Conference Paper
BibTex RIS Cite

Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 318 - 320, 31.03.2016

Abstract

Bu çalışmada, çok eski tarihlerden beri çok değerli bir besin maddesi olarak kullanılan kültür mantarı türlerinin yüksek besin değerleri ve insan beslenmesi için gerekli olan protein, vitamin ve mineral bakımından son derece besleyici özelliklere sahip oldukları; bu mantarların günümüz koşullarında önemli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanıldığı, son yıllarda Pleurotus, Agaricus, Ganoderma gibi türlerin birçok hastalığın tedavisinde olumlu sonuçlar verdiği; mantar ekstraktlarından hazırlanan ilaçların hasta savunma mekanizmasını güçlendirdiği ve direncini yükselttiği; böylece tedavinin en önemli basamağını gerçekleştirdiği anlatılmaktadır. Shiitake mantarının, antikanserojen özelliği olduğu; Pleurotus ostreatus’un yüksek kolesterol tedavisinde rol aldığı; ayrıca sindirim kanalında meydana gelen ülser, iltihap ve tümörler üzerinde tedavi edici özelliği olduğu anlatılmaktadır.

References

  • Günay, A., 1995. Mantar Yetiştiriciliği. İlke Kitabevi, Ankara, 469s.
  • Erkel, İ., 2000. Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. İstanbul, 160s.
  • İlbay, M.E., Atmaca, M., 2004. Kültürü yapılan bazı tıbbi ve egzotik mantarlar. Türkiye 7. Yemeklik Mantar Kongresi, 22-24 Eylül 2004, Korkuteli-Antalya, 101-106.
  • Çağlarırmak, N., 2004. Kültür ve yenebilir doğa mantarlarının biyokimyasal kompozisyonları ve medikal yönden önemleri. Türkiye 7. Yemeklik Mantar Kongresi, 22-24 Eylül 2004, Korkuteli-Antalya, 107-113.
  • İlbay, M.E., Ağaoğlu. Y.S., 1996. Lentinus edodes (Shiitake) kültür mantarı yetiştiriciliğinde değişik katkı materyallerinin verim ve kaliteye etkileri üzerinde araştırmalar-2, Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, 5-7 Kasım 1996, Yalova, 197-206.
  • Sürücüoğlu, M., Hasipek, S., 1996. Kültür mantarının kan lipid düzeylerine etkisi. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, 5-7 Kasım 1996, Yalova, 307-317.
  • İlbay, M.E., 2002. Shiitake (Lentinula edodes) Kültürü. Ankara, 58s.
  • Ağaoğlu, Y.S., İlbay, M.E., Tekinsoy, B., 1990. Japon Mantarı (Shiitake). Bilim ve Teknik 23(266):8-9.
  • Ağaoğlu, Y.S., Güler, M., 1991. Doğal ve kültüre alınabilir mantar türleri-2 kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği. T.C. Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, 46s.

Importance of Human Nutrition and Health in Edible Mushroom

Year 2016, Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 318 - 320, 31.03.2016

Abstract

In this study of ancient history since a valuable nutrient used a type of mushroom culture, the high nutritional value and human nutrition is necessary for protein, vitamins and minerals in terms of highly nutritious properties that they have today in terms of serious health problems in the treatment used in recent years, Pleurotus, Agaricus, such as Ganoderma species give positive results in the treatment of many diseases that patients with fungal drugs extracts prepared defense mechanisms and resistance raises strengthen so that the most important step of the treatment performed are explained. Shiitake mushroom, to be anti-carcinogenic properties; involved in the treatment of high cholesterol, ulcers that occur in the digestive tract, inflammation and tumors on the therapeutic properties that are explained of the Pleurotus ostreatus.

References

  • Günay, A., 1995. Mantar Yetiştiriciliği. İlke Kitabevi, Ankara, 469s.
  • Erkel, İ., 2000. Kültür Mantarı Yetiştiriciliği. İstanbul, 160s.
  • İlbay, M.E., Atmaca, M., 2004. Kültürü yapılan bazı tıbbi ve egzotik mantarlar. Türkiye 7. Yemeklik Mantar Kongresi, 22-24 Eylül 2004, Korkuteli-Antalya, 101-106.
  • Çağlarırmak, N., 2004. Kültür ve yenebilir doğa mantarlarının biyokimyasal kompozisyonları ve medikal yönden önemleri. Türkiye 7. Yemeklik Mantar Kongresi, 22-24 Eylül 2004, Korkuteli-Antalya, 107-113.
  • İlbay, M.E., Ağaoğlu. Y.S., 1996. Lentinus edodes (Shiitake) kültür mantarı yetiştiriciliğinde değişik katkı materyallerinin verim ve kaliteye etkileri üzerinde araştırmalar-2, Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, 5-7 Kasım 1996, Yalova, 197-206.
  • Sürücüoğlu, M., Hasipek, S., 1996. Kültür mantarının kan lipid düzeylerine etkisi. Türkiye 5. Yemeklik Mantar Kongresi, 5-7 Kasım 1996, Yalova, 307-317.
  • İlbay, M.E., 2002. Shiitake (Lentinula edodes) Kültürü. Ankara, 58s.
  • Ağaoğlu, Y.S., İlbay, M.E., Tekinsoy, B., 1990. Japon Mantarı (Shiitake). Bilim ve Teknik 23(266):8-9.
  • Ağaoğlu, Y.S., Güler, M., 1991. Doğal ve kültüre alınabilir mantar türleri-2 kayın mantarı (Pleurotus spp.) yetiştiriciliği. T.C. Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, 46s.
There are 9 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Makaleler
Authors

Ebubekir Paşazade

Publication Date March 31, 2016
Submission Date January 1, 2016
Acceptance Date January 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 45 Issue: (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi

Cite

APA Paşazade, E. (2016). Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi. Bahçe, 45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi), 318-320.
AMA Paşazade E. Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi. Bahçe. March 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):318-320.
Chicago Paşazade, Ebubekir. “Yemeklik Mantarların Insan Beslenmesi Ve Sağlığı Bakımından Önemi”. Bahçe 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March 2016): 318-20.
EndNote Paşazade E (March 1, 2016) Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi. Bahçe 45 (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi 318–320.
IEEE E. Paşazade, “Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi”, Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, pp. 318–320, 2016.
ISNAD Paşazade, Ebubekir. “Yemeklik Mantarların Insan Beslenmesi Ve Sağlığı Bakımından Önemi”. Bahçe 45/(Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi (March2016), 318-320.
JAMA Paşazade E. Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi. Bahçe. 2016;45:318–320.
MLA Paşazade, Ebubekir. “Yemeklik Mantarların Insan Beslenmesi Ve Sağlığı Bakımından Önemi”. Bahçe, vol. 45, no. (Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2016, pp. 318-20.
Vancouver Paşazade E. Yemeklik Mantarların insan Beslenmesi ve Sağlığı Bakımından Önemi. Bahçe. 2016;45((Özel Sayı 1) 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi):318-20.

BAHCE Journal
bahcejournal@gmail.com
https://bahcejournal.org
Atatürk Horticultural Central Research Institute, Yalova 77100 TÜRKİYE
X (Twitter)LinkedinFacebookInstagram