Conference Paper
BibTex RIS Cite

Granny Smith Elma Çeşidinde Farklı Depolama Tekniklerinin Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkileri

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1181 - 1186, 31.03.2016

Abstract

Granny Smith elma çeşidinde erken (EH) ve optimum (OH) zamanlarda yapılan hasatlardan elde edilen meyveler 0℃ ve %85-90 RH koşullarında normal atmosferde (NA), %90-95 RH koşullarında kontrollü atmosfer (KA) ve dinamik kontrollü atmosferde (DKA) muhafaza edilmiştir. Depolama öncesinde NA ve KA depolama koşullarına konan meyvelere hasat sonrası metilsiklopropen (1-MCP) (1 µL/L) ve difenilamin (DPA) (2000 mg/L) uygulamaları da yapılmıştır. Tüm uygulamalar sonunda meyveler NA koşullarında 8 ay, KA ve DKA koşullarında 10 süreyle depolama yapılmıştır. Depolamadan her 2 ayda bir numuneler alınmıştır. Alınan numunelerin yarısı raf ömrü koşullarında (20℃ ve %60-65 RH) 10 gün bekletilmiştir. Hem soğuk depolamadan hem de raf ömrü sonundaki meyvelerden örnekler alınarak -80℃’de bekletilmiştir. Tüm meyve depolamaları tamamlandıktan sonra meyvelerin toplam fenol (TF) ve antioksidan aktivitesi (AA) analizleri yapılmıştır. Uygulamalar üzerine TF önemsiz iken AA istatistiki olarak önemli çıkmış ve en yüksek değerler 1-MCP uygulamasından elde edilmiştir. Hasat tarihi TF ve AA üzerine etkili olmuş ve EH meyveler daha düşük değerler almıştır.

References

  • Benzie, I.F., Strain, J.J., 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239(1):70-76.
  • Eren, İ., 2003. M9 Anacı üzerine aşılı elma çeşitlerinin derim zamanlarının belirlenmesi ve uygun depolama koşullarının araştırılması. Meyvecilik Araştırma İstasyonu, Yayın No:19, 68s.
  • Fawbush, F., Nock, J.F., Watkins, C.B., 2009. Antioxidant contents and activity of 1methylcyclopropene (1-MCP)- treated ‘Empire’ apples in air and controlled atmosphere storage. Postharvest Biology and Technology, 52(1):30-37.
  • Francini, A. and Sebastiani, L., 2013. Phenolic Compounds in Apple (Malus × domestica Borkh.):Compounds Characterization and Stability During Postharvest and After Processing. Antioxidants 2013, 2:181-193.
  • Hoang, N.T., Golding, J.B., Wilkes, M.A., 2011. The effect of postharvest 1-MCP treatment and storage atmosphere on ‘Cripps Pink’ apple phenolics and antioxidant activity. Food Chemistry, 127(3):1249-1256.
  • Kähkönen, M. P., Hopia, A. I., Vuorela, H. J., Rauha, J. P., Pihlaja, K., Kujala, T. S., Heinonen, M., 1999. Antioxidant activity of plant extracts containing phenolic compounds. J. Agric. Food Chem., 47(10):3954-3962.
  • Kevers, C., Pincemail, J., Tabart, J., Defraigne, J.O., Dommes, J., 2011. Influence of cultivar, harvest time, storage conditions, and peeling on the antioxidant capacity and phenolic and ascorbic acid contents of apples and pears. J. Agric. Food Chem., 59(11):6165-6171.
  • Kim, D.O., Jeong, S.W., Lee, C.Y., 2003. Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums. Food Chem., 81(3):321-326.
  • Van der Sluis, A.A., Dekker, M., de Jager, A., Jongen, W.M.F., 2001. Activity and concentration of polyphenolic antioxidants in apple: Effect of cultivar, harvest year, and storage conditions. J. Agric. Food Chem., 49:3606–3613.
  • Vanzo, A., Jenko, M., Vrhovsek, U., Stopar, M., 2013. Metabolomic profiling and sensorial quality of Golden Delicious, Liberty, Santana, and Topaz apples grown using organic and integrated production systems. J. Agric. Food Chem., 61(26):6580-6587.
  • Wang, H., Cao, G., Prior, R.L., 1996. Total antioxidant capacity of fruits. J. Agric. Food Chem., 44(3):701-705.
  • Waterhouse, A.L., 2002. Determination of total phenolics. Current protocols in food analytical chemistry, 111-118.

Effect of Different Storage Techniques on Total Phenol and Antioxidant Activity in Apple cv. Granny Smith

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 1181 - 1186, 31.03.2016

Abstract

Fruits obtained from early (EH) and optimum (OH) harvested in Granny Smith apple cultivars stored at 0ºC and 85-90% relative humidity (RH) in regular atmosphere (RA), at 90±5% RH in controlled atmosphere (CA) (1% CO₂-1.5% O₂) and in dynamic controlled atmosphere (DCA) (0.7-0.8% O₂-1% CO₂). Fruits, stored in RA and CA conditions, were treated with postharvest treatments methylcyclopropene (1-MCP) (1 mL/L) and diphenylamine (DPA) (2000 mg/L). All pre-storage treatments were completed after fruits were stored for 8 months in RA condition and for 10 months in CA and DCA conditions. Fruits were removed cold storage 2 months intervals. The half of removed fruits were held shelf-life condition (20℃ and 60-65% RH) for 10 days. Fruit examples were taken on the day of removal from storage and on the 10th day of ripening and held at -80℃ by the time analyzed. At the end of all storage periods, collected fruits samples were analyzed total phenol (TP) and antioxidant activity (AA). While between pre-treatments of Granny Smith was found not to influence on TP, it was statically effective on AA and 1-MCP treated was higher value than other treatments. Harvest date of fruit was effective on TP and AA and EH fruits were lower TP and AA values than those of OH fruits.

References

  • Benzie, I.F., Strain, J.J., 1996. The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239(1):70-76.
  • Eren, İ., 2003. M9 Anacı üzerine aşılı elma çeşitlerinin derim zamanlarının belirlenmesi ve uygun depolama koşullarının araştırılması. Meyvecilik Araştırma İstasyonu, Yayın No:19, 68s.
  • Fawbush, F., Nock, J.F., Watkins, C.B., 2009. Antioxidant contents and activity of 1methylcyclopropene (1-MCP)- treated ‘Empire’ apples in air and controlled atmosphere storage. Postharvest Biology and Technology, 52(1):30-37.
  • Francini, A. and Sebastiani, L., 2013. Phenolic Compounds in Apple (Malus × domestica Borkh.):Compounds Characterization and Stability During Postharvest and After Processing. Antioxidants 2013, 2:181-193.
  • Hoang, N.T., Golding, J.B., Wilkes, M.A., 2011. The effect of postharvest 1-MCP treatment and storage atmosphere on ‘Cripps Pink’ apple phenolics and antioxidant activity. Food Chemistry, 127(3):1249-1256.
  • Kähkönen, M. P., Hopia, A. I., Vuorela, H. J., Rauha, J. P., Pihlaja, K., Kujala, T. S., Heinonen, M., 1999. Antioxidant activity of plant extracts containing phenolic compounds. J. Agric. Food Chem., 47(10):3954-3962.
  • Kevers, C., Pincemail, J., Tabart, J., Defraigne, J.O., Dommes, J., 2011. Influence of cultivar, harvest time, storage conditions, and peeling on the antioxidant capacity and phenolic and ascorbic acid contents of apples and pears. J. Agric. Food Chem., 59(11):6165-6171.
  • Kim, D.O., Jeong, S.W., Lee, C.Y., 2003. Antioxidant capacity of phenolic phytochemicals from various cultivars of plums. Food Chem., 81(3):321-326.
  • Van der Sluis, A.A., Dekker, M., de Jager, A., Jongen, W.M.F., 2001. Activity and concentration of polyphenolic antioxidants in apple: Effect of cultivar, harvest year, and storage conditions. J. Agric. Food Chem., 49:3606–3613.
  • Vanzo, A., Jenko, M., Vrhovsek, U., Stopar, M., 2013. Metabolomic profiling and sensorial quality of Golden Delicious, Liberty, Santana, and Topaz apples grown using organic and integrated production systems. J. Agric. Food Chem., 61(26):6580-6587.
  • Wang, H., Cao, G., Prior, R.L., 1996. Total antioxidant capacity of fruits. J. Agric. Food Chem., 44(3):701-705.
  • Waterhouse, A.L., 2002. Determination of total phenolics. Current protocols in food analytical chemistry, 111-118.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Özgür Çalhan

Tuba Topçu

Atakan Güneyli

Cemile Ebru Onursal

İsa Eren

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Çalhan, Ö., Topçu, T., Güneyli, A., … Onursal, C. E. (2016). Granny Smith Elma Çeşidinde Farklı Depolama Tekniklerinin Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkileri. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 1181-1186.
AMA Çalhan Ö, Topçu T, Güneyli A, Onursal CE, Eren İ. Granny Smith Elma Çeşidinde Farklı Depolama Tekniklerinin Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1181-1186.
Chicago Çalhan, Özgür, Tuba Topçu, Atakan Güneyli, Cemile Ebru Onursal, and İsa Eren. “Granny Smith Elma Çeşidinde Farklı Depolama Tekniklerinin Toplam Fenol Ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 1181-86.
EndNote Çalhan Ö, Topçu T, Güneyli A, Onursal CE, Eren İ (March 1, 2016) Granny Smith Elma Çeşidinde Farklı Depolama Tekniklerinin Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkileri. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 1181–1186.
IEEE Ö. Çalhan, T. Topçu, A. Güneyli, C. E. Onursal, and İ. Eren, “Granny Smith Elma Çeşidinde Farklı Depolama Tekniklerinin Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkileri”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 1181–1186, 2016.
ISNAD Çalhan, Özgür et al. “Granny Smith Elma Çeşidinde Farklı Depolama Tekniklerinin Toplam Fenol Ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 1181-1186.
JAMA Çalhan Ö, Topçu T, Güneyli A, Onursal CE, Eren İ. Granny Smith Elma Çeşidinde Farklı Depolama Tekniklerinin Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45:1181–1186.
MLA Çalhan, Özgür et al. “Granny Smith Elma Çeşidinde Farklı Depolama Tekniklerinin Toplam Fenol Ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkileri”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 1181-6.
Vancouver Çalhan Ö, Topçu T, Güneyli A, Onursal CE, Eren İ. Granny Smith Elma Çeşidinde Farklı Depolama Tekniklerinin Toplam Fenol ve Antioksidan Aktivitesi Üzerine Etkileri. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):1181-6.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram