan V, Eroğul D. Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi. Bahçe. 2016;45:981–984.
MLA Güçlü, Sultan Filiz vd. “Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi”. Bahçe, c. 45, sy. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, ss. 981-4.
Vancouver Güçlü SF, Polat M, Okatan V, Eroğul D. Çivril Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şeftali ve Nektarin Çeşitlerinin Fenolik Bileşiklerinin İncelenmesi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):981-4.

BAHÇE Dergisi
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, 77100 Yalova
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram