Conference Paper
BibTex RIS Cite

Birlikte Yetiştiriciliğin Baş ve Kıvırcık Salatada Klorofil Miktarı Üzerine Etkisi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 161 - 165, 31.03.2016

Abstract

Birbiriyle uyumlu farklı bitki türlerinin aynı zamanda, aynı alan üzerinde yetiştirilmesi toplam verim ve geliri artıran tekniklerden biridir ve birlikte yetiştiricilik olarak isimlendirilmektedir. Domates sıraları arasında birli, ikili ve üç sıralı olacak şekilde kıvırcık ve baş salata sebzelerinin yetiştirildiği bu araştırma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Arazisi koşullarında cam serada, sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde yürütülmüştür. Birlikte yetiştiriciliğin etkilerini belirlemek amacıyla domates sıraları arasında ve kontrol olarak yetiştirilen salata bitkilerinde Hydro N-Tester cihazıyla toplam klorofil ölçümleri yapılmıştır. En yüksek klorofil ölçüm değerleri sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde sırasıyla 380.50 ve 416.83 olarak kontrol grubu baş salata bitkilerinde belirlenmiştir. Sıra aralarında yetiştirilen salatalar karşılaştırıldığında, en yüksek değerler sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde sırasıyla 324.50 ve 338.17 ile sıra aralarında tek sıra halinde yetiştirilen baş salata bitkilerinden elde edilmiştir. Salata tipleri klorofil değerlerine göre karşılaştırıldığında, her iki dönemde de sırasıyla 380.50 ve 416.83 olarak en yüksek değerler baş salatada ölçülmüştür. Kıvırcık salatada ise en yüksek klorofil ölçüm değerleri 229.33 ve 175.50 olarak sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde kontrolde tespit edilmiştir. Sonuç olarak domates sıraları arasındaki salatalarda besin rekabetinin yanı sıra daha düşük ışık yoğunluğunda daha düşük klorofil değerleri ölçülmüştür.

References

  • Adamchuk, V.I., 2009. N Tester. A device to measure the nitrogen fertilizer demand of crops. YARA International Research Centre Hanningh of 35 D-48249 Duelman Germany. http://bse.unl.edu/adamchuk/gpt_seminar/0510.pdf
  • Ahmad, I., Cheng, Z., Meng, H., Liu, T., Nan, W.C., Khan, M.A., Wasıla, H., Khan, A.R., 2013. Effect of intercropped garlic (Allium sativum) on chlorophyl contents, photosynthesis and antioxidant enzymes in pepper. Pak. J. Bot., 45(6):1889-1896.
  • Anonim, 2014. N-tester. http://www.yara.co.nz/images/n-tester%20brochure_tcm585-184579.pdf
  • Bhatt, R.K., Baig, M.J., Tiwari, H.S., Jyoti, D.D. Yadava, R.B., 2008. Effect of elevated CO₂ on biomass production, photosynthesis and carbon sequestration of Cenchrus ciliaris and Stylosanthes hamata under intercropping system. Ind. J. of Agroforestry, 10:40-43.
  • Caviglia, O.P., Sadras, V.O., Andrade, F.H., 2011. Yield and quality of wheat and soybean in sole-and double-cropping. Agron. J., 103(4):1081-1089.
  • Cecilio, A.B., Rezende, B.L.A., Barbosa, J.C., Grangeiro, L.C., 2011. Agronomic efficiency of intercropping tomato and lettuce. An. Acad. Bras. Cienc. 83 (3):1109-1119.
  • Corre-Hellou, G., Dibet, A., Hauggaard-Nielsen, H., Crozat, Y., Gooding, M., Ambus, P., Dahlmann, C., von Fragstein, P., Pristeri, A., Monti, M., Jensen, E.S., 2011. The competitive ability of pea-barley intercrops against weeds and the interactions with crop productivity and soil n availability. Field Crops Res. 122:264-272.
  • Demir, H., 2010. Serada birlikte yetiştirme sistemlerinin, bazı sebze türlerinde verim, kalite ve bitki besin maddeleri alimi üzerine etkileri. Doktora Tezi. Antalya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 169s, Antalya.
  • Francis, A.C., 1986. Multiple Cropping Systems. Macmillan Publishing Company, New York.
  • Hauggaard-Nielsen, H., Jensen, E.S., 2005. Facilitative root interactions in intercrops. Plant Soil 274(l-2):237-250.
  • Javanmard, A., Nasab, A.D.M., Javanshir, A., Moghaddam, M., Janmohammadi, H., 2009. Forage yield and quality in intercropping of maize with different legumes as double-cropped. J. Food Agric. Environ. 7(1):163-166.
  • Kaçar, B., 1996. Bitki Fizyolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1447, 424s., Ankara.
  • Karataş, A., Erdoğan, H., Ünlü, H., 2005. Jeotermal ısıtmalı cam serada domates ile bazı sebzelerin birlikte yetiştiriciliğinin verim ve gelir üzerine etkileri. Bahçe, 34 (2):37-46.
  • Fi, F., Sun, J.H., Zhang, F.S., Fi, X.F., Yang, S.C., Rengel, Z., 2001. Wheat/maize or wheat/soybean strip intercropping I. Yield advantage and interspecific inter-actions on nutrients. Field Crops Res. 71(2):123-137.
  • Lithourgidis, A.S., Dordas, C.A., Damalas, C.A., Vlachostergios, D.N., 2011. Annual intercrops: an alternative pathway for sustainable agriculture. Australian J. of Crop Sci., 5(4):396-410.
  • Midmore, D.J., 1993. Agronomic modification of resource use and intercrop productivity. Field Crops Res., 34:357-380.
  • Ramkat, R.C., Wangai, A.W., Ouma, J.P., Rapando, P.N., Felgut, D.K., 2008. Cropping system influences tomato spotted wilt virüs disease development, thrips population and yield of tomato (Lycopersicon esculentum). Annals of Applied Biology, 153:373-380.
  • Splitstoesser, W.E., 1990. Vegetable Growing Handbook. An AVI Book Published by Van Nostrand Reinhold, New York, USA, 362s.
  • Taiz, F., Zeiger, E., 2008. Bitki Fizyolojisi. Palme Yayıncılık, Ankara.

The Effect of Intercropping on Chlorophyll Content of Crispy and Head Salad

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 161 - 165, 31.03.2016

Abstract

Cultivation of different vegetables species that are compatible with each other at the same time and on the same land is one of the techniques that increases the total yield and income and is called intercropping. This study, in which crispy and head salad plants was cultivated between the two rows of tomato as one, two and three-row, was conducted in Autumn and Spring periods in a research glasshouse at the Research and Application Field at Akdeniz University. The total chlorophyll content was measured with N-tester in order to determine the effects of intercropping in salad plants which were grown between the two rows of tomato and solely. The highest chlorophyll was determined in Autumn (380.50) and Spring (416.83) periods on head salad plants grown solely. When salad plants grown between the rows of tomato were compared with each other, the highest chlorophyll was obtained from head salads which were grown as one row between the two rows of tomato in Autumn and Spring (324.50 and 338.17, respectively). When salad types were compared in terms of chlorophyll values, the highest values were measured on head salad leaves in both periods with 380.50 and 416.83, respectively. Also the highest chlorophyll determined on crispy salads was found in control in Autumn and Spring as 229.33 and 175.50, respectively. As a conclusion on salad plants in between the rows of tomato were measured lower chlorophyll values under lower the light intensity conditions.

References

  • Adamchuk, V.I., 2009. N Tester. A device to measure the nitrogen fertilizer demand of crops. YARA International Research Centre Hanningh of 35 D-48249 Duelman Germany. http://bse.unl.edu/adamchuk/gpt_seminar/0510.pdf
  • Ahmad, I., Cheng, Z., Meng, H., Liu, T., Nan, W.C., Khan, M.A., Wasıla, H., Khan, A.R., 2013. Effect of intercropped garlic (Allium sativum) on chlorophyl contents, photosynthesis and antioxidant enzymes in pepper. Pak. J. Bot., 45(6):1889-1896.
  • Anonim, 2014. N-tester. http://www.yara.co.nz/images/n-tester%20brochure_tcm585-184579.pdf
  • Bhatt, R.K., Baig, M.J., Tiwari, H.S., Jyoti, D.D. Yadava, R.B., 2008. Effect of elevated CO₂ on biomass production, photosynthesis and carbon sequestration of Cenchrus ciliaris and Stylosanthes hamata under intercropping system. Ind. J. of Agroforestry, 10:40-43.
  • Caviglia, O.P., Sadras, V.O., Andrade, F.H., 2011. Yield and quality of wheat and soybean in sole-and double-cropping. Agron. J., 103(4):1081-1089.
  • Cecilio, A.B., Rezende, B.L.A., Barbosa, J.C., Grangeiro, L.C., 2011. Agronomic efficiency of intercropping tomato and lettuce. An. Acad. Bras. Cienc. 83 (3):1109-1119.
  • Corre-Hellou, G., Dibet, A., Hauggaard-Nielsen, H., Crozat, Y., Gooding, M., Ambus, P., Dahlmann, C., von Fragstein, P., Pristeri, A., Monti, M., Jensen, E.S., 2011. The competitive ability of pea-barley intercrops against weeds and the interactions with crop productivity and soil n availability. Field Crops Res. 122:264-272.
  • Demir, H., 2010. Serada birlikte yetiştirme sistemlerinin, bazı sebze türlerinde verim, kalite ve bitki besin maddeleri alimi üzerine etkileri. Doktora Tezi. Antalya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 169s, Antalya.
  • Francis, A.C., 1986. Multiple Cropping Systems. Macmillan Publishing Company, New York.
  • Hauggaard-Nielsen, H., Jensen, E.S., 2005. Facilitative root interactions in intercrops. Plant Soil 274(l-2):237-250.
  • Javanmard, A., Nasab, A.D.M., Javanshir, A., Moghaddam, M., Janmohammadi, H., 2009. Forage yield and quality in intercropping of maize with different legumes as double-cropped. J. Food Agric. Environ. 7(1):163-166.
  • Kaçar, B., 1996. Bitki Fizyolojisi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yayın No:1447, 424s., Ankara.
  • Karataş, A., Erdoğan, H., Ünlü, H., 2005. Jeotermal ısıtmalı cam serada domates ile bazı sebzelerin birlikte yetiştiriciliğinin verim ve gelir üzerine etkileri. Bahçe, 34 (2):37-46.
  • Fi, F., Sun, J.H., Zhang, F.S., Fi, X.F., Yang, S.C., Rengel, Z., 2001. Wheat/maize or wheat/soybean strip intercropping I. Yield advantage and interspecific inter-actions on nutrients. Field Crops Res. 71(2):123-137.
  • Lithourgidis, A.S., Dordas, C.A., Damalas, C.A., Vlachostergios, D.N., 2011. Annual intercrops: an alternative pathway for sustainable agriculture. Australian J. of Crop Sci., 5(4):396-410.
  • Midmore, D.J., 1993. Agronomic modification of resource use and intercrop productivity. Field Crops Res., 34:357-380.
  • Ramkat, R.C., Wangai, A.W., Ouma, J.P., Rapando, P.N., Felgut, D.K., 2008. Cropping system influences tomato spotted wilt virüs disease development, thrips population and yield of tomato (Lycopersicon esculentum). Annals of Applied Biology, 153:373-380.
  • Splitstoesser, W.E., 1990. Vegetable Growing Handbook. An AVI Book Published by Van Nostrand Reinhold, New York, USA, 362s.
  • Taiz, F., Zeiger, E., 2008. Bitki Fizyolojisi. Palme Yayıncılık, Ankara.
There are 19 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Halil Demir

Ersin Polat

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Demir, H., & Polat, E. (2016). Birlikte Yetiştiriciliğin Baş ve Kıvırcık Salatada Klorofil Miktarı Üzerine Etkisi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 161-165.
AMA Demir H, Polat E. Birlikte Yetiştiriciliğin Baş ve Kıvırcık Salatada Klorofil Miktarı Üzerine Etkisi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):161-165.
Chicago Demir, Halil, and Ersin Polat. “Birlikte Yetiştiriciliğin Baş Ve Kıvırcık Salatada Klorofil Miktarı Üzerine Etkisi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 161-65.
EndNote Demir H, Polat E (March 1, 2016) Birlikte Yetiştiriciliğin Baş ve Kıvırcık Salatada Klorofil Miktarı Üzerine Etkisi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 161–165.
IEEE H. Demir and E. Polat, “Birlikte Yetiştiriciliğin Baş ve Kıvırcık Salatada Klorofil Miktarı Üzerine Etkisi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 161–165, 2016.
ISNAD Demir, Halil - Polat, Ersin. “Birlikte Yetiştiriciliğin Baş Ve Kıvırcık Salatada Klorofil Miktarı Üzerine Etkisi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 161-165.
JAMA Demir H, Polat E. Birlikte Yetiştiriciliğin Baş ve Kıvırcık Salatada Klorofil Miktarı Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45:161–165.
MLA Demir, Halil and Ersin Polat. “Birlikte Yetiştiriciliğin Baş Ve Kıvırcık Salatada Klorofil Miktarı Üzerine Etkisi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 161-5.
Vancouver Demir H, Polat E. Birlikte Yetiştiriciliğin Baş ve Kıvırcık Salatada Klorofil Miktarı Üzerine Etkisi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):161-5.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram